Obegripligt kryphål för insiderhandlare

Vi skriver mycket i medierna nu om börsens minskande attraktionskraft. Finanspampar och storägare ondgör sig över massivt regelkrångel. Investors vd Börje Ekholm tycker att ”man verkligen kan fundera över hur värdeskapande det är att jobba med alla kommittéer och olika processer”. Det är naturligt att de som är mitt i regelhögen är kritiska. Men samtidigt finns det en regel som är saknad i dag.

För en tid sedan kallade Finansinspektionen, FI, in finanschefer och vd:ar på börsen för att bakom stängda dörrar prata om insiderproblematiken. FI hade ett förslag för att få bukt med problemen: alla börsbolag ska föra in i en loggbok när styrelsemedlemmarna får del av kvartalsrapporten. Allt för att undvika insiderhandel. Det retade upp börsfolket i salen. Inte konstigt. Det känns som en kaka-på-kaka-regel. Ledamöterna får ju inte ens handla aktier i bolaget omkring 30 dagar före kvartalsrapporten.

Men insiderproblematiken är viktig. Småsparare måste kunna lita på att företagsledare med insyn inte utnyttjar sin ställning till att olagligt tjäna pengar på bolagets aktiesvängningar. Som jag skrivit tidigare, är det uppenbart att alla inte kan motstå frestelsen att fuska.

Medan regelmakarna viftar med små loggböcker, kan alla företagsledare som vill gå hem och köpa och sälja aktier i bolaget man har insyn i. När som helst. I hemlighet.

Det enda som behövs är en kapitalförsäkring. Då behövs ingen insynshandel anmälas till FI:s insynsregister.

Det finns garanterat en mängd personer som under åren har tjänat på sin insyn – utan att någon vet om det. Själv har jag bara gjort en riktig djupdykning av ett bolag, 8 månaders granskning av en fallerad bank. Och där framkom att en person med insyn, i god tid, sålde stora mängder aktier när problematiken började bli synlig bara för den innersta kretsen. Ytterst få fick reda på aktieförsäljningen, som hade kunnat vara en viktig signal.

En stopplag, för att förhindra dold insynshandel via kapitalförsäkringar, har diskuterats i många år. Och det ska vara på väg. Först år 2013. Vissa regler finns förståelse för att de kan ta tid. Men det är obegripligt att det ska ta flera år att säga: ”Från och med nu ska alla insynspersoner anmäla sin aktiehandel till FI, även ni som äger aktier via kapitalförsäkringar.”

Fram till 2013 kan de börschefer som behagar, fortsätta kringgå kravet på att rapportera sin insynshandel. Det, om något, är ett problem för börsens trovärdighet.

Visa kommentarer (177 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Bra skrivet.
  Jag har numera, 17 år efter gymnasiet, noll koll på grammatiken, och den var inte bra till att börja med. Trots det blev det en femma i både svenska och engelska.
  Jag är infödd svensk och bodde på biblioteket efter att jag lärt mig läsa, det kan ju ha inverkat…

  • Ylva Byrman

   Det är aldrig för sent att skaffa sig koll. Jag ska fundera på om det går att göra lite populär grammatikskola i bloggform. Om inte kommer det i alla fall snart ett blogginlägg med boktips för den som fått lust att fylla i gamla kunskapsluckor och lära sig lite mer om ordklasser och satsdelar.

 • Anonym

  Det är väl inte riktigt korrekt att påstå att grammatisk kompetens är medfödd. Något slags förmåga att tillägna sig språk är sannolikt medfödd, men mycket mer än så är inte känt tror jag. Sedan undrar jag hur generell vår vanliga grammatik är. Passar den för alla mänskliga språk, eller är den speciellt anpassad till de vanligaste europeiska språken?

 • Anonym

  Det ska vara upp till bolaget som driver handelsplatsen, på vilka villkor aktier får handlas där. Lagar mot insiderhandel ger bara en falsk illusion av att det inte förekommer!
  _
  Dessutom är det ju bara bra för det totala välståndsskapandet om de som har mest korrekt information om en akties pris, tillåts använda denna information. Det noterade aktiepriset kommer ju att sprida denna information till alla andra som underlag för deras investeringsbeslut. Om det finns någon som vet att nånting som idag är prissatt till 100 egentligen borde vara prissatt till 150, så är det ju bara bra om denne ser till att rätta till detta, eller hur?

  • simma lugnt

   Nu hoppas jag att du skojar.

  • Anonym

   Insane!

  • Helena Zein

   Fast det är väl i regel det omvända som är problematiskt. När en aktie är för högt värderad och en person med insyn som andra inte har säljer till det för höga priset trots vetskapen om detta.

   • Anonym

    Men HUR är det ett problem? Ska bara de oinformerade tillåtas investera i företag?

    • Helena Zein

     Det hade ju inte varit ett problem om alla var ärliga och goda. Så är det ju inte.

 • Kjell_J

  Men är det inte ännu enklare med insideraffärer? Vem kan kolla om jag tipsar en affärskompis? Det enda som är obegripligt är att ekonomijournalister, politiker etc låtsas som att insiderhandel knappast förekommer. 

 • Anonym

  Alla aktörer på börsen, stora som små, skall ha samma information samtidigt. Därför finns det regler om publicering av börspåverkande information och insiderhandel. Inget konstigt alls!

 • Anonym

  Alla som arbetar i ett börsnoterat företag och har tillgång till börspåverkande information registreras hos Finansinspektionen med namn, position och antal aktier. Varje förändring i innehavet skall anmälas samt datum härför och transaktionen kan lätt spåras upp. Även anhöriga till den här gruppen registreras.

  Om en läcka skulle upptäckas i företaget med t.ex. misstänkt stor handel före en publicering av en affär blir det inte nådigt, först i företaget och sedan hos Finansinspektionen. Det är ett allvarligt brott. Du riskerar att förlora jobbet och blir det en riktig härva med brottsundersökning etc kan det leda till åtal. Och då har vederbörande s.a.s. satt sin sista potatis.

 • Anonym

  Alla som arbetar i ett börsnoterat företag och har tillgång till börspåverkande information registreras hos Finansinspektionen med namn, position och antal aktier. Varje förändring i innehavet skall anmälas samt datum härför och transaktionen kan lätt spåras upp. Även anhöriga till den här gruppen registreras.

  Om en läcka skulle upptäckas i företaget med t.ex. misstänkt stor handel före en publicering av en affär blir det inte nådigt, först i företaget och sedan hos Finansinspektionen. Det är ett allvarligt brott. Du riskerar att förlora jobbet och blir det en riktig härva med brottsundersökning etc kan det leda till åtal. Och då har vederbörande s.a.s. satt sin sista potatis.

  • Anonym

   Japp, det är därför mindre samvetsgranna insynspersoner använder kapitalförsäkringar för att dölja sina förehavanden för FI.

  • Anonym

   Trams!
   Det konceptet är inte ens tänkbart. Hur skulle det gå till? Olika individer vet olika saker. Folk använder bulvaner för sina affärer. Det är OMÖJLIGT att förbjudas insider trading. De lagarna är bara skyltfönsterdekoration, och det finns inte ens nåt vettigt syfte med att förbjuda informerade traders att påverka aktiepriserna. Så det är bara bra att idiotin är omöjlig!

   • Anonym

    Det vet Du inte ett dugg om men det vet jag! Efter nära 30 år i branschen!

 • ben dover

  App app app,

  Det är fortfarande olagligt för en insider att handla i en kapitalförsäkring. Skillnaden är att förändringar av aktieinnehav som är placerade i en kapitalförsäkring ej skall anmälas till FI. Detta försvårar naturligtvis kontrollen.

  Lagligt kryphål – Nej

 • http://beacon.se Kent Åsberg

  MÄNNISKOR LEVER TROLIGEN ETT ENDA LIV – HUR KAN DE OFFRA EN ENDASTE SEKUND PÅ FINANSKRÄKENS ‘MARKNAD’?

  Att ägna tid åt att handla med finansobjekt och så kallade pengar är, obegripligt nog, en egendomlig syssla, som upptar ganska stor del av ganska många människors liv – för mig är detta, har alltid varit och kommer alltid att vara fullständigt obegripligt!

  Kent Åsberg, Vellinge
  @beablanche:disqus  – (at)beablanche

  • http://beacon.se Kent Åsberg

   Redigeringsfel i mitt inlägg för 23 minuter sedan – länken skall vara:
   http://www.youtube.com/watch?v=216JUgPCZx0 
   där problemen med jakten på penningar och guld belyses i texten på ett slående sätt.

   Kent Åsberg, Vellinge – @beablanche:disqus (at)beablanche
    

 • Anonym

  Lägg ner kapitalförsäkringen, det finns ju ISK nu!

 • Anonym

  Hur många har dömts för insider trading i Sverige sedan 1990 – 2012.. ? Korruption startar i toppen och sprider sig nedåt.

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Det är nog jobbigt när alla kvinnor, bara för att de är kvinnor, inte köper de feministiska förenklingarna.

  • Anonym

   ”Chapter 8 of Lean In claims that one of the most important career choices a woman makes is whom to marry.” Gick till spåtanten och fick det svaret om mitt tänkta karriärval. Män var inte ens min frågeställning…
   Visst är attityden hos kvinnor viktig i sig men likaså är attityden viktig hos omgivningen inte att förglömma. Inte blev några av slavarna i forna södern brukspatroner precis oavsett IQ som EQ. Att veta sin plats var normen. Både bland dess kvinnor som slavar. Här uppvisas dock hur en kvinnas IQ som EQ genom en mans försorg kunde slå sig fram som ett undantag från normen. Men även av egen attityd så klart. Liksom av tur. Effektivitet i arbetet är dock ett bra steg i karriären helt klart.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000437024517 Kristian Fredriksson

  Det är inte många feminister som poängterar kvinnors ansvar för jämställdheten, men här har vi en. Det kommer inte att bli väl mottaget i rörelsen som hellre gnäller på gubbarna och vill att de ska ta tag i det hela. Att kvinnor skulle behöva anstränga sig och gå in i konkurrensen som alla andra har nog aldrig föresvävat dem som kallar sig feminister tidigare.

   Det finns ju däremot många goda exempel även i Sverige i klass med den här damen. Tyvärr kallar de sig sällan feminister utan reagerar mot ideologin. Det är kvinnor som Mayers som verkligen gör något för jämställdheten. De som bara gnäller är oftast de mest könsbundna traditionalister man kan tänka sig. De väljer kvinnliga yrken, de lever inte i ett jämlikt förhållande med en man och de är sällan egna företagare som driver sin verksamhet på ett jämställt sätt. De feministiska männen lever däremot oftare som de lär.

  • Anonym

   Håller med dig i det mesta, men måste påpeka att det där affärsvärld är anpassat till män, det är ju män som har gjort detta och gjort allt för att få kvinnor stanna hemma. det var ju inte länge sen att kvinnor nekades rösträtt (efter mycket kamp). Även vissa affärer görs på golfklubbar osv. nu förventas det att kvinnor bara kommer in i en son värld och knuffar sig in.
   Kkvinnor som accepterar deras vilkor blir framgångskrika aller de som är mycket över en genömsnytt man med makt. Men deras väg är inte lätt.
   Man måset egentligen inte hjälpa kvinnor att komma in, det skulle räcka bara att inte förhindra dem vid varje steg.

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000437024517 Kristian Fredriksson

     Jag vet inte om affärsvärlden är anpassad till någon. Det gäller att hitta en affärside som är gångbar och sedan få oss konsumenter att köpa varan eller tjänsten. Det är ju många kvinnor som har klarat det alldeles utmärkt, bara de är beredda att fajtas. Vill man sedan ha ett jämställt samhälle så gäller det att organisera företetaget så att det blir så. Då bidrar man till en ökad jämställdhet. Gnäll leder ingen stans. Det upplevs bara som tröttsamt.

  • Anonym

   ”De som bara gnäller är oftast de mest könsbundna traditionalister man kan tänka sig. De väljer kvinnliga yrken, de lever inte i ett jämlikt förhållande med en man och de är sällan egna företagare som driver sin verksamhet på ett jämställt sätt. De feministiska männen lever däremot oftare som de lär.” Könsbundet – nej då – t o m könsutredning i bagaget i tonåren vad det medförde i ändrat beteende, icke kvinnlig utbildning (ekonom som de flesta som toppchefer), jämlikt förhållande (min man drömmer om livet som hemmafru) och drev min fars 2 företag när han var oförmögen att driva dem i 25 års ålder. Men attityden var förbaskade mig att enkom det min utbildning var avsedd till fanns som yrke för där fanns utbildning som erfarenhet hos rekrryteringsföretag d v s ekonomi medan andra med lätthet som karl sett det som en möjlighet att klättra för andra typer av jobb inklusive personalchef. Samtidigt som de nog knappast hade erfarenhet av försäljning/företagsdrift liksom var lika utåtriktade att klara mer än ren redovisning.Det säger en del. Jag valde därför att skita i det helt och hållet såsom de med kunskap hos dessa kvinnor också gjort som försvinner på vägen. Synd att det kostat vårt utbildningsväsende. Men det är inget mot som sker i Japan sedan årtionden där en kvinnas plats varit hemmet efter barnafödande.

   • Herr Hur

    På vilket sätt skulle det vara jämlikt att din man vill leva som hemmafru? Vill du själv leva som hemmafru? Om inte, så är det ju inte jämlikt. Låter snarare som ett rollbyte, dvs det som feminister kallar ”könsmaktsordning” när det är mannen som jobbar och kvinnan som jobbar hemma, fast ni har alltså bara bytt plats på rollerna. Mannen är ”förtrycks” (feministernas ord, inte mina), kvinnan ”förtrycker”. Jämlikt? Snarare manshat.

  • http://pulse.yahoo.com/_RXOU4XGREC5MVYFRQDJKINB4Q4 Sven

    De feministiska männen? Menar du Kapten Klänning eller han som mordhotade blondinbella?

  • http://pulse.yahoo.com/_RXOU4XGREC5MVYFRQDJKINB4Q4 Sven

    Snacket om de feministiska männen håller inte. Tvärtom verkar de vara värst, vi har den ökände Kapten Klänning och nyligen var det ju en feministisk kille som mordhotade blondinbella.

 • Anonym

  De flesta som kallar sig feminister är vänster eller ”fostrade” i en politiska omgivning där vänstern eller andra kollektivistiska tongångar dominerar. All form av individuell framgång är mycket tveksam, det är kollektivets framgång som är viktig, inte den enskildes…

  • Anonym

   Ja, det är märkligt med människor som inte bara tänker på sig själva.

   • Anonym

    När feminister och socialister (inkl. national-diton) tänker på mig blir jag rädd för vad de skall hitta på.
    8 mar 2013 kl. 21:27 skrev ”Disqus” <notifications@disqus.net>:

    [DISQUS]

    BoringCity wrote, in response to BvW:

    Ja, det är märkligt med människor som inte bara tänker på sig själva.

    Link to comment

 • Anonym

  Senator Paul kritiserade i sin filibuster den bristande definitionen av terrorister som kan bli mål för drönarattacker, där han framförde att universiteten i sextiotalets USA var fulla av radikaler, som med dagens veka definition hade kunnat anses vara fiender till den amerikanska staten. ”Skulle ni släppa en Hellfire missil på Jane Fonda?”, frågade sig Rand Paul.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-bufSAqefYM 

 • Anonym

  Poängen är ju att en kvinna inte automatiskt är feminist. Det fanns gott om högerkvinnor som var emot den kvinnliga rösträtten och tyckte andra kvinnor kunde vara nöjda med att låta männen bestämma – som de var. Att en av de fåtal kvinnor som släppts fram av männen som kontrollerar det amerikanska näringslivet tycker och tänker precis som dem är inte förvånande. Hon har ju knappast nått den positionen genom att vara öppet kritisk mot deras konservativa värderingar.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000437024517 Kristian Fredriksson

    Så du vet att de har konservativa värderingar och inte är liberaler? Är det inte lite ologiskt att de skulle tillåta att en kvinna tar över rodret om du hade rätt? Jag är nyfiken på hur du kan känna till deras värderingar och även att de är män. Hur vet du det?

   • Anonym

    Hur vet jag att det amerikanska näringslivet domineras av konservativa män och inte liberala kvinnor? Skämtar eller trollar du bara? I vilket fall borde du verkligen informera dig själv bättre om världen. Runt 15% av amerikanska bolagsstyrelsepositionen innehas av kvinnor. http://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2012 USA är världens mest högervridna land och multimiljardärer stödjer republikanerna massivt för att behålla det så – big business i USA är definitivt inte liberalt.

 • Anonym

  Hur stor är risken att vi får bidr till våra banker på samma sätt…

  • Anonym

    Enligt vad som sades vid ett möte för cirka tre veckor sedan är risken mycket stor.

 • http://profiles.google.com/dejan.ilic Dejan Ilic

  Vad som inte nämns in någon artikel är om svenska sparares pengar berörs.
  Då tänker jag på alla som via svenska banker/förmedlare har t.ex. kapitalförsäkring på Cypern (t.ex. Ancoria).

  Cypriotiska banker i UK berörs inte av ”skatten” enligt BBC, men hur är det med (lagliga) svenska pengar på Cypern?

  • Anonym

   Det är väl så att om Du har pengar på konto på Cypern eller en kapitalförsäkring som har pengar på bankkonto på Cypern så får Du betala skatten.
   Men Du har kanske sluppit en del skatter under årens lopp.

 • Anonym

  Det är ingen mening att spara några pengar på banken. 30% försvinner i ränteskatt, extremt låg ränta och nu verkar galenskapen ha gått så långt att politikerna i Europa väljer att börja beskatta männiksors bankkonton för att undvika ekonomisk depression. Nu går den europeiska krisen in i en finansiell härdsmälta. Oron sprider sig som en löpeld genom Europa. EMU finns knappast om ett år. Hela det extremt skuldsatta Europa går in i en finansiell härdsmälta där alla skyller på alla och där bankkontona tömms på pengar. Missnöjet kommer vara så fundamentalt att EU spricker.

  • Anonym

   Om du sparar på banken så överlåter du till banktjänstemännen att göra produktiva affärer med dina pengar genom att banken ger lån till företag.
   Har man pengarna i madrassen så blir tillväxten lägre, eftersom kapitalet inte arbetar.
   Bäst är om man investerar själv i företag man tror på, alternativt amorterar på lånen.
   Eller så köper man nyttiga produkter för pengarna som man kan ha glädje av länge.

   • Anonym

    Det där är en riktigt grov förenkling. Banker lånar dock i huvudsak ut till bostäder, så det är i så fall mer korrekt att säga att banktjänstemännen tar (dina) pengar och investerar i (ditt) boende.

   • Anonym

    Jo, digitalt pengaskapande genom skuld är ju enastående produktivt. Privat moms på i princip varenda transaktion i ekonomin är enormt värdeskapande för densamma. I varje fall för dom som har 50 miljoner som ligger och skräpar någonstans och kan starta en bank.

   • Anonym

    Nej, så fungerar det givetvis inte alls. Det är inte värdeskapande att dela in penningmängden i fler enheter (alltså hur många pengar man skapar). Man lägger ju sina pengar i madrassen för att man vill ha framtida handlingsmöjligheter, det skapar optionsvärden och välstånd. Bankerna lånar ut de penningenheter som återstår när folk sparar de enheter som det är välståndsmaximerande att spara. Det är alltid någon som har en peng, det är inte mer värdeskapande att den ligger fem minuter i en kassaapparat än att den ligger 50 år i en madrass, så länge den som har den väljer att göra det vederbörande (svenskans ord för ”hen”) vill göra med den.

  • Anonym

   Det är ju inte så att politikerna har mycket val. I tyskland skulle ju en bailout till förmån för ryska obligarker inte går genom parlamentet. Därför behövde man göra något smått populistiskt och högt riskfullt. Intressant är dock att Tyskland, ECB och IMF tydligen bara ville beskatta konton över 100.000 Eur och bespara småspararna men det ville inte Cypern för man ville nog inte förstöra för sig att vara Europas pengartvättmaskin.  

  • Anonym

    Vart vill de som tömmer sina konton skicka pengarna?
   Madrassen är inte så smart. Till USA, Kina, Ryssland eller Arabien?

  • Anonym

        
   ”Missnöjet kommer vara så fundamentalt att EU spricker.”
       
   Det låter väldigt optimistiskt…
        

  • Nebbiolo71

   Det finns inget naturligt i att pengar skulle förränta sig utan arbete, det är en konstruktion som definitivt är en av orsakerna till den kreditexplosion vi sett och som är orsaken till innevarande skuldkris!

 • Anonym

  Gissningsvis är det en hel del realpolitik bakom kraven på en extra skatt på Cypriska banktillgångar.
  För varför skall eurozonen rädda Cypern när de tidigaretagit stora lån av ryska miljardärer som genom höga räntor sett sitt eget kapital växa tillsammans med den Cypriska statsskulden.
  Det är lite som att krama ur eurozonen resurser genom att försätta dem i en förtroende kris med krav på mer pengar där Cypern misstänks blivit ett verktyg för maktpolitiska ambitioner och finansiell utpressning.

 • Anonym

  Oroande utveckling är bara förnamnet.

 • http://profiles.google.com/dejan.ilic Dejan Ilic

  Intressant nog så ser det inte ut som om någon statlig politiker publikt vågar ta upp frågan om att överta bankens småsparares konton i statligt ägd bank med bara lånegaranin och låta resten sjunka. Jag trodde att i princip alla länder övergått till kapitalism, där grundstommen är att man lägger ner företag som inte är lönsamma och ägare står med svarte petter.

  Det skulle definitivti inte drabba småsparare. Ingen har ju lovat att staten går in med mer än motsvarande statliga garantin.

  Vilken ”småsparare” har mer än 100 000 euro på kontot?

 • Anonym

  Tron att den beskattning av bankmedel inte skulle kunna ske igen är dumdristigt tänkt av EU-ledningen.

  Tilltror till bankvösendet är nog förbrukat nu-i jakten på ryska miljarder på Cypern har de lämnat förståndet hemma!

 • Anonym

  Det är bara att konstatera att efterfrågan på stabila värden kommer att öka. Guld, Diamanter och en och annan valuta som är stabil i sammanhanget, eller som åtminstone är mindre riskabel än Euron.

 • Anonym

  Risk är en viktig faktor när man väljer var man skall placera sina pengar.
  Att placera sina pengar i ett skatteparadispardis vars hela idé är att
  vara osynligt/utanför åtkomst för andra stater och gä’llande regler det är ett risktagande man
  väljer att göra.

  Jag hade  föredragit att Cypern eller EU köpt dessa banker och tagit över aktier (liksom skulder)  istället.
  Cyperns medborgare har visserligen valt dåliga politiker som ej kontrollerat banksektorn men de som tjänat på detta (bankerna och bankernas ägare och största kunder) borde vara de som betalar nästan allt.

  • Anonym

    De cyprioter som har trott på insättningsgarantin kan inte beskattas på det sättet. Då fövinner all tro på bankerna och ingen vågar ha sina pengar där. Brottsligheten kommer att öka.
   Oron kommer att sprida sig till andra länder och folk kommer att ta ut sina pengar från andra banker också. Mycket bra artikel av Cervenka.

 • Elementary

  Man kan vara säker på att inget är säkert. Det här lär inte påverka någonting eftersom det tydligt är angivet att det handlar om ett undantag pga Cyperns status. Samtidigt kunde man förstås undantagit konton med mindre pengar på. Någon kris pga detta känns långsökt.

  • http://klas-resonerar.blogspot.com Anonym

   Jaså – men hur är det med förtroendet ?

   Om du plöstligt ser detta hända i tex Danmark eller Norge – och ser att turen snart är kommern till Sveige – skulle inte du fundera på att ta ut dina sparpengar och placera dom i madrassen eller fysiska tillgångar ?
   Och om du tänker så + massa andra så rasar snart banksystemet då andelen kontanter är väldigt lågt i jmf med de siffror som finns på kontona…
   /K

 • Anonym

  Cervenka verkar inte ha förstått bankernas roll i en marknadsekonomi. Den kund som ”sätter in” pengar i en bank förlorar äganderätten till sina pengar (som övergår till banken) och får istället en fordran till banken. Om banken går omkull får bankspararen ställa en fordran på konkursboet. Så går det till i affärslivet (läs. marknadsekonomin). Vill man inte ta risker med sina pengar får man ha de i madrassen eller lita till statens insättningsgaranti. I en marknadsekonomi finns inget som är ”säkert”, inte ens våra bankers överlevnad.

  • Anonym

   Blanda inte ihop marknadsekonomi med det nuvarande korporativistiska, halvsocialistiska systemet. I en marknadsekonomi, så skiljer man på bankdeposition och inlåning. En bankdeposition är inte bankens egendom, det var ursprungligen guld som du hade deponerat hos banken för förvaring mot kvitto (banksedel). Inlåning var däremot pengar som banken kunde låna ut. På en deposition fick du ingen ränta, utan fick tvärt om betala en depositionsavgift, medan du ofta fick bra ränta på inlåning, bättre ju längre inlåningsavtal du hade.
   Idag så blandar de numera mycket osunda bankerna ihop denna verksamhet till en enda svåröverskådlig sörja. Är ett lönekonto ett depositionsavtal eller är det inlåning? På ett inlåningskonto, så har du uppsägningstid, eftersom banken har lånat ut dina pengar. På ett depositionskonto, så är dina pengar omedelbart tillgängliga. 
   Om lagstiftarna hade tvingat bankerna att leva efter dessa enkla regler, så hade det inte behövts någon annan reglering av bankverksamheten. Förr i tiden, när våra politiker visste vad de sysslade med, så hade bankägarna ett personligt betalningsansvar för mottagna bankdepositioner. Det behövdes ingen annan reglering, det räckte för att bankerna inte skulle försnilla guldet de hade i valvet. Enligt min uppfattning så beror det mesta av dagens ekonomiska problem på ”fractional reserve banking” i kombination med att man  blandar ihop bankdeposition och inlåning på ett närmast kriminellt sätt, allt med statens och politikernas medverkan.   

  • Anonym

   ”Lösningen” är större diversitet i betalningssystemet. Det vill säga både elektroniska och fysiska (kontanter) betalningsmedel, både betalningsmedel som är statliga  skuldsedlar och privata bankskuldsedlar och likaså skuldsedlar som garanteras av ingen speciell, utan av många obekanta, som Bitcoin eller guld.
   Riksbanken får, kan och bör skapa ett statligt giro för allmänheten, lite av elektroniska kontanter, genom att öppna RIX för alla.
   Diversitet skapas effektivast genom att staten godtar fler och olika betalningsmedel för skatteinbetalningar.
   Idag godtar Skatteverket ENBART privata bankskuldsedlar via bankgirot. Inte ens statens egna skuldsedlar, kontanter, anser Skatteverket duga för att lösa en skatteskuld. Det måste också ändras.

   • Dennis Nilsson

     ”..ett statligt giro för allmänheten..”  Det var vad postgirot var i många år, innan man fick för sig att privatisera det, de facto införliva det i bankernas system, bankgirot.

  • Anonym

   Den tid det tar med denna frysning av medel i konkursen skadar i synnerhet företag. Denna risk fanns under vår bankkris på 90-talet som tacksamt nog staten övertog så konkursen uteblev. Frysning av medel är rena dödsstöten i synnerhet för företag med behov av dessa medel som har svårt att få lån i synnerhet. Men i detta fall är det ju en beskattning av landets invånare dessutom som inte behöver anses kopplad till bankväsendet i stort som dessa vill försöka påstå är så farligt. Det rör sig ju om avsaknad av medel för drift av landets gemensamma tillgångar och styrning. Med ett krav om villkorat medel för att ens få tillgång till lån.

 • http://www.facebook.com/mea.pac Mea Pac

  Välstånd skapas genom arbete, sparsamhet och genomtänkta investeringar som finansieras av lån som låntagaren själv kan betala tillbaka. Under de senaste decennierna har vi kommit allt längre ifrån detta. Vi har börjat tro att vi långsiktigt kan trycka pengar och låna för att leva över våra tillgångar. Att vi kan skapa rikedom åt alla genom att för allt större summor nytryckta lånepengar byta belånade tillgångar med varandra.

  Detta går naturligtvis inte i längden. När man nu på Cypern vill rädda situationen genom att konfiskera Sparas pengar för att finansiera Slösas misstag så är det ett slutligt bevis på vilket vansinne vi ägnat oss åt.

  I Sverige har de ansvariga politikerna fortfarande inte förstått allvaret i situationen. Om så hade varit fallet hade vi för länge sedan haft strikta krav på amorteringar av bolån i stället för Normans tramsiga idéer om ”rådgivningsplikt” för bankerna.

 • http://www.facebook.com/attila01 Attila Gal
  • Elementary

   Jo så kan man förstås göra om man är ett litet land med i ett internationellt perspektiv små banker. Skulle däremot USA, England m fl resonerat på samma sätt så hade vi levt i Helvetet nu. Allt hade brakat samman.
   Dessutom skulle cyprioterna få betala 100% av sina banktillgodohavande i istället. De skulle inte vara mindre upprörda för det.

   • Anonym

    I USA på 30-talet så fick banker gå i konkurs. Därefter blev allt mycket bättre.

 • http://www.facebook.com/mea.pac Mea Pac

  När jag var liten delades tidningen ”Lyckoslanten” ut i skolan. Sedelärande berättelser om hur bra det vara att vara sparsam och sköta sig och hur illa det går om man slösar och inte tänker på morgondagen.

  De senaste decennierna har vi kommit mycket, mycket långt ifrån detta ideal. I konsekvensens namn borde man i dagens skolor dela ut en ny version av lyckoslanten, där Spara får se sina tillgångar konfiskeras för att rädda Slösa från konsekvenserna av hennes vårdslöshet.

  Eller är det kanske dags att vända skutan och ta klassiska ideal till heders igen? Spara och sköt dig. Låna inte mer än du själv kan betala tillbaka.

 • http://pulse.yahoo.com/_GSZACX4IJOYGXWRHLKIQVJ3UYU Kenneth

  Man skall ha en sak klart för sig, att om politiker bestämmer sig för att beröva dig på dina tillgångar så gör de det. Detta oavsett om det gäller banktillgodohavanden, fastigheter eller vad du vill. Dessutom kan de också väldigt snabbt beröva dig rätten att yttra dig hur du vill och kontrollera detta genom en genomgripande övervakning. Då får vi rösta bort dem säger någon. Vad hjälper det om hela den politiska eliten är av samma uppfattning?

  • http://klas-resonerar.blogspot.com Anonym

   Det är ju just det som gör att det är så otroligt viktigt i ett demokratiskt land att rösta på partier och företrädare som har åsikter som du sympatiserar med, och som du tror kan stå upp för dom i riksdagen och bedriva en ansvarsfull politik.

   Tyvärr är det ju krisläge i bla Grekland o Cypern, och de val som genomförs i det här läget är väldigt missvisande då det blir en salig rörra, och mkt polarisering eftersom krisåtgärder alltid är dåliga för ngn opch det finns ofta fler än en åsikt om hur man skall göra, därför gäller det för gemene man att tänka till innan så politken kan genomdrivas på lång sikt…

  • Nebbiolo71

   Frågan är hur vi väljer bort de bankoligarker som via lobbyverksamhet. mutor, propaganda och rena hot tvingar politiker till eftergifter mot bankerna?

 • Anonym

  Rätt eller fel att beskatta bankkonton i Cypern är inte frågan. Börjar man konfiskera sparande i banker så har man tänt en stubintråd. Var är man säker mot denna typ av konfiskering är frågan som jag och många många miljoner småsparare ställer sig. Nästa kreativa konfiskering är redan i en del länder pensionsfonder. När vi inser att staterna för att skydda EU och euron inte skyr några medel utan låter oss betala för sina misstag så ändras spelplanen och reglerna fundamentalt. Enda positiva är väl att alla småsparare inser att det är bättre att ta ut pengarna och spendera dem innan staten gör det. Detta kan leda till tillväxt, kanske det var tanken?
  Låt oss hoppas att detta är sista spiken i det totalt misslyckade euro projektet och att eu kanske äntligen också kan komma att ifrågasättas som institution.
  Låter vi Brussel fortsätta att styra oss är det inte bara Grekland som kommer att definieras som u-land, vi alla kommer att gå den vägen.

  • http://www.facebook.com/mea.pac Mea Pac

   Inte nog med att man går över gränsen för all anständighet i sitt bestraffande av sparande skötsamma människor för att rädda de slösaktiga. Man visar också ett totalt förakt för demokratin, genom att ställa in den cypriotiska parlamentsomröstningen eftersom risken är stor att parlamentet röstar ”fel”. På samma sätt som folkomröstningar i Europa aldrig anordnas (eller görs om) eftersom folket riskerar att rösta ”fel” (eller redan röstat på ett sätt som anses fel).

 • Anonym

  Här kommer förklaringen till att vissa av våra banker inte hanterar kontanter längre. Väl förberett.

  • Nebbiolo71

   Förklaringen är att bankerna endast vill att du skall handla med privatbankernas egna pengar (dvs de bokföringsposter som kallas tex ”lönekonto” och som i realiteten är din fordran på banken och således bankens skuld till dig men definitivt inte är något du kan ta ut) i stället för riktiga pengar, dvs valuta (garanterad av staten). Vårt betalsystem liksom våra allmänna betalningsmedel ägs av en privatbankskartell bestående av de fyra storbankerna – detta är verkligheten bakom alla dimridåer!

 • Anonym

  Självklart kommer spararna att betala för finanskrisen. Det är ju de enda som har pengar staten kan ta med inflation eller (annan) skatt.

  • Anonym

   Ja det heter ju inte för inte: Vinsterna privatiseras. Förlusterna förstatligas och genom det privatiseras på allmänheten dock även de som gjort sig grova vinster dessförinnan, med bonus, optioner, aktier mm i dessa privatiserad vinster hos bankerna. 

 • Anonym

  Ur led är tiden.
  Och åt helvete är framtiden.

 • Anonym

  Man kanske skall skriva om uttrycket ”Man ärver inte jorden av sina föräldrar, man lånar den av sina barn” till en mer korrekt nutida version ”Man bör ta allt från sina föräldrar och stjäla från sina barn.” ?

 • Anonym

  Tror jag hörde nånstans att banksektorn på Cypern är 5 gånger BNP. Vi har också en överdimensionerad banksektor, som Borg ständigt påminner om. Kommer alla sådana länder att omvärderas nu, tro? Kanske blir det dyrare räntor. Eller så synas bankerna i sömmarna noggrannare. Cypern torskade ju på grekiska nedskrivningar. Så kan det gå för en liten ekonomi.

  • Anonym

    Är inte Cypern grekiskt till hälften?

   • Anonym

    Brittisk före självständighet.

 • Anonym

  Detta ”EU-misstag” var välkommet!

  Hellre denna ”ögonöppnare” i Europeiskt sett ”liten” omfattning än att omfatta hela EU! 

  EU hade nog trott att Cypern ”konfiskeringen” skulle passera ganska obemärkt. EU grämer sig nog mest över att Europas medborgare nu förstår vem som kommer att få betala hela Europas skulder.

  EU’s strategi är avslöjad! Alla vet vad som väntar!

  Avsluta vansinnet snarast möjligt!

 • Anonym

  ”- Visst garanterar vi dina insatta pengar! Precis som vi lovat.
  Men vi har också en ny insättningsskatt…Dessutom får du inte ta ut dina pengar i vilket fall, vi har just infört bankhelgdagar tills på torsdag, tills vidare. Nä du måste gå till jobbet som vanligt, om du inte är bankanställd? Det är för att eh, för att eh, nu ska vi fira! Se det som en extrapåsk och fira genoma att äta ett salmonellaägg eller nåt (om du har kontanter att köpa det för)…”

  • Anonym

   Årets bästa IMHO :)

 • Anonym

  Röstade för euro skäms för det idag.
  I Sverige är riksbanken oroad för den ökade belåningen.
  I Sverige subvensionerar man lån och beskattar sparande.
  Om man nu skulle gå på tvärs emot regeringens signaler att låna mer och spara mindre för man inte tycker det är sunt vare sig privatekonomiskt eller för samhället, vad händer då?
  Om Sverige haft euro kunde jag förlora plötsligt förlora 9% av kapitalet för jag är en ond människa som sääkert myglat till mej dessa pengar .
  EU har infört bankgaranti på 100000 euro för banksparande, nu gör man vad!!!!!
  Snacka om att skjuta sig själv i foten!

  • http://twitter.com/Bollake LGHGLAIGHLUKGH

   Bäst o ta ut sina pengar i sverige också man får ju ändå ingen ränta ens på dom. Snart börjar Rainfelt också att införa en fattigskatt för alla som har mindre än 10.000kr på kontot ska omedelbart betala 10% i skatt på dom pengarna för att dom inte lyckats skaffa sig ett jobb eller har canser eller är ingvalidiserade o tillför inte samhället nånting.

  • http://www.facebook.com/people/Jan-Johannessen/785591659 Jan Johannessen

    För oss som inte är med i euro hade det istället varit devalvering som gällt. Dvs att staten plötsligt bestämmer att dina besparingar är värda si och så många % mindre och din lön minskat med lika många procent. Resultatet hade varit densamma men det hade varit lättare att dölja för medborgarna.
    Det som är den stora problemet med länderna som är med i euron, de kan inte minska värdet på besparingar/skulder och löner i smyg utan måste göra det på ett sätt som syns, något som inte verkar populärt och folket.

  • http://pulse.yahoo.com/_KPP64ITVMZZH4ZDHRGV7EVEC3E Bo

   Det helt otroliga är att det fortfarande finns svenska politiker
   som vill att vi ska gå med i eurozonen. Även icke politiker
   manar på dessa sidor att vi måste gå med i euroklubben.
   Att påstå att dessa människor är tomma i huvudet är kanske
   inte sant, men när hackspetten kommer borde de bära skyddshjälm.

 • http://www.facebook.com/people/Egon-Ruuda/100003585579462 Egon Ruuda

  För de som tror på statliga lösningar kan jag gärna länka till en underbar video från 2008 av Stefan Molyneux på freedomradio.
  Staten har strävat att göra människor till de slavar mänskligheten en gång var, inget nytt under solen. Bara metoden har ändrats, nu är det skuldsättning som är metoden vilket är subtilare men resultatet ser ut att bli detsamma som förr.http://www.youtube.com/watch?v=P772Eb63qIY
  watch?v=P772Eb63qIY

 • Anonym

  Sätt in pengarna i en asiatisk bank i stället. De har den stabilitet och rättssäkerhet som man kan kräva. Sky europeiska banker, inklusive de svenska, som är för små för att ha stabilitet och säkerhet.

 • Ulla Pettersson

  Vem trodde något annat? Det är våra politiker som lever i en värld som de inte behärskar men de tror på tomten. Vilken soppa de har kokat ihop. Så länge Bryssel finns kvar blir det aldrig bättre.

 • Anonym

  Grundorsaken till Cyperns problem bör vara att de tagit ut för låga skatter av sina invånare. Detta har även människor utanför Cypern utnyttjat. Att då snabbt dra in alla skatter som man egentligen, på t.ex svenskt vis, borde tagit ut under 10 år nu på en gång svider naturligtvis. Men det är fullt rimligt. Att skydda alla Cyperns skattefuskare genom att garantera deras insättningar kommer Tyskland och Finland aldrig att gå med på. Schack matt EU?

 • Dennis Nilsson

  Det enda riktiga tillgången en nation har är dess medborgare. Utan några medborgare finns det ingen tillgång alls. För vem skall jobba?

  • Anonym

   Så sant som det är sagt! Å andra sidan är det medborgarna som skapar nationens problem. Så frågan är om de är så stor tillgång?  

  • Anonym

    Robotar.

   • Anonym

    Japp den nya världen kommer snart. Inget behov av fler som delar våra gemensamma råvaruresurser eller sponsra babyboomers som idag. By by barnbidrag.

 • Gunnar Claesson

  Undrar vad baktanken är? Att skapa så mycket oro att oron ”kräver” att man avskaffar kontanter för att eliminera risken för bankruns, och att införa en politisk union (dvs Europas Förenta Stater) för att få ”stabilitet”? Nej tack. Är det något som ska avskaffas så är det bankirernas makt och fractional reserve banking.
   

 • Anonym

  10% kapitalskatt kan verka mycket. Men jämfört men fösämringen av pensionerna tex i Grekland är det obetydligt liksom motsvarande i Ryssland under Jeltsin-epoken

 • Anonym

  Äga mark, spara i form av amorteringar på dina bostadslån och köp fysiskt guld om du har möjlighet. Det är råden för att bibehålla din välfärd genom den annalkande stormen.

   Pengar på sparkontot, aktier och värdepapper är tyvärr enkla att konfiskera.

  • Anonym

   Du är lustig du. Det enklaste att beskatta är just jordtillgångar som mark.

 • Anonym

  Köp guld och förvara det nånstans ingen annan kommer åt.
  Det mesta andra kan ta dom ta med en knapptryckning.

  • Anonym

   Judarna fann diamanter och frimärken som en utmärkt modell på flykt som du även kan pröva. 

 • Sickolaj

  Som vanligt typiskt Cervenka att aldrig komma med några idéer till lösningar alls. Hata tillräckligt mycket på allting så håller nog många med. Patetiskt.

  Cervenkas uppfattning om att Europas grundproblem är att skulderna är alldeles för stora, i.e. att det föreligger en ”skuldkris”, visar endast på att Cervenka de facto är en simpel journalist (läs entertainer, if you like), inte en nationalekonom. De krisande länderna har ett betalningsbalansproblem, var god och förstå, snälla.

  Kan inte heller ovan någonstans se att det kanske största skälet till Cyperns nuvarande problem är nedskrivningen av Greklands skulder. Eurokrisen i miniatyr?

  Finns det något du inte hatar, Cervenka?

  • http://www.facebook.com/tommy.boman.3 Tommy Boman

   Man ska nog inte beklaga andras tillkortakommanden när man själv nämner något fiktivt som ”huvudproblemet”. Förvisso har du rätt i att Cervenka inte direkt erbjuder lösningar, men han sätter iaf fingret på många de problem som existerar till skillnad från dig som uppenbarligen inte förstår kopplingen mellan pengar, inflation och dagens skuldberg. Betalningsbalansproblem existerar inte, det är en fiktiv skapelse påhittad av de som vill (tjänar på) att skuldsätta sig hos IMF och de stora bankerna. Dessutom det påhitt som till mycket ligger till grund för problemen vi ser. Du erbjuder fler problem baserat på en lögn. Tror nog Cervenka slår dig på fingrarna här. 

 • Anonym

  Jagr tror jag förstår vad skulder kommer av, men vem har fått pengarna, de måste finnas hos någon några som har berikat sig, det här måste vara EU:s dödsryckningar som har börjat. Vem ska ta springnotan ?

  • Anonym

   Vinsten har hamnat hos bankerna, bankernas ledning, bankernas ägare, och de rikaste %en i allmänhet. Och snurrats in i finansvärlden där det inte gör vanligt folk glada.

   • Anonym

    Alldeles rätt och om vi tar progressiv beskattning på förmögenhet i alla dessa skuldkrisländer inklusive USA där många superrika har tillgångar men även i annat som aktier, konst, juveler, bilar som hem så har plötsligt ländernas ekonomi sanerats rejält. De som tjänat på krisen får betala via bakdörren s a s då många med rätt val av placeringar i denna kris tjänat enorma belopp med minimal beskattning av dess vinster. Detta må anses av artikelförfattaren är en bankhändelse men det är faktiskt ett sätt att lösa länders gigantiska skuldproblem där de med i synnerhet gigantiska tillgångar bekostar kalaset. Statens rätt att beskatta folket. Genom den modellen kanske dessa börjar skrika förstås att det mest otroliga du någonsin kommer höra hos i synnerhet dessa kapitalister: att staten ska sätta bankerna i statlig ägo. Det är lättare att agera när önskan även om detta finns hos de med makt och kapital som inte ingår i denna bransch.

 • Anonym

  Hur många i Europa känner att EU är värsta positiva grejjen? Politikerna får jobb att göra, och de tjänar ju bra. EU tjänstemännen likaså. Hur är det med fotfolket? Har fler jobb skapats via EU? Det senaste året känns det mest som att EU:s uppgift gått ut på att rädda banker. EU är en ormgrop av issues som aldrig kommer ta slut.

 • Anonym

  De mäktiga
  herrarna och damerna har nu övergått till att öppet stjäla folks sparslantar.
  Man tar tydligen vad som helst som man kan komma åt, rätt eller fel gör ingen
  skillnad. Samma mentalitet regerar hos bankirer som betalar oräkneliga miljoner
  i lön till sig själva.

 • Anonym

  Svenska statens bankgaranti är fortfarande nominerad i Euro. Om Euron skulle gå i kvav finns det ingen insättningsgaranti värd namnet i Sverige heller. Sverige måste kapa förtöjningarna till eurosystemet och hela EU. Det första steget var att säga nej till Bankunionen.

 • http://www.facebook.com/thomas.larsson.3517563 Thomas Larsson

  Äntligen visar Tyskland och Merkel sitt rätta ansikte – och det är inget övriga Europa vill ha eller se.

  • Anonym

   Så bra att Tyskland fått visa sitt rätta ansikte om sparsamhet och skötsamhet. Om Cypern och skatteplanerare i Ryssland och Sverige inte hade utnyttjat Cypern så hade problemen varit mindre…..

   • Anonym

    Nu är det ju inte dessa skatteplanerare som gjorde Cypern till ett skatteparadis! Det var bankirerna själva som lockade med insynsskyddade konton liknande de i andra skatteparadis! Cyperns kris beror på att turisterna uteblir och att det saknas andra sätt att få utkomst på Cypern förutom lite jordbruk och vinodling!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000500594001 George Yakes

  Konfiskera…. Tysklands älsklings fras på 40-talet. Såja nu har de gjort bort sig igen.

  • Anonym

   Det finns Amerikahatare och Tyskhatare.
   Som skyller Cyperns problem på Tyskland, som inte gjort något ont på Cypern.
   Men det finns ryssar och svenskar som skatteplanerar på Cypern.  Skyll på dem. 

 • Håkan G

  Det ser onekligen lite otäckt ut. Kommer motsvarande krav ställas i de andra krisländerna, för att ECB skall låna ut pengar ?

 • Anonym

  Medianförmögenheten i Sverige är 6000 euro och på Cypern 32000 euro. Att beskatta cyprioternas tillgångar är helt rätt och man borde kunna beskatta dem med minst 80%, då hade man haft samma förmögenhet i median där som i Sverige. Varför ska fattiga svenskar betala rika cyprioter för problem de själva skapat?

  • Anonym

   Poängen är att man inte får ta småsparares pengar.
   De som har mindre än 10 000 Euro borde absolut undantas helt.

   • Anonym

    Men man tar ju mina pengar som jag hade sparat istället! Om ett land är misskött och bankrutt så är det rimligt att alla dess invånare får betala innan invånarna i andra land gör det åt dem
    När alla cyprioter sålt av sina tillgångar och gjort av med sina besparingar och lever på svensk socialbidragsnivå så är det motiverat med stöd dit.

    • Anonym

     Om du hade pengar på exvis swedbank 2008 så var det andra som räddade dig då …

  • Anonym

    Det är inte o.k. att titta på medianer och sedan tycka att detta är befogat för att straffbeskatta. Svenskarna är nästan sämst i Europa på att spara. De konsumerar istället.

    Varför ska folk som offrat en större del av sina inkomster till besparingar betala sin banks dåliga affärer ? Finns det ett enda rationellt argument för detta ?

   • Anonym

    Makroekonomiskt – stillasittande pengar skadar realekonomin. Mina sparade pengar är din uteblivna lön.
     
    Så någon slags vett finns det. Att det sedan slår fel som f-n mot småfolket är ju.. öhm.. 

    • Herr Hur

     Och jag som trodde att sparade pengar lånades ut och på så sätt sänker marknadsräntorna och på så sätt ledde till ökat investerande.

   • Anonym

    ”Varför ska folk som offrat en större del av sina inkomster till besparingar betala sin banks dåliga affärer ?” Detta är inte en banks dåliga affärer utan statens dåliga affärer som landet inte tror sig kunna få fram snabbt och effektivt på annat sätt. En jäkla skillnad. Staten har rätt att beskatta om än kanske inte enkom banksparande är rätt modell för beskattning. Deras skattenivå är 10 % platt skatt. Tänk på det lite grann. Så kanske du lugnar ner dig. För låg beskattningsgrad är nog snarare ett problem i det landet.

  • Anonym

    Vad har du för belägg att hävda det? Jg tror inte dina siffror stämmer. Dessutom är de stora pengarna inte ciprioternas utan ryssarnas, etc, Varför någonting alls?
   Var det rätt att konfiskera i Ryssland som Lenin gjorde 1917?

 • Anonym

   ” Det är enligt EU-fördraget inte tillåtet för EU att rädda ett euroland som
  misskött sina offentliga finanser. Artikel 125 i Lissabonfördraget
  förbjuder så kallad ” bail out”, det vill säga att EU går in och tar
  över ansvaret för ett lands skulder.”

  Så står det i en artikel publicerat redan 2010 i Svd:s näringliv när Grekland blev aktuellt. Och detta har vi att att leva med – EU kastar sin egen konstitution överbord och öser miljarder över bankernas zombieekonomiska spekulationer.
  Konfiskation av sparpengar däremot är ett tydligt bevis på hur allvarlig krisen är. Bryssel, ECB och IMF är i roffartagen och stjäl t.o.m. från den friska delen av ekonomin, ostraffat ???

 • http://www.facebook.com/thomas.larsson.3517563 Thomas Larsson

  Detta blir svårt att lappa ihop för Merkel.

 • Anonym

  Varför är ni upprörda? Staten har ALLTID kunnat ta dina pengar utan du kunde göra något, enda skillnaden denna gången är att det inte är inlindat i ”inflation” eller halv dolda skatter.

  Sanningen är att staten kan ta all du äger och håller kärt och det finns INGET du kan göra för att förhindra detta, men detta vet ni alla redan ni är bara inte redo att erkänna det för er själva.

 • Anonym

  Vem har släppt in Cypern in i EU??

 • Anonym

  Jag läste idag att det var Finland som krävde att cyprioterna skulle vara med och betala om de ville låna pengar av EU. Jag kan inte  låta bli att småle då finnarna mycket väl vet att det svider mest hos ryssarna som blir av men en hel hög med pengar. Så fick man äntligen ge igen för vinterkriget.

  • Anonym

   Fast det är en farlig lek. Det är deras största exportnation…

 • http://twitter.com/Bollake LGHGLAIGHLUKGH

  Kanske vi Eu medborgare också ska ta lagen i egna händer o gå till banken med en banan under kappan o säga langa hit 10 lakan annars så trycker jag ner en banan i lungan på dig. Det som Eu håller på med nu liknar inget. Dags för Eu medborgarna att ställa sig på barrikaderna o säga att nu får det vara slut med detta!.Alla återgår till sina egna valutor o Eu politikerna ska få sig en hästspark från jobbet.

 • Anonym

  Det är val i Tyskland snart. Merkel och Scheuble ligger inte sådär jättebra till. Cypern är ett generalrep. för att blidka tyska väljarna . Dessa väljare har i många år matats med rubriker om tyska skattebetalarnas pengar som bekostar huvudparten för Bryssels kommunistiska planekonomi som t.o.m. bekostar spekulativa förluster inom europeiska banksystemet. Förvirringen är total i.o.m att Lissabonfördraget förbjuder Bail.Out till banker, och som alla europeiska stater har ratificierat. VEM vill ha en överstatlig federal icke-vald ledning SOM leker med sin egen konstitution, som om det vore kattskit ?  Vem ?

 • Lars Erlandsson

  Det finns bara en sak som är värre. Efter första världskriget gick Tyskland ut som förlorare och avkrävdes enorma krigsskadestånd av de segrande makterna. För att försöka lösa detta tryckte Tyskland ständigt nya sedlar, vilket resulterade i hyperinflation. En dollar (som tidigare hade varit värd 42 mark) var värd 4,2 miljoner mark, och alla tidigare besparingar blev därmed i det närmaste värdelösa. Varje dag tillverkades 400 biljarder tyska mark. Kan detta drabba Euron? Det går att särskilja Grekisk Euro från Tysk Euro. I princip skulle då den grekiska euron kunna få hyperinflation för att betala sina skulder på alla sparares och lönearbetares bekostnad. När så skulden är betald skapas en ny valuta för Grekland, som får försöka återkvalificera till den ”räddade” euron.

  • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

    Är det inte det som Super Mario har gjort: ECB lovar att köpa obegränsat med papper och fyller marknaden med pengar. Varför tror du att börsen skenar och huspriserna stiger? Det är bara inflation, men inflation som ännu inte har nått löntagarna. När ska löntagarna börja kräva löner som står i paritet med bostadskostnaderna? DÅ får vi inflation på riktigt. För närvarande är det bara vanligt folk som får lägre lön i och med att kapitaltillgångar ökar obegränsat i värde.

 • Anonym

  Snacka om att spela goldbugsen i händerna. Guldet börjar dala (inte oväntat, det är bubbla som fasen nu). Så skrämmer EU upp folk med det här spelet och vips vill folk köpa guld igen. (Så att de som sitter på stora tillgångar kan fortsätta sälja av utan prisras.)

 • Anonym

  Guld är en försäkring inte en investering, även om det kommer att vara en bra investering framdeles.

 • Anonym

  Det här är slutspel, när allting har gått förlorat. Att konfiskera en del av RIKTIGA TILLGÅNGAR, som ännu existerar är bästa beviset för fiatpengarnas totala bankrutt. I den paniksituationen  duger även slantarna från småparare , omyndigförklade muppar , som ansågs att belasta bankväsendet. Tiggaren känner ingen skam.

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Alla möjliga fel kan upptäckas men inte det ekonomiska systemet. De rika måste skyddas till vilket pris som helst, det är ju deras stålar som ska droppa ner på de fattiga enligt sägnen. Skapelsens krona verkar ha blivit utan hjärna. För oss äldre blir döden en befriare men hur blir det för barnen? Bör man inte se över hur många beslutsfattare som har en diagnos?

  • http://michaelryden.se Michael

   Skulle man börja ställa en diagnos på alla som sitter i beslutande position skulle vi få en rejäl chock. Tror 9 av 10 har av de som sitter med någon form av makt har mer än en skruv löst på kontoret. Många är helt likgiltiga hur det går för oss vanliga människor. Dom ser bara till sitt eget hus, även om det innebär att man skadar andra för livet.

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Alla möjliga fel kan upptäckas men inte det ekonomiska systemet. De rika måste skyddas till vilket pris som helst, det är ju deras stålar som ska droppa ner på de fattiga enligt sägnen. Skapelsens krona verkar ha blivit utan hjärna. För oss äldre blir döden en befriare men hur blir det för barnen? Bör man inte se över hur många beslutsfattare som har en diagnos?

 • Anonym

  Alla i hela Europa skulle omedelbart ta ut sina pengar. Men rädslan är större, det kommer inte ske. Sanningen är den att det inte finns något dummare än flockdjur, se på lemlarna. Går en över kanten till döden, går alla, trots att ser. Presic som människan.

 • http://profiles.yahoo.com/u/XPROUKPZYMBUCTVZZ5E2GXEKEE Per

  Cypern är en ”testmarknad” för hr. Barroso och hans hejdukar och inom kort kan vi emotse typ ”90 dagars karens för kontantuttag över motsvarande 1000 euro för att säkerställa de finansiella systems kontinuitet och tillgodose banksektorns krav på stabilitet bla-bla-bla” – dvs förhindra bank-runs.

 • http://rabidunderdog.wordpress.com/ Rabid underdog

  Nu har jag inga besparingar, eftersom jag pluggar och därmed inte har någon stor inkomst. Men hade jag haft det hade jag plockat ut mina pengar med en gång. Det tycker jag alla borde göra. Ju förr det ekonomiska systemet kollapsar desto bättre. Ju tidigare, desto mindre blir fallet. Så kan vi börja bygga något nytt när stormen lagt sig. Och då gäller det att vi håller psykopaterna (de som styr politiken och ekonomin idag) kort.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=653749138 Stigbjörn Juthberg

  Pengar behöver besättas med ett ”bäst före”-datum vilket är det sista datum som pengarna kan spenderas. Det skulle sätta sprätt på konsumtionen, få fart på produktionen med nyanställningar och lösa de ekonomiska problemen.

  • Anonym

   Vid 65 år så får du visserligen din pension. Men vid 95 år må du kanske ångra att du inga tillgångar har från den tid du jobbade.

   • 4u

    De flesta människor är inte vid liv vid 95 år. Och 65 år är gårdagens pensioners ålder. 

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=653749138 Stigbjörn Juthberg

     Sparkonton får i det läget fungera som en ”frysbox” som håller en viss del pengar ”färska”. Med en begränsning på kanske en miljon eller så.

 • Anonym

  Det är inte utan att man känner en innerlig ”skadeglädje” över EU misstaget med konfiskation av Cypriotiska banktillgångar.

 • Anonym

  Dags för den här igen,George Carlin om Wall Street  http://www.youtube.com/watch?v=HSCaU3CuTwU

 • Nebbiolo71

  ”Någon måste betala”, ”skulderna är för stora” implicerar givetvis att de som tjänat de stora pengarna på kreditexplosionen (och också skapat den) givetvis är de som också bör betala, dvs bankägarna – svårare än så är det inte!

  Att ”pengar saknas i systemet” är väl ett understatement of the year – det finns endast pengar motsvarande en bråkdel av de belopp som bankerna bokfört som skulder till spararna, i de flesta banker runt 3%, resten är som sagt endast bankens bokföringsposter över sina skulder till spararna!

 • Anonym

  Intet nytt På Värnamo marknad. Carl Snoilsky (1841-1903)
  Det var med alldenstund, ithy
  Och mer af samma sort
  Ett kungligt bref, där meningen
  Så kunde fattas kort,
  Att kopparbiten, som i går
  För daler gått och gällt,
  Numera gällde ingenting —
  Och så var det beställdt.

 • Ossi

  Om nu en bank lånar ut mer pengar än vad den kan så ska väl inte gemene man drabbas. Inte heller bör staten, dvs gemene man, drabbas. Finns det inget eget ansvar för bankerna alls? Är det verkligen så illa ställt att en vinstdrivande rörelse ska få en hel union på fall? Hur länge ska detta spektakel fortgå kan man ju fråga sig, och nu när fler börjar göra just det, ja då är det helt plötsligt Ingen som bär ansvaret. Hur är detta ens möjligt?

 • Anonym

  statsbudgetunderskott är bara ett hypotetiskt problem, ingen kommer knacka på ländernas dörrar och kräva tillbaks pengarna, Cervenka och andra måste sluta lägga all sin fokus på statsskulder hit och mardrömslika siffror dit, dessa vansinniga åtstramningsåtgärder under en redan deprimerad ekonomi som har implementerats runtom i världen är helt befängda. Nu är det väl snarare rimligt i en deprimerad ekonomi  att man istället borde stimulera ekonomin för att råda bot på arbetslösheten, som faktiskt är ett reellt problem som drabbar människor på riktigt. 

 • Anonym

  Undrar om Barosso, Van Rompuy och LaGarde kommer ihåg hur det gick Ceausescus? Båda lynchades. Elena slets ut ur en pansrvagn på väg till flygplatsen.

 • http://michaelryden.se Michael

  En sak står säker; EU är inte till för befolkningen. EU är inte till för den enskilde. EU är inte till för att få en bättre värld. Det EU är till för är att tillgodose att maktens elit, de med pengar och de styrande säkrar sina positioner och bibehåller sin makt och därmed sina pengar.
  Man har inget intresse av att skapa en bättre värld för vanliga människor. För dessa är vi vanliga bara pjäser på ett schackbord. Bönderna står i fronten och får ta smällen för att skydda eliten bakom sig.

 • Anonym

  Cervenka har som vanligt en vass penna. Han är dessutom rolig. I den här artikeln har han dock glömt bort en liten detalj:

  För att mildra den grekiska krisen, och möjliggöra ytterligare utbetalningar av enorma stödpengar, godtog landets kreditorer under 2012 att skriva ned värdet på sina fordringar mot den grekiska staten med 30%.

  Inte minst cypriotiska banker hade sina valv upp till taket fyllda med grekiska papper. När en stor del av värdet på dessa försvann, uppstod ett lika akut som beklagligt hål i dessa bankers balansräkningar…

  Således: Genom att (försöka) lösa ett problem skapade man ett annat…

  Välförsedd med popcorn och läsk slår jag mig ned i en bekväm fåtölj för att åse nästa akt i denna fars. Det finns dock, tyvärr, en betydande risk för att skrattet förr eller senare fastnar i halsen.

 • KinaRolf

  Just nu får jag reda på att börserna i Hong Kong och Singapore har tecknat ett samarbetsavtal, dom skall samarbeta, inte konkurrera. Kinas valutas andel förra året av värdhandeln var 1.9%, just nu är den 8.6%. Detta är seismiska förändringar och riktningen är tydlig.

  Sveriges allians politik är mycket farlig för framtiden.

  • FredrikR3

   Sverige kommer att få välja allians med Tyskland eller Ryssland. Just nu ser det ut som allians med Tyskland med ryskt inflytande över Gotland.

   • KinaRolf

    OK, betyder det att Reinfeldt och Bildt kommer att skickas till galärerna som galärslavar. :-)

    • FredrikR3

     De kommer förstås ha betydande poster i förvaltningen. Alltså samma som de gör nu.

 • disqus_ZB5VPysay8

  Märket Rolls-Royce ägs av Rolls-Royce PLC och BMW ”hyr” bara det. BMW äger bilmodellerna men inte varumärekt Rolls-Royce.

 • Sylvester Lundgren

  Jobbig text att läsa när du använt Google translate, Patricia.

 • bigson16

  Uschi är inte blyg av sig. Helle kallades väl Gucci Helle?

 • Anonym

   Har han några som använder skrivmaskin också? Annars är det fattigt…

 • Anonym

  Luncher och kalligrafer! Det förklarar ju underskottet….

 • Elementary

  Då har du väl förlorat mer än 10% av pengarna på senaste tiden. Guldet har rasat.

 • Anonym

  10% är avsevärt bättre än 100%.

 • Anonym

   De gör väl allt för att krascha priset nu så giganterna kan köpa på sig ordentligt innan de låter kraschen ta effekt.

 • Anonym

   Beror nog mest på när man köpte.

 • Anonym

  Okej då är vi ense om problemets två sidor. Men sedan räcker inte SvD:s kommentarsfält till att utveckla detaljerna speciellt mycket mer. Nåja. Tack!

 • FredrikR3

  Javisst. Låt oss skippa pengar och idka byteshandel.

 • KinaRolf

  Bitcoin och kryptovaluter är bättre.

 • Maventwo

  Du, vet alltså ej om att Rolls-royce cars och Rolls-royce plc är två skilda bolag!
  Precis som Volvo cars och Volvo Group har olika ägare.
  Rolls-royce plc ägs ej BMW utan fortfarande i brittisk ägo och deras specialområden är förutom Jetturbiner stora fartygsmotorer.
  Rolls-royce plc äger också sedan länge KaMeWa i Kristinehamn
  och Wärtsilä är i högsta grad intressant för Rolls-royce plc.

 • bigson16

  Vilken Ulrika?

Hur går det för
arbetslösheten?

Det händer i näringslivet veckan som kommer.

Kunder pumpas på information

Bankernas jobb mot penningtvätt medför detaljfrågor till kunden.

Fastighetskraschen ser ut att utebli i Kina

Centralbankens insatser tycks ha burit frukt.

Friluftskombi vill armbågas med Volvo

Biltest

Bilteknisk revolution talar för Subaru.

Så mycket lägger
vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.