Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det var ett par namn som hanterades innan Carnegie hittade sin nya vd, Thomas Eriksson. Intresset har, enligt flera olika uppgiftslämnare, sonderats hos en hel del.

Förutom Nicklas Storåkers, som ska ha övervägt beslutet men tackat nej, stod även Christoffer Folkebo, vd för försäkringsfömedlaren Max Matthiesen, som har samma ägare som Carnegie, högt på listan. Många var övertygade om att det var han som skulle ta över. Christoffer Folkebo vill inte kommentera uppgifterna. Men enligt källor ska han inte ha varit intresserad av jobbet – även om många spekulerar i att uppdraget till slut kommer att landa på honom ändå (ska utveckla i ett inlägg framöver).

Även Per Axman, med erfarenhet från private banking och fonder på HQ, är ett namn som ska ha varit uppe på bordet inför jobbet. ”Han kan private banking, kan sparandebiten, kan Carnegie och gamla HQ”, säger en person med insyn. Per Axman, som precis som ägaren Harald Mix kommer från Dalarna, skrattar och ger ett ”inga kommentarer”.

Andra som ska ha funnits med på namnlistan är Johan Mörner, som tidigare har ansvarat för Carnegies svenska private banking-verksamhet, och Martin Gärtner, chef på private banking på SEB.

En av personerna ska ha gått långt i processen, men hoppat av sent. Harald Mix, vd för riskkapitaljätten Altor, som äger Carnegie, dementerar dock uppgifterna som kommer från flera olika håll.

– Thomas var vårt självklara förstahandsval och den enda kandidat som fick ett erbjudande, skriver han i ett mejl.

Thomas Eriksson själv blev genuint glad över erbjudandet. När en kollega på Swedbank frågade varför han slutade, ska han ha svarat att han att det här är sådant erbjudande som han aldrig trodde skulle komma igen om han tackade nej nu.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter