Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Torsdag 16.45

Det är kanske ingen nyhet att näringslivstoppar ibland håller varandra om ryggen. Men när det kommer till AB Volvos nytillträdde ordförande Carl-Henric Svanberg är det som att en del närmast blir förnärmade över kritiken han fått i samband med oljekatastrofen i Mexikanska Gulfen.
I intervjun med Christer Gardell, ägare i Volvo, som kommer att kunna läsas i sin helhet i SvD Näringsliv i morgon, hade jag inte utrymme att skriva att han lyfter fram Carl-Henric Svanberg som ”skitbra.” Även med hela BP-katastrofen i ryggsäcken, frågade jag.
– Ja, det där är trams.
Vad är trams?
– Det var väl inte han som orsakade haveriet.
Men kommunikationsmässigt?
– Det är en jättegrej att hantera kommunikationsmässigt, alla letar fel. Kritiken har blivit uppförstorad och rätt orättvis. Carl-Henric är en bra affärsman, hög energinivå, smart och kommer att tillföra Volvo mycket. Jag tror han och vd Olof Persson blir ett jättebra par.

Volvos största ägare Anders Nyrén, som jag träffade i hamnen tidigare i dag, intar en ännu mer defensiv inställning.
– Vi har sett till att han blivit invald i styrelsen och tycker att det är ett väldigt bra val.
Han ser inga problem med Carl-Henric Svanbergs agerande i oljejätten BP, inte ens med någon kommunikationsmiss.
– Jag har inte upplevt att det har förekommit någon kommunikationsmiss.

Upplever du att det har skrivits om det?

– Ja, men jag tycker att det är en felaktig och onyanserad bild av honom, framför allt i Sverige. Jag tycker att vi ska utvärdera när det är klart. Vi vet inte vem som gjort och inte gjort vad i BP. Man måste lära sig fakta innan man bestämmer sig för om det är bu eller bä.

Och om uttrycket ”small people”?

– Jag tycker inte det var fel, och det vet jag att amerikanarna inte heller tycker.

 

Torsdag 14.40

Vid lunchtid, tidigare i dag, träffade jag Industrivärdens vd Anders Nyrén vid hamnen i ett, för stunden, soligt Båstad. Det blir väldigt tydligt varför det är bra att vara här som ekonomijournalist. I går var jag med i ett inslag i radio om tennisveckan som ”näringslivets Almedalen”, och svarade just på den frågan. Det flesta blir helt enkelt lite mer avslappnade och lite mer sanningar kommer fram. Till skillnad från i Stockholm där intervjuer ofta bevakas av presschefer, som helst vill lägga sig i – såväl under som efter intervjun. Att vara frispråkig, som EQT:s Conni Jonsson eller Länsförsäkringars Rikard Josefson, tror jag ändå att de flesta företagsledare tjänar på. Och inte minst är det nyttigt för ett nyanserat debattklimat.


Anders Nyrén anser
inte att mindre banker är riktiga banker, han tycker att debatten om bolån uppstått på grund av Anders Borg. Att läsare upprörs över att Handelsbanken har höga arvoden är för att jag inte rapporterat om höjningen ”nyanserat”. Och framför allt tror han att vi får vänja oss vid att styrelsearvoderingen kommer fortsätta att öka framöver. Text borde finnas ute på svd.se snart, och längre intervju i tidningen i morgon.

 

Torsdag 11.11.
Styrelseproffset Caroline Sundewall, som jag träffade i går, såg skillnad i hur män och kvinnor agerar när de får frågan om att sitta i en styrelse.

– Frågar du en kvinna tänker hon till mer, frågar du en man säger han: Ja, visst vad får jag i betalt?
När jag senare på eftermiddagen träffade Erik Paulsson, som själv sitter i både styrelser och valberedningar, bekräftade han den bilden – utan att få frågan. Fastighetsmagnaten började berätta om hur det var när han valde in två politiker i sina styrelser i år, tidigare näringsminister Maud Olofsson och den förre socialdemokratiske finansministern Pär Nuder.
Den största ägaren sa att jag vill ha en tjej i styrelsen. Jag sa direkt ”heter hon Maud Olofsson? Det tycker jag också.”

Maud Olofsson fick därefter frågan om en styrelseplats i Norrlandsbaserade fastighetsbolaget Diös.
– Hon tackade inte ja på en gång, berättade Paulsson. Utan bad att få fundera och återkom sedan med sitt ja.

Pär Nuders intåg i Paulssonsfären var annorlunda. Får man inget erbjudande om styrelseplats, får man väl ta tag i det själv, lär den tidigare S-toppen ha resonerat.
– Jag sprang på honom på gatan. Så sa han: du, jag har ju slutat i politiken och jag skulle hemskt gärna vara med i någon styrelse.
Det är alltså så det går till.

Nu ska jag träffa nästa sfärprofil, Handelsbanksfärens Anders Nyrén, som på dagens DI Debatt får mothugg av två riksbanksfullmäktige, för sin kritik mot skärpta bankregler.

 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter