Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Många blev förvånade i dag när Finansinspektionen väntades presentera sitt förslag om riskvikter och meddelandet i stället blev: det läggs på is. FI har länge sagt att det ska presenteras före halvårsskiftet.

FI:s förklaring, till att man ena veckan säger ”vi kommer hålla oss inom tidsramen” och veckan därpå säger ”det förskjuts”, är andra regleringar i Europa. De måste ta reda på om de har legal backning i frågan från EU.

Masih Yazdi, bankanalytiker på investmentbanken Credit Suisse, var redan tidigare inne på att FI skulle få dra sig ur det planerade förslaget. Ett europeiskt regelverk, kallat CRD IV, tillåter nämligen inte att enskilda tillsynsmyndigheter ändrar riskvikter som redan har satts.

– Det verkar åtminstone vara FI:s juristers tolkning, säger Masih Yazdi.

Det här kan alltså bli ett stort problem, eftersom svenska myndigheter är väldigt måna om att de svenska bankerna måste sätta av mer kapital för utlåningen till bolån (dvs höja riskvikterna). Bara för att det har varit låga kreditförluster historiskt i Sverige, finns inget som garanterar att det kommer se likadant ut i framtiden.

Men det verkar inte bara ha varit FI:s egna jurister som plötsligt satte stopp för förslaget. När jag ställde frågan till inspektionen om det islagda förslaget har något med protester från bankerna att göra blev det ett ”nej”. Samtal med några inifrån bankerna ger dock en annan bild.

– Det fanns en homogent negativ uppfattning bland de svenska bankerna. Det är alldeles uppenbart att FI har tagit intryck av synpunkterna, och nu vill fortsätta diskutera för att hitta en annan lösning, säger en källa och utvecklar:

– Vi konstaterade att förslagen inte skulle stärka den svenska marknaden.

Personen uppger att det inte främst var detaljer om själva riskvikterna, utan ”andra delar” av regelverket.

– Vi tycker att tolkningen av det europeiska regelverket i den svenska kontexten skulle driva marknaden i en mindre stabil riktning.

En person från en annan bank betonar också att det under processen funnits olika förslag om hur reglerna ska utformas – och framförts kritik mot dessa.

Karin Boman Röding, pressekreterare på FI, vill inte kommentera uppgifterna. Hon uppger att man nu arbetar vidare på att ta fram en metod och ”ser ingen poäng att fortsatt kommentera en process som inte är färdig.”

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter