Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Jag borde kanske inte säga vad var det jag sa, men – jag tycker det är anmärkningsvärt att historiska tradingskandaler inte verkar ge bankhöjdarna några lärdomar.

När JP Morgans vd Jamie Dimon i maj meddelade att banken förlorat 2 miljarder dollar (motsvarande 14 miljarder kronor) på sin trading, uppgav han även att förlusterna skulle kunna växa med ytterligare 1 miljard dollar. I förra veckan uppgav personer med insyn att JP Morgans tradingförluster i stället kan uppgå till 9 miljarder dollar. Mer exakta siffror väntas vid bolagets kvartalsrapport den 13 juli, men uppgifterna ger en bra vägledning. Och det är allt annat än förvånade.

Det hade snarare varit en stor bedrift om förlusterna faktiskt hade stannat på omkring 3 miljarder dollar. Som jag skrev i slutet av det här inlägget, när skandalen uppdagades, så hade vi inte sett slutet på historien då. Det är, som sagt, väldigt svårt att prognostisera var det kommer att sluta när förlusterna väl börjat skena i en portfölj med komplexa finansiella instrument. Det är en naturlig del av det riskfyllda spelet. Historisk har prognoserna varit för optimistiska. Det handlar om komplexa instrument, ofta svåra att prissätta eftersom det inte sker någon stor och regelbunden handel i dem.

Det som hänt är att i takt med att JP Morgan avslöjat sina positioner har farhågorna om än större förluster ökat. Ju mer desperation som blottas, desto tuffare kan köparna vara. Eller som dåvarande HQ:s ordförande Mats Qviberg uttryckte det när banken var i liknande situation: ”alla konkurrenter har känt till HQ:s positioner och då blir det en form av svälta räv”.

Det borde kanske ha ingått i Jamie Dimons prognos. Det behövs inte stora förkunskaper om tradingförluster för att förstå hur svårhanterligt det är – och ännu mer hur omöjligt det är att vägleda. Hade Dimon velat behålla lite trovärdighet hade han kunnat flagga för 3 miljarder dollar i förlust minst – och med en stor röd brasklapp att det kan bli betydligt mer än så. Det är väl det minsta man kan begära av den anglosaxiska bankvärldens bäst betalda vd.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter