Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Onsdag 16.45

I eftermiddags gjorde jag en längre intervju med Peabgrundaren och fastighetsnestorn Erik Paulsson. Båstadsonen Erik Paulsson, som gav ett mycket sympatiskt intryck, är den person som närmast kan ses som hjärtat av tennismeckat. Han ligger bakom bygget av arenan och hotellet, Paulssons bolag är största sponsorerna av tävlingarna och hans stora kontor är beläget precis intill tennisplanen. Men när SvD:s fotograf skulle gå ner på stranden och ta några bilder av Erik Paulsson och sedan vända tillbaka upp på området blev det tvärstopp för fastighetsherren. Han var inte välkommen.

Erik Paulsson hade berättat för mig att han är glad att sysselsätta så många ungdomar under tennisveckorna. Nu var det en av dessa ungdomar, en tjej i undre tonåren, som löd sin stränga order om att inte släppa in någon utan passeringskort (det är verkligen stenhårt här att man har med sitt kort).

Erik Paulsson la vänligt en hand på hennes axel, och skulle försiktigt berätta vem han var. Men tjejen var en hård vakt, enligt fotografen. Ingen utan passeringskort skulle komma in på området. Paulsson försökte ändå vänligt tränga sig förbi. En yngre kille i närheten hetsade upp sig över Paulssons agerande, och sa något om ”ingen respekt”. Det blev alltså lite dramatik, innan Erik Paulsson till sist släpptes in på sin arena.

I morgondagens SvD Näringsliv kan intervjun med Erik Paulsson läsas, bland annat om muthärvan – där han friats men åklagaren har överklagat – och hur det gick till när Pär Nuder hamnade i Fabeges styrelse.

 

Onsdag. 10.45

I morse anordnade vår rosa konkurrent en börspanel med entreprenören Erik Paulsson, DI:s Henrik Mitelman och styrelseproffset Caroline Sundewall. Min plan var att direktrapportera från seminariet, men den sprack på grund av att internetuppkopplingen inte fungerade.

Caroline Sundewall hade flera oneliners och bjöd på befriande kritik. Text finns nu ute på svd.se om att vi ska glömma alla pensionslöften, om psykopater i börsbolagen och kritik mot Annie Lööf.

Inledningsvis intog Henrik Mitelman, tidigare börsanalytiker, en pessimistisk inställning till makroekonomin. Erik Paulsson var mer positiv och pratade om ljusglimtar på makroplanet.
– Förr i tiden kunde man läsa i Bibeln att det kommer en kris var sjunde år, men nu har vi en finanskris var tredje år istället. Om ett par år är det bra igen, men det kan gå fortare, sa han.

Men när det kom till börsen var de båda rörande överens om att nedgången på börsen är en överreaktion. Även om Henrik Mitelman också erkände att ”vi optimister har haft en del problem genom åren”. Christer Gardell, som jag pratade med i går var också, sin vana trogen, positiv till börsen. Det verkar alltså som att börsoptimismen frodas. Och det, om något, brukar vara en varningsklocka.

Det är populärt att klaga på vädret här i Båstad, jag tycker inte det är så mycket att klaga på.

 

Tisdag. 17.15

Jag kom sent på tisdag eftermiddagen till ett molnigt Båstad, som håller på att överbefolkas av tennisentusiaster, finanspampar och stökiga tonåringar.

Jag anlände lite tidigare än vad som var planerat från början och bokade in en intervju med Christer Gardell här på Hotel Skansen. Han hade som vanligt en del kommentarer att bjuda på, och fler kommer i tidningen i veckan. När AB Volvo i förra veckan sålde sitt dotterbolag Volvo Aero, försökte min kollega få tag på Gardell för en kommentar. Just då var han omöjlig att nå.

Nu däremot berättar han om affären, om än lite motvilligt – och säger att han inte ”hoppar jämfota över priset” och att AB Volvo hade kunnat få bättre pris för några år sedan.

Tennisveckan i Båstad har, som många redan tidigare påpekade, flera likheter med politikerveckan Almedalen. Jag skrev förra året om hur makthavarna verkade agera mer avslappnat på plats i Almedalen. Till exempel höll Anders Borg sitt välbesökta tal i sandaler med kardborrband. Finansmannen Christer Gardell tar dock avslappnande-sko-trenden steget längre.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter