Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I slutet av maj kom Finansinspektionen med sin första bolånerapport där fokus blev på att bolån gav bankerna en avkastning på 22 procent på eget kapital. FI satte det i relation till att övrig verksamhet gav en avkastning på 10 till 13 procent. Det blev själva huvudnyheten – som FI skyltade med redan i pressmeddelandet. Rapporten fick stor uppmärksamhet. Det var först i efterhand som kritiken växte sig större mot själva uträkningen och inte minst jämförelsen.

Den tidigare FI-anställde Masih Yazdi, i dag bankanalytiker på Credit Suisse, kritiserade FI för att ha gjort grova missar. Bland annat hävdade han att FI gjort direkta felaktigheter i lönsamhetsuträkningen, genom att inte räkna på bankernas eget kapital, utan i stället använda det betydligt lägre kärnkapitalet, som ger en mer lönsam bild. Men det användes bara när de räknade på bolån, och inte på övrig verksamhet.

Inspektionen ville då inte bemöta kritiken mot uträkningarna. Däremot verkar man ha insett sitt misstag. I dagens rapport pratas det inte om något lönsamhetsmått alls. Ingen ”avkastning på eget kapital”, som blev så fel sist. Nu nämns bara det mer tillförlitliga måttet ”nettomarginalen” – som uppges vara den högsta på tio år.

”Ökningen i det andra kvartalet beror på att bankernas kostnader för att låna pengar har minskat mer än vad utlåningsräntan har gjort”, skriver FI i rapporten.

Att FI skrotat det kritiserade lönsamhetsmåttet kan inte ses som annat än att man i det tysta tagit åt sig av kritiken. Det gör dagens rapport mer trovärdig – även om förra rapportens missar oroar. Visserligen, även myndigheter kan slarva. Det har vi inte minst sett på senare tid.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter