Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Vi skriver mycket i medierna nu om börsens minskande attraktionskraft. Finanspampar och storägare ondgör sig över massivt regelkrångel. Investors vd Börje Ekholm tycker att ”man verkligen kan fundera över hur värdeskapande det är att jobba med alla kommittéer och olika processer”. Det är naturligt att de som är mitt i regelhögen är kritiska. Men samtidigt finns det en regel som är saknad i dag.

För en tid sedan kallade Finansinspektionen, FI, in finanschefer och vd:ar på börsen för att bakom stängda dörrar prata om insiderproblematiken. FI hade ett förslag för att få bukt med problemen: alla börsbolag ska föra in i en loggbok när styrelsemedlemmarna får del av kvartalsrapporten. Allt för att undvika insiderhandel. Det retade upp börsfolket i salen. Inte konstigt. Det känns som en kaka-på-kaka-regel. Ledamöterna får ju inte ens handla aktier i bolaget omkring 30 dagar före kvartalsrapporten.

Men insiderproblematiken är viktig. Småsparare måste kunna lita på att företagsledare med insyn inte utnyttjar sin ställning till att olagligt tjäna pengar på bolagets aktiesvängningar. Som jag skrivit tidigare, är det uppenbart att alla inte kan motstå frestelsen att fuska.

Medan regelmakarna viftar med små loggböcker, kan alla företagsledare som vill gå hem och köpa och sälja aktier i bolaget man har insyn i. När som helst. I hemlighet.

Det enda som behövs är en kapitalförsäkring. Då behövs ingen insynshandel anmälas till FI:s insynsregister.

Det finns garanterat en mängd personer som under åren har tjänat på sin insyn – utan att någon vet om det. Själv har jag bara gjort en riktig djupdykning av ett bolag, 8 månaders granskning av en fallerad bank. Och där framkom att en person med insyn, i god tid, sålde stora mängder aktier när problematiken började bli synlig bara för den innersta kretsen. Ytterst få fick reda på aktieförsäljningen, som hade kunnat vara en viktig signal.

En stopplag, för att förhindra dold insynshandel via kapitalförsäkringar, har diskuterats i många år. Och det ska vara på väg. Först år 2013. Vissa regler finns förståelse för att de kan ta tid. Men det är obegripligt att det ska ta flera år att säga: ”Från och med nu ska alla insynspersoner anmäla sin aktiehandel till FI, även ni som äger aktier via kapitalförsäkringar.”

Fram till 2013 kan de börschefer som behagar, fortsätta kringgå kravet på att rapportera sin insynshandel. Det, om något, är ett problem för börsens trovärdighet.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter