Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Bästa Peggy Bruzelius – och ni andra som är trötta på ”kvinnotjatet” – här kommer en till text på ämnet. Orsaken är helt enkelt att skaran i näringslivet som ropar på kvotering av kvinnor till börsbolagsstyrelser växer.

Tidigare i vår kom den forne Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, nestorn i Sveriges näringsliv, ut som kvoteringsförespråkare. Även bankchefen Rikard Josefson, vd för Länsförsäkringar Bank, anser att ”politiker måste gripa in”. Han erkände nyligen i SvD Näringsliv att det som man är lättare att rekrytera andra män.

– Jag är inte tillräckligt bra på att hitta duktiga talanger som inte ser ut som jag själv. Det är för få som erkänner att det känns lättare att anställa andra män, men det måste man medge. Då kan man göra något åt det, sa han.

Nu sällar sig ytterligare en bankchef till kvoteringsförespråkarna. När Martin Tivéus, vd för Avanza Bank, får den ganska klassiska frågan inleder han med en lång utläggning om varför det inte är bra med kvotering.

– Jag har generellt alltid varit emot kvotering, helt enkelt för att jag tror att känslan av att både bli inkvoterad och utkvoterad inte är bra, man känner att man är kvoterad. Och därmed är man inte där helt på egna meriter. Den känslan är inte bra, säger han men slår fast att statistiken talar sitt tydliga språk.

I dag finns 353 kvinnliga styrelseledamöter, att jämföra med 1 129 män. Därmed utgör kvinnorna endast 23,8 procent av börsbolagens styrelser. Det är en minskning jämfört med tidigare år, om än marginell.

– Vi har för lite kvinnor i styrelser och ledningar. Jag tycker vi borde införa en tillfällig kvotering i förslagsvis tio år, säger Martin Tivéus.

– Om tio år kommer i sådana fall ingen kunna säga att vi inte hittar tillräckligt många kvalificerade kvinnor. För då kommer du plötsligt kunna hitta massor av kvinnor som har upp till tio års erfarenhet av att sitta i börsbolagsstyrelser. Efter en tioårsperiod kan vi släppa det där, för sen tror inte jag att vi har något problem.

(Det må så vara att en sökning i arkiven visar att mamman, styrelseproffset Meg Tivéus, långt tidigare har yttrat den åsikten)

Nu verkar även den politiska viljan dra åt samma håll. I våras meddelade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att han vill lagstifta om kvotering. Det bara månader efter att Moderaterna öppnat för kvotering, eller mer ordagrant var ”beredda att se över regelverket för att piska på en förändring.”

Även om majoriteten av näringslivet, precis som Peggy Bruzelius, tycker det är struntprat – är det ingen tvekan om att tongångarna mot ett ojämställt näringsliv är högre i dag. När båda de politiska lägren dessutom, mer eller mindre, lutar åt samma håll är det heller inte längre en tappa-väljare-risk.

Intervjun i sin helhet med Avanzas vd kan läsas i söndagstidningen – då med större fokus på den på senare år sjunkande aktiehandel som de mindre bankerna brottas med.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter