Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

”De stora börserna i Europa föll på fredagen. Särskilt bankaktier backade sedan kreditvärderingsinstitutet Moody’s sänkt betyget för några av världens största finansinstitutioner”. Det rapporterade TT från London i fredags (information för den som mot all förmodan inte läste nyheterna mitt under midsommar).

Det är förvånande att Moody’s sänkningar får sådan effekt. Investerarna borde snarare ha tagit höjd för ratinginstitutets väntade slaktrunda. Men uppenbarligen inte.

Det var alltså sent på torsdagkvällen, som Moody’s – sin vana trogen efter att New York-börsen stängt – sänkte kreditbetygen för 15 globala banker, varav nio i Europa, fem i USA och en i Kanada. Det kan låta dramatiskt, men var helt enligt schemat.

Det var i februari, tidigare i år, som flaggade Moody’s för att runt 114 banker i 16 europeiska länder, befann sig under utvärdering för en möjlig nedgradering.

En ”möjlig nedgradering”, betyder att värderingsinstitutet ser stora möjligheter att sänka betygen för bankerna. Marknaden har räknat med betygsänkningar. Och fått rätt.

Först ut var Italien, där 26 banker nedgraderas. Den 18 maj stod Spanien på tur, i den krishärjade spanska banksektorn sänktes 16 banker av ratinginstitutet. Sverige, där storbankerna Nordea och Handelsbanken, fått betygen sänkta, var det fjärde landet i raden. Vi har även sett sänkningar i Norge, Tyskland och Danmark.  Finland var det land som smög mest obemärkt förbi, men även där har institutet satt sina spår.

I torsdags kväll var det alltså dags för de Moody’s definierar som ”Banker med globala kapitalmarknadsaktiviteter”. Och det blev, som väntat, en hel del av de större som åkte på sänkningar, så som Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Royal Bank of Canada och UBS. Så här ser hela listan ut. De kursiverade har alltså redan passerat, de fetade står på tur:

Italien

Spanien

Österrike

Sverige

Norge

Tyskland

Danmark

Finland

Banker med globala kapitalmarknadsaktiviteter

Frankrike

England

Luxemburg

Belgien

Holland

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter