Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det var den 26 januari tidigare i år, som nyheten att Susanna Campbell tar över vd-skapet i riskkapitalbolaget Ratos släpptes. Hon efterträdde en av Sveriges mest hyllade ledare, Arne Karlsson. Aktiemarknaden straffade bolaget omedelbart, samma dag, med ett fall på flera procent. Men det räckte tydligen inte. Investerarkollektivet har fortsatt att visa sitt missnöje.

Sedan offentliggörandet har Ratos aktie backat med nära 27 procent fram till halvårsskiftet. Det kan jämföras med börsens OMX30 som under samma period bara tappat 2,5 procent. Ratos har gått från ett börsvärde på 28,7 miljarder till att vara värt 21,7 miljarder. Ett dyrt vd-byte med andra ord.

Susanna Campbell, som hade varit tio år på Ratos innan hon satte sig i vd-stolen, beskrivs av många som en självklar efterträdare. Sedan hon tillträdde har hon inte gjort några stora förändringar, och hon har kontinuerlig kontakt med Arne Karlsson, som har blivit ordförande i bolaget. Men Arne Karlsson har inte blivit en överrock som lägger sig i, berättar hon.

– Han är duktig på att hålla sig till spelets regler. Jag själv ringer honom ofta, och det är en förmån att ha honom. Det är mycket kunskap jag kan ta del av, säger Susanna Campbell.

Men det kraftiga aktiefallet verkar ändå bekymra den nya vd:n.

– Jag kan bara spekulera i varför aktiekursen går ner, säger hon och nämner oron som just nu präglar omvärlden. Samtidigt går det inte att blunda för att bolaget har fallit betydligt mer än börsens index.

– Visst jag kan tycka att det är lite förvånande också. För jag tycker det tuffar på. Jag säger det internt också att vi får bara visa att verksamheten rullar på, så hoppas jag att det också visar sig i aktiekursen, säger hon.

Jag kan tycka att det kraftiga aktiefallet visar på viss överreaktion hos aktiemarknaden. Är det rimligt att straffa aktien med ett nära 30-procentigt fall, för att en vd lämnar? Tar över gör en person som har haft höga positioner och funnits i bolaget i ett decennium.

Men det är inte första gången aktiemarknaden räds en ny vd. På måndag kan du läsa om flera vd-byten i SvD Näringsliv, och vilken påverkan det fått på aktiekursen de senaste åren.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter