Annons
X
Annons
X

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Kl. 10.50

Jag skrev i helgen om drivkraften bakom bankfusioner. Kostsamma regelverk och en stökig omvärld skulle kunna vara triggern som tillslut utlöser en fusion mellan någon av storbankerna. Men ”skalfördelar” i all ära – något som i själva verket tycks gå före tanken på kunder, anställda och aktieägare är makttörsten.

Texten generade många intressanta läsarreaktioner. Bland annat mejlade en person och påminde om en fusion, på 70-talet, när Stockholms Enskilda Bank förenades med Skandinaviska Banken. Även då verkade problemen i ett tidigt stadium vara hur man skulle hantera alla viktiga primadonnor i styrelserna. Låta ungefär hälften lämna den nya styrelsen för att få en effektiv lagom stor grupp? Nja, verkar ju problematiskt att behöva skicka ut massa finanspampar från styrelserummen. Bäst att låta hela bunten stanna.

Så de två tidigare styrelserna slogs ihop – och det blev en grupp på totalt 46 personer (38 ordinarie styrelsemedlemmar, plus 4 som utsågs av regeringen och 4 som utsågs av de anställda)

Just den artikeln, från när den gigantiska massan valdes in, den 29:e mars 1977, ligger i röran på mitt skrivbord. Sven-Ivan Sundqvist, dåvarande börskommentator på Dagens Nyheter, skickade över den för ett par månader sedan när jag skrev om Investors svällande styrelser. Kritiken mot Astra Zeneca, Ericsson och Investor som har 12-13 personer bleknar lite i jämförelse.

Enligt de flesta ska en optimal och välfungerande styrelse bestå av omkring 6-8 personer. Jag undrar hur effektiva styrelsemöten det här blev:

(klicka för större bild)

UPPDATERAD Kl. 14.39

Apropå spekulationer om banksammanslagningar. Min kollega Therese Larsson såg nyss, i väntan på intervju med Christine Lagarde, ett gäng bankhöjdare passera med två minuters mellanrum på Grand Hôtel. Först kom Björn ”Nalle” Wahlroos, ordförande i Nordea. Någon minut senare Jacob Wallenberg, vice ordförande i SEB. Och sist Christian Clausen, vd för Nordea, som stannade en stund i lobbyn och ringde ett samtal. De kom alla från samma håll, med vad som verkar ha varit ett uttänkt mellanrum. Onekligen intressent. Å andra sidan, om de nu skulle smida avgörande planer borde de ha valt ett aningen mer diskret ställe. Och en källa spelar ner dramatiken ”De träffas regelbundet för informella samtal. Inget som kokar”
Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationschef på SEB, mejlar och betonar att bankdirektörerna gick på IMC (International Monetary Conference) som har sitt årsmöte i Stockholm.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter