Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det har länge pratats om kris och interna strider inom organisationen Aktiespararna. Och sedan den erfarne Lars-Erik Forsgårdh, efter 22 år på vd-stolen, lämnade har vd-karusellen snurrat snabbt.

I augusti 2006 tog Elisabeth Tandan över. Knappt tre år senare fick hon lämna uppdraget. Kritiken mot henne var hård. ”Hon har aldrig tidigare i sitt liv sysslat med vare sig aktier eller organisationer”, sa Gunnar Ek, bolagsbevakare på Aktiespararna i samband med hennes avgång.

I början av 2009 utsågs den okände 27-åringen Günther Mårder till vd, efter en tid som tillförordnad. Trots sin ringa ålder hade han då varit engagerad inom Aktiespararna under mer än ett decennium, bland annat som förbundsordförande för Unga Aktiesparare. I går kväll kom beskedet att han slutar som vd.

Medan Lars-Erik Forsgårdh hade pondus, djupa redovisningskunskaper och lätt kunde få bolagstopparna stumma med sina kunniga utläggningar (i alla fall enligt mina äldre kollegor) har Günther Mårder föryngrat och förnyat synen på Aktiespararna.

Med rött bockskägg, bakåtkammat hår och det ovanliga namnet Günther har han gjort sig till en oförglömlig karaktär. Förmodligen något han strävat efter, inte minst eftersom han själv har döpt om sig till Günther – efter en karaktär i teveserien Rederiet. I kompisgänget hade alla smeknamn och Richard, som han då hette, kallades Günther.
– Jag ville sätta press på de andra att ta steget fullt ut och byta även officiellt, sa han till Privata Affärer år 2009.

Som vd har han varit en bra kommunikatör, och alltid beredd att leverera synpunkter och kritik mot börsbolagen. Han har inte skämts för att ta plats i medierna.

Men även om han har hållit en proffsig linje utåt har kritiken mot honom internt, enligt Dagens Industri, varit vass. Å andra sidan verkar bråk och interna strider vara mer regel än undantag inom den organisationen.

När Günther Mårder tillträdde välkomnade många i näringslivet en ung men rutinerad kraft att leda organisationen. Hans främsta mål blev att återvinna förtroendet för aktiesparande efter finanskrisen. Samtidigt har medlemstappet för Aktiespararna fortsatt och direktägandet i aktier minskat, inte minst med tanke på kapitalförsäkringarnas ökade popularitet.

Börsen är inte längre vad den var för tio-femton år sedan. Att nya produkter, som Nordeas omdiskuterade räntebevis, snabbt får genomslag bland småsparare visar att suget på nya sparformer utanför aktiemarknaden är stort. Och det är ett problem – både för Aktiespararna och för börsen.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter