Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det börsnoterade bolaget Lindab kan nu vara nära att styckas. De största ägarna, Hagströmers bolag Creades och investmentbolaget Ratos, har varit oeniga om bolagets framtid. I dag meddelade Ratos att man säljer sin post. Det öppnar upp för att styckningen kan bli verklighet.

Redan i början av sommaren florerade rykten om att det händer saker i börsnoterade Lindab, bland annat hördes pånyttfödda samtal om att en styckning av bolaget är på gång. Sven Hagströmers nybildade investmentbolag Creades har gjort ett snabbt intåg i byggunderleverantören Lindab. Enligt uppgift är Creades plan klar: stycka bolaget – något som heller inte direkt förnekas av bolagets vd. Den – fram till nu – näststörsta ägaren Ratos, som i våras kördes om av Creades i ägarlistan, ska däremot ha satt sig på tvären.

När jag pratade med Susanna Campbell, vd för Ratos, senast bekräftade hon bolagets motvilja till en styckning. Hon sa att ”det är klart att det här med att dela bolaget är något vi också har kollat på”, men att Ratos analys landade i att det inte var aktuellt.

– På så sätt kan man säga att vi indirekt tagit ställning, att vi inte såg någon logik i det, sa hon.

Samtidigt har Creades vd Stefan Charette varit öppen med sitt missnöje över hur aktiemarknaden värderar bolaget. Och han har redan nämnt att möjligheten att dela upp Lindabs affärsområden i separata bolag är intressant. Han anser att Lindabs ”starka marknadspositioner” inom alla sina tre affärsområden inte syns i värderingen av bolaget.

– Det kan finnas utrymme för strukturaffärer då de olika affärsområdena är framgångsrika företag var för sig, sa han till Dagens Industri redan i mars.

Creades grepp om Lindab har ökat på senare tid. Bolaget har sedan i slutet av förra året gjort massiva aktieköp i Lindab och Stefan Charette, som sitter i valberedningen, har dessutom valt in sig själv i styrelsen. När nu styck-motståndaren Ratos kliver ur ägarlistan helt öppnar det på nytt upp för nya spekulationer om att stycka bolaget.

Dessutom verkar nya ägaren Systemair, som köpte aktieposten i Lindab till ett värde av närmare 400 miljoner kronor, inte främmande för idén. Systemairs vd Gerald Engström är tydlig med att det främst är ventilationsdelen som lockade till köpet av aktieposten i Lindab. Men en stor del av Lindab består av helt andra verksamheter, som mer byggrelaterade stålprodukter.

Det är tydligt att aktiemarknaden direkt fick förhoppningar om en styckning. Aktien är en av dagens vinnare hittills med ett rus på i nuläget närmare 12 procent.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter