Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det var svårt att missa när amerikanen Keith McLoughlin tillträdde som vd för vitvarujätten Electrolux. Krisrubrikerna avlöste varandra redan innan han hade hunnit sätta sig i vd-stolen. Det handlade om en ersättning som totalt  skulle kunna ge 74,5 miljoner kronor i lön, bonus och pensionsavsättningar – 2011 års rekordersättning på börsen var ett faktum. Kritiken mot löneavtalet blev massiv från många håll.

Electrolux ordförande Marcus Wallenberg lät förstå att det här var vad det kostade att rekrytera ett högdjur från andra sidan Atlanten. Medan den tidigare vice ordföranden, Peggy Bruzelius, var tydlig i att man naturligtvis inte kan begära att McLoughlin ”ska flytta till mörka kalla Sverige och flytta på fru och barn och därtill gå ner i lön.”

Ett av problemen med att rekrytera personer i ”normal vd-tillsättningsålder” till bolag i ett annat land, är att det ofta handlar om människor som har en familj att ta hänsyn till. För Keith McLoughlin – som kommer från Augusta i den amerikanska delstaten Georgia – gick det ändå bra. Jätteersättningen räckte väl för att få med sig fru och barn på tåget. Men tydligen var det bara en tillfällighet. Enligt uppgift har familjen nu nämligen flyttat tillbaka till USA. Och det väcker också tankar inom bolaget att han själv skulle vara på väg bort vd-posten.

Erik Zsiga, presschef på Electrolux, bekräftar att Keith McLoughlins familj ”av privata skäl” har flyttat tillbaka till USA.

– Keith bor som sagt fortfarande i Stockholm, skriver han i ett mejl.

I dag skriver DI att Vattenfalls vd Øystein Løseth väntas lämna sitt jobb. Hans familj bor kvar i Norge och han pendlar dit varje torsdagskväll. Om Keith McLoughlin pendlar vill man inte uppge på Electrolux.

– Hur ofta Keith och hans familj träffas i Sverige och USA är hans privatsak och ingenting som jag vill kommentera, skriver Erik Zsiga – som också dementerar uppgifter om att Keith McLoughlin har några tankar på att lämna bolaget.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter