Idémakarna bakom kriserna skonas

Jag gjorde nyligen en intervju med Lars Thunell, vd för SEB fram till 2005, som publicerades i gårdagens tidning. Jag kunde under vårt möte inte låta bli att ägna en längre tanke åt vilken tur Lars Thunell har haft. Om nu tur är rätt ord.

På SEB var han expansionsjägaren i öst. Själva idémakaren, som lät förvärva banker i Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ukraina. Man köpte även en tysk bank. ”Det finns större möjligheter att tillföra nya kunder i Tyskland än att hålla på och tjafsa här i Sverige”, förklarade Thunell för DI vid köpet år 1999.

Sedan lämnades vd-stolen i rätt tid. Med sig fick han en stor, härlig bonus – byggd på den dittills framgångsrika expansionen. Ett par år senare kom baksmällan. Kreditförlusterna skenade och det blev närmast kaos i Baltikum. Fram fick nya vd:n Annika Falkengren träda och förknippas med bankens urspårade expansionståg. SEB fick också till slut, härom året, göra sig av med den tyska kontorsrörelsen som beskrivits som ett sorgebarn för banken.

Thunell var under vår intervju inte helt bekväm med att diskutera SEB. Svaren blev korthuggna. När sedan citaten skulle kollas igenom, via mejl, framkom också att Mr. Thunell inte var så förtjust i att jag skulle skriva om hans tid på SEB. I stället förklarade pressekreteraren att…

”Lars asked me to let you know /…/ He would like the article to highlight more of the work he has done with IFC because it is very heavily focused on his days at SEB”

Så klart. Och jag förstår det önskemålet. Även om jag tycker att gårdagens intervju överlag var positiv för Lars Thunell, som lyftes fram som rådgivare till USA:s finansminister, sällade den sig inte helt till det stora arkiv av hyllningsartiklar om hans karriär på andra sidan Atlanten, som chef för IFC – en del av Världsbanken.
Aldrig verkar han ens ha fått frågan om hur bra det var att som SEB-chef, sett i backspegeln, trycka expansionsgasen i botten i österled.

Självklart är det naturligt att det blir den sittande vd:n som ifrågasätts när kriser uppstår – men föregångarna, som inte sällan är själva hjärnorna bakom något som visade sig vara en dålig idé, skonas nästan alltid.

Mönstret känns igen. I HQ Bank, sade vd:n (tillika grundaren av själva tradingverksamheten) upp sig hastigt år 2007 och sålde sina aktier. De närmast verksamheten kunde redan då se åt vilket håll det barkade. Tre år senare fanns inte banken. Med svindelhöga bonusar i bagaget och ett fläckfritt anseende, kunde den snabbt avgångna vd:n Patrik Enblad bara se på när efterträdaren fick klä skott för hela katastrofen.

Men exempellistan kan göras lång. Förra veckan såg jag en mycket sevärd dokumentär om Enron-skandalen, The Smartest Guys in the Room. Även här näms, först långt efter krisen briserade, en viktig nyckelperson: Lou Pai, chefen för avdelningen som spekulerade och handlade med energi, och som anklagades för prismanipulation. Han lämnade företaget ett år innan det smällde, inkasserades ungefär 300 miljoner dollar i sålda Enronaktier, bytte delstat – och undkom kritik.

Ibland är det himla enkelt.

Visa kommentarer (315 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Människor är människor och det kommer alltid att finnas de som bara vill roffa åt sig. Det som alltmer saknas är ett OBEROENDE och transparent system för rättsskipning som verkligen fungerar. Ekonomisk makt konsolideras alltmer och med tillräckligt mycket pengar kan man köpa de som ska skipa rättvisa. Det finns så många sätt om man saknar samvete: mutor, hot, utpressning… En fri press motverkar konsolideringen, men tyvärr är så gott som all media nu ägd och kontrollerad av samma intressen som bäst behöver granskas av media. Tack Carolina Neurath för att du har modet och integriteten att ställa tuffa frågor om sådant som verkligen betyder något.

 • Ulla Pettersson

  Konfiskera otillbörliga bonusar och pensioner, låt de som satt igång detta få lottlösa. så illa som de har handhaft detta. Skulle stå i anställningskontrakten.

 • http://profile.yahoo.com/SFPZE5M542P75Q5EH655PWWIUU hubbabuba

  Det är som inom politiken, ett parti krattar manegen och så tar nästa åt sig äran och skulle de nu ev. komma tillbaka så har nuvarande parti vållat sådan skada med alla utförsäljningar och privatiseringar  ( av alla våra skattebetalares tillgångar, men som man trots att man sålt ut verksamheterna så fortsätter de och håller stora delar av de privatiserade verksamheterna under armarna ekonomiskt)   att det kommer inte att kunna återställas, för då skulle de få gå valet därefter.
  Det kollektiva minnet är kort, så kort.

 • http://profile.yahoo.com/SFPZE5M542P75Q5EH655PWWIUU hubbabuba

  Förövrigt glömde jag att säga Tack för en mkt. bra artikel, mer sådant.

 • http://www.facebook.com/linus.froberg Linus Fröberg

  Intressant artikel och jag delar fullt ut din åsikt. Kvartalsekonomin gör i många fall mer skada än nytta.

  • http://blog.pelotard.com Pelotard

   Vaddå ”i många fall”…? :)

 • Dan B Cooper

  Helt rätt av Carolina.
  All form av ”bonus” borde för det första vara relaterad till en period som sträcker sig över flera år. Helst över både en låg- och en högkonjunktur. Det skulle leda till att bara de som visat ett långsiktigt smart agerande kan bli aktuella för ”bonus”. För det andra har ingen forskning visat att ”bonussystem” har någon positiv effekt på företagens utveckling. Ohh, ingen bonus, nu har jag inte ens lust att ge sekreteraren spanking…

 • Anonym

  Umm vad är tesen i artikeln? Är det att man skall vara synsk inför investeringsbeslut? Eller är det att späda på hysterin om att bonusar är dåliga?

  Thunell styrde banken och lyckades tjäna pengar under expansionen. Som Neurath skriver kom ”baksmällan” ett par år senare. Det var väl inte så att han stack just när allt höll på att paja.

  Om tesen är att Thunell har dåligt samvete för att han förordade en hög expansionstakt mot bättre vetande, något Neurath tycks vilja bevisa med ojämförbara exempel och ett email från Thunells pressekreterare, så är jag oövertygad.

  Snarare verkar det som om journalisten vill outa någon som har vågat sig på att försöka begränsa henne i hennes sanningssökande gärning.

  På IFC har Thunells arbete just fokuserat på långsiktighet i investeringar i behövande länder. Se tex intervjun i FT 2011.

  • http://pulse.yahoo.com/_JWGQQAYGDFSQWCBPFYTMHYILF4 strovka

   Thunell fattade beslut som på lång sikt visade sig vara fel och han vill inte påminnas om det.
   Högst mänskligt beteende m.a.o.  :D
   Dessutom ser det inte bra ut i CV:t  ;)

 • Anonym

  Som en gammal student av ekonomisk historia tycker jag alltid att det är extra trevligt med ekonomijournalister som för mår överblicka skeenden längre än ett kvartal. Bra artikel Carolina!

 • Anonym

  Ja, det är inte lätt att intervjua Thunell.

 • Anonym

  Carolina skulle även frågat Lars Thunell om alla hans affärer ”vis sidan om” efter det att han lämnat Securum!

 • Anonym

  De leker Monopol & Finans – med riktiga pengar!
  /S

 • Anonym

  Carolina Neurath är inte bara vacker. Hon och har mod också. Var är alla hennes äldre journalist-kollegor? Varför vågar dom övriga journalisterna som spottats ut från utbildningssystemet, inte skriva om dessa otroligt viktiga sakerna, som påverkar livet runt omkring oss globalt? Efterlyser mer modiga journalister. kanske de framtida journalisterna måste vara ekonomiskt oberoende, får att våga tackla de stora frågorna? Hatt av fröken Carolina. Du är en förebild.
   

  • http://www.facebook.com/people/Gala-Pala/100003590524947 Gala Pala

   Ja du, var var du när Chervenka skrev sina kröniker, han var lysande, men nu är han försvunnen och ersatt av tösen som måste mäta sig med honom. Jag vill ha Chervenka tillbaka!!!

   • http://herrborjesson.wordpress.com Börjesson

     Andreas Cervenka är föräldraledig, enligt ryktet. Men det har han varit
    rätt länge nu (sedan årsskiftet, typ) så det borde väl bli dags för
    återkomst snart. Hoppas det, han var SvD:s bäste! Och han skulle behövas extra väl just nu, för att hjälpa oss att få rätsida på den galopperande eurokrisen.

   • Anonym

    Chervenkas artiklar var alltid mycket läsvärda. Trist att E24 lades ner.

  • Anonym

   Vad har Janne Josefsson gjort som är värt att hylla?! Att Carolina Neurath gör ett korrekt journalistiskt jobb är bara att gratulera och hylla om man t.ex jämför med vad Fredrik Sjöshult (Expressen) producerar.
   Så fort det rör sig om stora pengar att tjäna kryper skojaren fram inom människor, vilket alltid händer oavsett vem som håller i rodret och det är alltid den lilla människan som får betala kalaset.

  • Anonym

    Neurath är bättre än de flesta ekonomijournalister. Men det som behövs är inte artiklar som pekar ut syndare i efterhand (även om det är rolig läsning) utan journalister som kan genomskåda struntprat och sanslösa spekulationer *i förväg*. Ytterst få i den etablerade pressen vågade säga att euron var ett högriskprojekt redan från start, för att ta ett exempel. Där var majoriteten av väljarna klokare än de flesta politiker och experter. Och det finns folk i riksdagen som fortfarande är dummare än väljarna på den här punkten.

 • Anonym

  Men VARFÖR pajade alltihop? Jag känner inte till Baltikum, men om man tar Spanien som exempel så gick det lysande under en viss tid. Helt plötsligt får alla politiker för sig att 25% av all energi ska komma från sol-kraft inom några år, och inför sjuka och bisarra åtgärder för att det ska ske på konstgjord väg. När vettigt folk talar om att det kommer att kosta 100-tals miljarder så avfärdas dom som reaktionära töntar, och man får höra att Spanien kommer att ta ledningen i någon slags ”grön ekonomi”. Ett par år senare kollapsar hela skiten och då är det bankernas fel??? På grund av att någon fick 30 miljoner eller nåt sånt i bonus!!!

  • Anonym

   Spanien = fastighetsbubbla. Att skapa konstgjorda värden straffar sig alltid förr eller senare. Vi håller på med samma sak här i Sverige om än i långsammare takt.

   Solenergisatsningen är en klok framtidsinvestering.

  • http://twitter.com/avgaa_alla avgå alla

   alltså det var ju knappast solenergisatsningen som var problemet. I spanien var det en överhettad bostads, bygg och lånekarusell som var den utlösande faktorn. 

   Det blev en dödlig kombination: kreditinstituten pumpade ut skräplån, byggkostnaderna skenade p g a överhettning och när regeringen började skära ned så kunde folk inte betala sina bolån. Bubblan brast rejält och bankerna skickade notan till staten. Som började ”spara” ännu mer. 50% ungdomsarbetslöshet är ju knappast produktivt….

  • Anonym

   Du känner inte till Baltikum men Spanien? Hur kommer det sig att du har missat det som alla andra har sett? Att krisen i Spanien är en kopia på den i USA. Det handlar om en gigantisk byggbubbla och krediter till folk som egentligen inte skulle ha kredit. Nu sitter de spanska bankerna på en massa dåliga lån och en massa tomma bostäder. — Om det är nån som har subventionerat solenergin så är det den tyska regeringen – Tyskland har hälften av all installerad solkraft i världen. Och jag har inte hört att de tyska bankerna går omkull för det.

 • Anonym

  Nu är jag så trött på att alla ”storfräsare ”kommer så billigt undan.Nu senast byggherren som inte förstod att pengarna var smörjmedel och att mottagaren har ett arbete att sköta.Hur kan en sådan man som inte förstår mer sköta ett företag? Om jag har en polare i mitt arbete som erbjuder mig en summa pengar för att jag skall engagera dem och inte förstår det ja då är det illa.Vad finns mer under pengar på ett hemligt konto att allt som inte upphaqndlas går till kompisfirmorna.De kanske gör ett bra arbete. Det är bara det att ingen annan får chansen . Jo han skall sköta sitt arbete och inte dela upp det i mitt och den som jag är anställd av.Alltså det här gör jag åt mig själv och det här gör jag åt mitt bolag.som jag är anställd av att göra samma sak.Vad har Europas byfånar tagit vägen. Jag saknar eran ärlighet även om vi inte tjänar lika mycket pengar så som det är på väg nu ismått och stort liknar Sverige snart Italien. Tack för ordet.Jag är normalt ingen blodtörstig hämnare . Nu vill jag snart att de jepparna kläms åt.Nästa gång lämnar jag 5000 kr och går före i kön.Jan L

 • Anonym

  Varför detta klagande? Marknaden har med sin överlägsna analysförmåga låtit det pågå. Och Marknaden har ju aldrig fel, eller hur herr Mises?

  • thefive1

   Vilken marknad? vi lever i en socialistisk värld full av statliga regleringar och interventioner. Hade Mises fått bestämma hade inga dvs 0 kr betalats i stöd till banker eller andra illa skötta företag, varför ägarna hade fått ta hela smällen. Då kanske ägarna hade lärt sig att inte anställa en massa fifflande skojare som företagsledare. Nu i denna socialistiska värld, så kommer de alltid undan för att skattebetalarna får stå för notan. Att skylla etatismens och socialismens misslyckanden på marknaden är ett vanligt retoriskt knep från vänstern. Det som inte går med socialism, blir knappast bättre av kommunism.

   • http://twitter.com/avgaa_alla avgå alla

    Finansmarknaderna började avregleras från 1975 och framåt . 

    Man ska vara extremt långt ute på nån slags anti-stat linje för att skylla bailouts av bankerna på socialismen. Om det är nåt försiktigt som vänster och förnuftiga borgerliga ekonomer har snackat om så är det att det globala kasinot är vansinne. 

   • http://twitter.com/avgaa_alla avgå alla

    Fattar inte hur socialbidrag tilll spekulanter, som borde gå i konkurs, kan kallas för socialism. 

    dom enda som pratar om att reglera finansmarknaderna är ju vänstern och vissa borgerliga nationalekonomer . Men då blir man benämnd extremist, låt marknaden vara fri bla bla . En avreglerad finansmarknad är ju inte nödvändig för en fungerande marknadsekonomi. 

 • Anonym

  Att detta kunnat fortgå utan att de fantastiska (enl sig själva) journalisterna tidigare upptäckt riskerna och varnat konsumenterna. Den ekonomiske journalistiken är väldigt mycket slickande på en kroppsdel som jag inte vill berätta. 

 • Pingback: Länkar vecka 20 « Smarta Investeringar

 • Pingback: seo services

 • Anonym

  Detta är en rysare o hur kommer mysteriet sluta??

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=575704600 Pär-Ola Henriksson

  Det skulle kunna vara en hänvisning om att en Zoobutik finns på ett visst plan t.ex 2, men att siffran inten syns.

 • Peter Liversten

  Tror också det är reklam för en zoo-butik på plan 3 eller annat plan.

 • Anonym

  Jag har för mig att man kunde gå och promenera på 700-plan och där fanns ochså en restaurang, som sedemera stängdes, pga frekvent narkotika-handel.

  Min gissning är att 700-plan har med Stockholms 700-års jubileum att göra.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=575704600 Pär-Ola Henriksson

  Tror att du är nåt på spåren…. hittade den här bilden på nätet. ser ut som samma text dyker upp både på hötorgshallshuset och Duxhuset om man tittar noga. Och visst står det väl 700 plan?
  http://perrasmotornostalgi.blogspot.se/2012/04/hotorget-1966.html

 • Ola Karlsson

  Tror snarare att det står ZOO planet, eller nåt. Kanske namnet på en butik eller ett märke. 

 • Anonym

  Jag har för mig att det var reklam för Flyg. Antal avgångar från Arlanda eller liknande. SAS hade aldrig 700 plan, med kanske antal avgångar till Europa under en viss tid!?

 • http://twitter.com/mrwhitefinger Anders Örn

  ZOO-teorin faller på att nedre ändan av 7:an är mjukt avrundad, precis som den övre ändan. Tecknet syns alltså i sin helhet.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=575704600 Pär-Ola Henriksson

  Tror inte att man hade gjort reklamen i neon dock……

 • En Farbror

  Tror det är ett amerikanskt produktnamn för bolån som en amerikansk bank försökte lansera i Sverige. Hittade produkten i den här sidan: http://newspaperarchive.com/tucson-daily-citizen/1952-07-07/page-8

 • Anonym

  Gamla F skrevs på detta sätt. Se tex namnet Fender på en god Stratocaster.

 • Anonym

  På stockholmskällan finns denna bild: http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=14474
  Där syns texten på båda sidan om hörnet men tyvärr något skymd.

 • Anonym

  Varför står det att det är (f.n.) 25 st kommentarer och så visas två (tre med denna?)

 • Anonym

  Vänskap vill jag att vi ska bjuda alla folk, om inte annat för att bevara vår heder, önskar vi världsfred då har det med ledarskapet att göra i vissa fall är dom oåtkomliga.
  Ledarskapet får sin beskärda del på domens dag kanske får vi invänta den dagen? ”Den som väntar på något gott väntar inte för länge” För egen del tror jag döden befriar mig från världens alla dumheter.
  Gud vare tack !

 • Anonym

  Otroligt naivt skrivet. Vad tror skribenten de vill i Sverige mer än att mjölka oss på pengar?

 • Anonym

  The Rasmussen Reports daily Presidential Tracking Poll for Saturday shows Mitt Romney attracting support from 49% of voters nationwide, while President Obama earns the vote from 48%.
  In the 11 swing states, Mitt Romney earns 50% of the vote to Obama’s 46%.
  Romney leder som synes även i Rasmussen Reports dagliga rapportering.

 • Anonym

  Det vore bra om Romney kammar hem segern. De svenska journalisterna hejar och propagerar för kommunisten Obama som om de kan påverka valet i USA. Men de är väl så vana folkbildare, läs hjärntvättare, att de inte fattar att de inte kan påverka valet.

 • Anonym

  Och plötsligt står WW3 för dörren gubben är ju mormon.

 • Anonym

  15 st kommentarer och jag ser bara 5. Om det handlar om censur, då är det lika bra att SvD tar bort möjligheten att kommentera artiklar. Redan idag finns det många intressanta artiklar som inte går att kommentera så steget blir inte så långt.

 • Anonym

  Hurra va bra! Det där var siffror som jag ville se!!!

  Go Mitt. Bort med katastrofpresidenten.

  Chau, chau!

  Lima-Lasse …nu i världens vackraste huvudstad, Stockholm

 • mikgen

  Söndagens Rasmussen reports visar att Romney leder med 49-47 bland väljare som sannolikt kommer att rösta. I de sk ”battleground states” leder Romney med 50 mot 46. 

 • bertil ek

  Jag tror att det var Poirier Martinsson som skrev i sin krönika för någon månad sen att det vara bara i Sverige som Obama redan hade vunnit presidentvalet. Det tyder på insikt (Timbro). Det ser ut som att den Svenska rödgröna journalistkåren får bita i det sura äpplet än en gång. Man kan inte annat än småle. 

 • Anonym

  Barry Goldwater om skribenten är bekant med honom är den förlorande presidentkandidat som haft störst inflytande.

 • Anonym

  Med tanke på att USA:s motståndare vid Vietnamkriget inkluderade en av historiens värsta diktatorer och mördare så ska vi nog vara tacksamma för att den typen av vänsterpolitiker saknas i dag.

 • http://twitter.com/lauternichts lennart jonasson

  MacGovern, Humphrey och Fullbright tillhör dem som kallades sverigevänner när det begav sig. De blev perfekta som symboler för den snällistdiskurs som då var väl etablerad i vårt land och faktiskt, fungerade och var i överensstämmelse bland de flesta. Snällistdiskursen gäller ännu men är i otakt med stora delar av befolkningen då den nu bygger på demonisering, nyord, döljande av fakta osv. Demokraterna är dock apriori fortfarande de goda i amerikansk politik.

 • Anonym

  Han kan nog sluta kalla sig republikan nu, få konservativa som köper det.

  • Anonym

   Powell ras röstar. F.ö är han en s.k. Rino = Republican in name only.

  • Anonym

   Han kanske är något så ovanligt som en tänkande republikan det går ju inte att för en hyfsat begåvad person ha samma åsikter som de där republikanska politikerna som tror att våldtäkt är guds verk och skall accepteras.
   .
   Sedan kan man undra varför religiösa stollar drar sig till Republikanerna är det något i Republikanernas politik som attraherar dessa religiösa 5 femmor eller vad kan det vara. Att inte dessa religiösa ligger lågt men å andra sidan har de en ledare som  också tror på sagor.

   • Anonym

    En republikan som röstar demokratiskt är ingen republikan. Det säger sig självt. Du talar om republikanska politiker men du generaliserar hejdlöst eftersom väldigt många republikaner tagit avstånd från dessa uttalanden och känt avsky. Att vara republikan innebär inte att man är religiös, även om många är det. Det finns ingen republikan som anser att USA rör sig åt rätt håll.

   • Anonym

    Sa gott som alla republikaner har tagit avstand fran idioterna som uttalat sig sa sjukt om valdtakt. Det ar djupt orattvist att dra alla republikaner over en kam bara for att ett par ar fran vettet. Ar alla sossar judehatare bara pa grund av han nere i Malmo? Ar alla miljopartister for att med vald minska jordens befolkning ett par miljarder bara for att miljororelsens engelska grundare skrivit en bok om det?

   • Anonym

     Majoriteten av demokraterna är också religiösa eftersom majoriteten av amerikaner är det. Det kanske låter konstigt från svensk synvinkel. Majoriteten av världens befolkning är religiösa, känns det jobbigt?

 • Anonym

  Han är också en böghatare som motarbetade homosexuella inom försvaret.

 • Anonym

  Hej Karin, tva fragor,
  1. Hur manga procent av svarta amerikaner stoder Obama, och ligger rasism till grund for det?
  2. Kan du ha ett par artiklar som ar pro-Romney ocksa, eller ar det ett krav fran SvD att endast skriva positivt om Obama?

 • Anonym

  Fundamentalismen växer i den muslimska världen, risken är nog stor att den kristna också gör det i USA om Romney vinner.

  • Anonym

    Romney är inte kristen.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Njaeee, man får läsa lite mera noga vad det var som han egentligen uttryckte i detta. ”I think we can say that the existential threat against the euro has essentially been overcome,” Barroso said in Lisbon. ”In 2013 the question won’t be if the euro will, or will not, implode,” he said”
  Saken är klar, euron imploderar med andra ord.

  • Nebbiolo71

   Vid det här laget torde majoriteten vara medvetna om att vi inom systemet har en konflikt, bankerna och valutan på ena sidan och europas medborgare på andra – båda kan inte räddas samtidigt nu när skuldmättnadspunkten nåtts (peak debt). Vi vet mkt väl vilka Barroso, Draghi och Lagarde vill rädda men har svårt att tro att medborgarna går med på deras agenda i längden…

 • Håkan G

  Om jag läser Paul Krugmans bok ”end this depression now”, rätt så handlar europas kris om att det rusade billigt kapital ner till sydeuropa när euron infördes, som satte fart på inflation och tillgångsbubblor. När sedan bubblorna kraschar, är kostnadsläget för högt, för att den övriga industrin skall vara konkurrenskraftig. Resultatet blir att arbetslösheten öka. Till det kommer hotet om statsbankrutt, eftersom inget europeiskt land har kontroll över sin egen valuta. Det förklarar skillnaden mellan räntorna på statsskulden i Storbritannien och Spanien. Ökad inflation i Tyskland är en möjlig lösning på problemet. Tyskarna har väl heller ingen glädje av att de övriga ländernas produkter är för dyra ?

  • Johan Retsler

   Håkan G, är du ännu en i raden som fått för dig att inflation är bra? Inflation förstör tillgångar, så lagom kul för den som stretar på med att försöka skapa ett litet, litet pensionskapital att nyttjas om en sisådär 30 år och för att då inte ligga någon annan till last. Eller så är man barskrapad och skickar notan till dig. Gillar du den tanken och om du gör det, med vad ska du finansiera inte bara din pension utan även min? Inflation löser ingenting.

   • Anonym

    Inflation förstör inga tillgångar alls. Inflation justerar värdet på pengar som inte rör på sig.
     
    OM du pensionssparar i reda pengar, ja, då gör det ont. Om du pensionssparar i aktier eller råvaror spelar det ingen som helst roll.
     
    Pengar är ett bytesmedium. Problemen uppstår när man tillskriver pengar egenvärde eftersom man begränsar sitt tänkande.

 • Anonym

  Felet man gör i prognoserna är att man tror att denna kris kan ”gå över”. Det gör den inte! Vi har nått tillväxttaket och vi måste helt enkelt anpassa oss till det. Vi kan kanske säga att vi i den moderna ekonomin har nått ”peak välfärd”.
  På 50- talet kom kyl och frys, tvättmaskin som förändrade livet på ett påtagligt sätt. Det ”nya” som kommer idag är enbart förfiningar av det vi redan har, inklusive bilar. Utvecklingskurvan av revolutionerande  varor blir allt mer sällsynta. Platt-TV har redan en sådan kvalité att det bara är marginella skillnader på en ny eller en som är några år gammal.
  Trenden visar att mer eller nyare prylar få ge vika för det vi hellre är beredda att betala för, som idag är en bristvara – TID. Många väljer att minska sin arbetstid för att få mer tid för familj, vänner m.m. Det innebär att konsumtionen minskar och därmed tillväxten.
  Dessutom är oljan, som driver hela civilisationens framfart i ett sådant prisläge att avkastningen minskar på investerat kapital.

  • Nebbiolo71

   Jag antar att du avser ”peak materiellt välstånd”. Välfärden är till största del baserad på tjänstearbete i vård, skola och omsorg och handlar mer om hur stor andel av medborgarna vi har råd att avsätta till detta. Om vi tror att detta skall kunna betalas av skatter på en skenande konsumtion av materiella resurser, ja då misstar vi oss givetvis – med bättre system för arbetsdelning blir det givetvis möjligt. Kultur, umgänge med familj och vänner, vård, skola och omsorg ökar livskvaliteten drastiskt samtidigt som dessa aktiviteter är enormt klimatsmarta – jag tror att folk överlag föredrar ökad livskvalitet framför materiellt välstånd, vad tror du?

   • Anonym

    ”jag tror att folk överlag föredrar ökad livskvalitet framför materiellt välstånd”….Visst håller jag med dig!
    Jag tror att vi är på väg att omvärdera de mjuka värdena. Vi är säkerligen ganska prylmätta vi det här laget.
    Marknaden gör vad den kan för att vi skall känna oss missnöjda och köpa en pryl till. Men jag tror (hoppas) att människans sökande efter mer människovärdig balans skall överträffa marknadens rop på köp.
    Vi är i och med skuldkrisen idag medvetna om att vi under alldeles för lång tid levt efter ”köp idag betala i morgon” att vi börjar se om vårt hus och livet i stort. Vi lever i en tid där vi jobbar mer och mer för att kunna konsumera mer och mer – men det finns tydliga tecken på att vi börjar omvärdera vad som är ett verkligt värde, och då kan det bli så att vi fjärmar oss allt mer från den överkonsumtionsperiod vi manipulerats att delta i.

  • Anonym

   Kunde inte sagt det bättre själv. Gränsen för välståndet är passerad med råge för länge sedan.
   Vi ägnar oss åt lyxkonsumtion – både av prylar och tjänster. De senare handlar allt oftare om att göra individer mer och mer hjälplösa och beroende av tekniska lösningar och företag, istället för att som tidigare generationer – fixa på egen hand.

  • gusenica

    Fast…..ju mindre vi väljer att arbeta, desto mer tid har vi till förfogande och då har vi mer tid att konsumera. Så är det för mig i alla fall. När jag är arbetslös, har jag mindre pengar men betydligt mer tid att köpa prylar, att fika och dylikt vilket inte är bra för ekonomin. När jag jobbar är jag helt slut när jag kommer hem och orkar inte ”konsumera” trots att jag då har betydligt BÄTTRE ekonomi. Jag får inte ihop ekvationen i alla fall.

   PS- Jag är ingen slösare. Sitter med en 4 år gammal enkel mobil och har självvalt att inte skaffa bil (trots att jag har råd).

 • Anonym

  Spanien behöver låna 1828 miljarder sv kr under 2103 och deras skuldstock i slutet av 2103 är 6458 miljader sv kr. Minst två svenska budgetar  är det någon som på allvar tror att Spanien kommer att betala tillbaka, bara Spanien är en av rysare som stjälper hela EU, Sverige ska dra sig ur det sjunkandet EU skeppet nu.

  • Anonym

   Tror inte du förstår hur lån fungerar. Nästan alla pengar skapas genom lån och det är omöjligt att betala tillbaka lånen även om man försökte eftersom det alltid finns mer lån är pengar. Så nej, ingen ska betala tillbaka lånen.

   • Anonym

    Någon lånar ut dem, länder eller annat kapital, krisländerna i EU är rena sänket för EU, typ varför ska Sverige och andra låna ut som de inte får tillbaka, jag begriper inte, men du gör det 

    • Anonym

     Troligtvis för att hela systemet går på knäna, men det kan man inte säga högt och för att det inte ska falla samman så hålls det uppe artificiellt. På ett sätt så är det bra, men på många andra sätt är det dåligt. Svårt att veta om det de gör är bäst för oss eller inte, men att hålla sanningen från folket är inte rätt.

    • Anonym

     Troligtvis för att hela systemet går på knäna, men det kan man inte säga högt och för att det inte ska falla samman så hålls det uppe artificiellt. På ett sätt så är det bra, men på många andra sätt är det dåligt. Svårt att veta om det de gör är bäst för oss eller inte, men att hålla sanningen från folket är inte rätt.

 • Elementary

  Naturligtvis kan Barroso lika lite som Cervenka eller någon ekonom/politiker förutspå framtiden. Detta tycks de flesta ha lite svårt att begripa. Vilka ska man då lyssna på? Rimligen de som lyckats bli stormrika på t ex aktier genom att ta egen risk och fler gånger haft rätt än fel. Något som ingen av ovanstående herrar kommer att bli. Sedan är det bara att hoppas att det inte berodde på tur utan god analys och instinkt.
  Så länge euroländernas ekonomier inte är synkroniserade så kvarstår förstås grundproblemet. Just nu känns det lite bättre än tidigare men som sagt vem vet när det blåser upp nästa gång.

  • Anonym

   ”de som lyckats […] genom att ta egen risk och fler gånger haft rätt än fel.” Så vi tar 1024 investerare och låter dem förutsäga utkomsten av att singla slant. Efter tio gånger har vi en kvar som rätt förutsagt vad myntet visat alla gånger. Denne måste vara bäst på att förutse slumpmässiga händelser. 

 • http://www.facebook.com/goran.olsson.52 Göran Olsson

  Ännu en stolle som anser att allt är bra… problemena är större nu än för ett år sen beroende på att skulderna är större allt vi har gjort är att sänka rentorna inte långt kvar till 0 %
  sen är den medicinen förbrukad.. kvarstår att trycka pengar gissar att den medicinen har begränsat värde också på sikt.

  Sen kan vi ju börja spara  problem eftersom vår ekonomi baseras på konsumtion hoppas bara att alla dessa politiker och ekonomer får en chans att försvara alla dessa uttalandena i domstol i framtiden…..

 • Anonym

  Bra skrivet. EU har spelat ut sin roll för en lång tid framåt. Dags att EU går ur denna galenskap genast. EU letar med ljus och lykta efter någon som kan betala deras skulder… oändliga skulder.

  • http://klas-resonerar.blogspot.com Anonym

   Oändliga skulder ? Du menar EMU/Euron – eller snarare euroländernas skulder ?

   EU och Euron må vara i viss mån sammanlänkade men inte samma sak…
   /K

   • Anonym

    Med oändliga skulder menar jag skulder som aldrig tar slut. Och det är konstigt att när man lägger gratis pengar i någons ficka så verkar den fickan aldrig bli full…

    EU:s sydländer har oändliga fickor. Nej, EMU och EU är inte samma sak, men jag kan garantera om EMU rasar ihop så kommer nog EU att hitta på nya sätt att flytta pengar från EU till EMU… Gissa vem som då får betala ännu högre avgifter till EU? Grekland? Knappast…

 • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

  ”I själva verket hade krisen knappt börjat. Inte minst för Spanien.”

  Ja och nej – Andreas Cervenka – beroende av ifall man ser någon bortre
  parentes – för det sedan 1800-talet rådande pyramidisk ekonomiska
  tänkandet och agerandet – eller ej.

  Jag gör i vart fall det – och det uttrycker jag som:  ATT
  ÖVER ”EN NATT” SKAPA EN STARK EKONOMI I VILKEN NATION SOM – I-LAND
  ELLER U-LAND – ÄR SÅ BANALT ENKELT ATT DET KNAPPT GÅR ATT FÖRKLARA
  !

 • Anonym

  Klart han måste säga att allt är bra. Per Albin sa att Sveriges försvar var bra under WW2 (vilket det inte var), riksbankschefer att ekonomin är stabil intill sekunden innan en devalvering meddelas, etc. etc.
  Politikerna vet helt säkert att impopulära åtgärder krävs, men samtidigt vill de bli omvalda i nästa val. Med populistpartier som lovar guld och gröna skogar verkar dagens ”riktiga” politiker ha tappat både argumentationstekniken som rakryggheten, eventuellt undantaget Vall i Frankrike.
  Cheer up, the worst is yet to come, sa Kipling. Att lägga på minnet, kanske.   

 • http://www.facebook.com/people/Jaro-Potucek/100000669203136 Jaro Potucek

  Barroso är bara en megafon med uppgift att försöka lugna
  folket genom att upprepa att problemet är löst. Men bakom finns kanske några
  hjärnor som har skrivit pjäsen och regisserar föreställningen. Vilka kan det
  vara? I klassiska deckare är det sådana som håvar in pengarna. Eller också ser
  vi bara en naturlig kollaps av ett felkonstruerat system.

 • Anonym

  Cervenka, kris som affärsidé…:)

 • Judgen Edin

  HAHAHAHAHA skarattade rent ut sagt hogt. Krisen aer oever naer skulderna aer antingen betalda eller avskrivna paa ett eller annat saett. Eftersom de privata aegarna av statsskulld aldrig skulle giva upp sina raentapapper utan strid. Loesningen foer regeringarna i de djupt skuldsatta laenderna aer antingen inflation eller nationell proprietering eller aennu vaerrre… krig.

  • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

   ”Loesningen foer regeringarna i de djupt skuldsatta laenderna aer
   antingen inflation eller nationell proprietering eller aennu vaerrre…
   krig.”


   Hmmm… – Judgen – Du glömde bort att suveräna stater – istället för att låna LuftPengar = pengar utan substantiellt värde av bankerna – precis som bankerna kan skapa sina egna pengar – men då blir det riktiga pengar ! Dags för det snart i flera länder än Island och Mexiko ?

 • VSOP

  Bryssel Barroso och Bagbad Bob! En grupp Brittiska forskare under ledning av Sir Peter Igee har konstaterat att vissa peroner saknar så gott som all imunitet mot ”Bagdad Bob sjukan” Dessa personer utmärks av en onaturlig vurm för totalitära strukturer, de har ofta som unga varit helt hängivna någon form av totalitär rörelse.

  Röda korset har i dag presenterat en larmrapport om tillståndet i södra Europa. Man förutspår en social oro liknande den som var i norra Afrika. Under jul/nyårshelgen brann 3000 bilar i Paris – har detta rapporterats??
  Tänk om 300 bilar brunnit i Ramalla eller i Gaza – då hade Cecilia Ödeen bosatt sig där och rapporterat non stop! Lita på våra media,

  • Christian Andersson

   Vem styr vem? Vem styr EU? Jobbar de för folket/ folkets bästa? (demokrati). Gör de ett bra jobb?
   ———
   José-Manuel Barroso did research for a Ph.D at Georgetown University and Georgetown’s Edmund A. Walsh School of Foreign Service in Washington, D.C.. He is a 1998 graduate of the Georgetown Leadership Seminar.
   ——–
   The Edmund A. Walsh School of Foreign Service
   Values: SFS embodies the values and spirit of Georgetown University. (Read more about Georgetown University and about GU’s Jesuit and Catholic identity — and see key facts about Georgetown.)
   http://sfs.georgetown.edu/about/
   http://www.georgetown.edu/about/jesuit-and-catholic-heritage/index.html
   ———–
   JESUIT TRAINED.

   http://www.youtube.com/watch?v=c6c-lV_2wyU

 • Anonym

  Vi vill, hoppas å tror väl att En Dag finns ordet ”kris” inte längre bland oss å visst blir de så. Gud vet när !

 • http://www.facebook.com/miklos.halasz1 Miklos Halasz

  Enligt Waren Bufet  aktierna  är historisk biliga.
  vad han skrivit i New York times .

 • http://pulse.yahoo.com/_KPP64ITVMZZH4ZDHRGV7EVEC3E Bo

  Vad som har missats av nyhetsmedia är att Grekland har fått en
  ny strejk sedan i måndags.
  Grekiska spelbolaget vill att spelbutikerna ska dra av 10% av vinsterna
  för levereras till staten. Detta medför stora protester och spelverksamheten
  ligger nere.
  Det här betyder att staten nu förlorar en sjuhelsikes massa euro för varje dag.
  Det som spelas mest på är Lotto och Joker, båda har två dragningar i veckan.
  Spelbolaget sågar nu av den gren de sitter på, eller som britterna säger, de har skjutit
  sig i foten.

 • Anonym

  Visst ordnar det sej förr eller senare, hoppas människan ”överlever” jag ska göra vad jag kan för att komma med ”tåget” in i Överlevnadslandet (Gudsriket).
  Vem i Hela Världen litar jag på, tro mej eller ej, när Gud blir den rådande då snurrar ”vindmöllorna” utan att störa någon, Helvetet är som ”bortblåst”.
  Ska det dröja 1,100,eller 1000 år ingen vet när, tro inte att vår inställning saknar betydelse men DAGEN D avgörs av Gud Fader .

  • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

   ”Ska det dröja 1, 100, eller 1000 år ingen vet när, tro inte att vår inställning saknar betydelse men DAGEN D avgörs av Gud Fader.”

   Hade det varit så – så skulle rimligen Gud ha stoppat människosläktets egentillverkade helvete på jorden Terras ytteryta för tusentals år sedan. Så Gud ger rimligen blanka faen i att göra något åt wårt egentillverkade helvete på jorden – som jag ser det.

   • Anonym

    Ge inte upp hopp, tro å kärlek . Egentillverkat helvete arbetsledaren är illa vald jo, vi kan stava honom F.n
    också den busen har många namn å tvärr många anhängare, ”vi” ger dom en chans va?
    Byt arbetsledare å ställ om tillverkningen , ta chansen ! 

 • Anonym

  om kris är ett normaltillstånd…då är det väl egentligen inte kris längre?. I det perspektivet kanke herr Barosso inte har helt fel.

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Det är nog resetknappen som gäller för att få ordning på den kriminella sk. finanspolitiken.

 • Anonym

  Svd fortsätter att sprida den ogrundade uppfattningen om hushållens rekordhöga skuldsättning !
  Varför inte någon gång redovisa det faktiska förhållandet  ? Det enda som redovisats är skuld i förhållande
  till disponibel inkomst .Inte någon gång redovisa relanta siffror som ex.vis skulder i förhållande till tillgångar !
  Ex.Hushållens totala skulder                     2.947 miljarder
                                    nettoförmögenhet    7.731 miljarder
                                   
  Ett annat intressant mått som offta felredovisasas är skulder i förhållande till BNP
  Aktuell siffra är  82 % och inget annat  !!!

  LÅT STÅ

  • http://www.facebook.com/goran.olsson.52 Göran Olsson

    Skuld ær en fast summa sen tillkommer  renta….
   Tillgångarna ær oerhørt flytande en aktieportfølj eller var nu tillgångarna finns kan ændras drastiskt dær ligger problemet…..

  • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

   Menar du på något vis att inte alla pengar är nominella krediter med en utanpåliggande kostnad av ränta vilken skapar en för alltid växande kostnad av ackumulerad ränta i systemet?

  • http://www.facebook.com/bo.hakonsen Bo Håkonsen

   Åh, va bra! I så fall vill jag sälja min del av nettoförmögenheten och få ut min andel på drygt 800.000kr nu, innan bubblan spricker. Skulle verkligen behöva cashen för att klara amorteringarna nu framöver.

  • Anonym

    Ok. Vi är solida. Klart att nettoförmögenheten är viktig, men de som var med om 90-tals vurpan minns att vi då stirrade blint på panterna. Men sedan kom frågan om betalningsförmågan och att folk slutade köpa bostäder osedda som det var innan. Det blev förmögenhetsras och då kom man så småningom på att betalningsförmågan dvs disponibel inkomst var minst lika viktig viktig. Jag påminner om att även då hade 90% jobb. Alltså man ska vara både solid och likvid. För soliditeten kan sjunka som en sten och det brukar hänga ihop med att man får problem med likviditeten i orostider.

  • http://www.facebook.com/bubblan.pabostadsmarknaden Bubblan PåBostadsmarknaden

   baxelbob fortsätter att sprida den ogrundade uppfattningen om svenskarnas stora tillgångar. Vad baxelbob inte nämner (eller inte känner till) är att ca hälften av tillgångarna ligger i pensionsfonder som är beroende av börsens utveckling, inte är åtkomliga hur som helst och skall inkomstbeskattas när de plockas ut.

   Den näst största posten är aktier och fonder, vars värde också är beroende av börsen och där alla vinster skall beskattas med vår alltför höga kapitalvinstbeskattning (som borde sänkas tillsammans med ränteavdraget).

   Posten bankinlåning och kontanter, nr 3 i storlek när det gäller hushållens finansiella tillgångar, är betydligt mindre än skulderna.

   Detaljerade siffror finns hos SCB.

   • Johan Retsler

    För att inte tala om den andra stora beståndsdelen i pensionsfonder – statsobligationer. Är någon trygg över amerikanska eller sydeuropeiska statsobligationer? De kan tappa hälften av sitt värde eller bli värdelösa över en natt när dessa länder ska göra sig mindre skuldsatta.

    • http://profile.yahoo.com/OE7VUZBRI7UFQTROWGNRZ34MYE Kalle

      De blir aldrig värdelösa över en natt. Risken och därmed det förväntade värde har alltid under en lång tid förändrats. Men klart förstår man inte vad risk är så blir det ju som så att man resonerar att de blir värdelösa över en natt.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Att försöka lösa en skuldkris i ett system där alla pengar är krediter, med mera krediter förefaller vara lite anmärkningsvärt. Att det sedan inte heller gå att lösa med färre krediter eftersom räntekostnaden för kreditmassan ökar med tiden, gör ju situationen intressant. Men Sverige kan inte göra miljardkronorsmynt och ge till medborgarna för att rädda situationen, likt tanken med myntet i USA där det är staten som är skuldsatt.

  Detta eftersom det ger Weimareffekter av icke obetydlig natur.

 • Alfons Blomdahl

  Rogoff har rätt. Egentligen borde regeringen agera. Men eftersom de i 6 år har gjort allt i deras makt för att elda på bostadspriser och försöka uppnå tillväxt genom ökad belåning är den vägen antagligen stängd. Slopad fastighetsskatt, fortsatt subvention av hushållens räntebetalningar, infört ROT avdrag, fortsatta bostadsrättsombildningar,  försök att skapa spekulationsvåg i BR genom förenklad andrahandsuthyrning etc.
  Det är därför Ingves tar skuldsättningen i beaktande, även om han fortsätter med duvräntan. Med en skuldsättning i förhållande till disponiobel inkomst på 200% (om man räknar i brf-skulder) så är risken påtaglig att Ingves får allt i knät inom en ganska snar framtid.

 • Nebbiolo71

  ”Idag skulle jag omformulera frågan: hur mycket skulle Sverige vara berett att betala för att inte gå med? Det är en stor tillgång för er att ni står utanför, säger Kenneth Rogoff.” – Måste ha blivit fel Andreas? ”Hur mkt skulle Sverige vara berett att betala FÖR ATT GÅ MED?” borde det väl stå, dvs ”inte” skall bort, annars matchar inte denna mening med den som följer.

 • http://www.facebook.com/bubblan.pabostadsmarknaden Bubblan PåBostadsmarknaden

  Problemet är ju bara, som Alfons Blomdahl nedan också påpekar, att regeringen inte tar sitt ansvar. Att man tvärt om sett tillväxt genom bostadsbankomat och ökad belåning som en av grundpelarna i sin ekonomiska politik. Därför måste Riksbanken också föra en ”onödigt” stram penningpolitik. Regeringens politik på det här området har gjort bolånen till en gökunge som riskerar att äta oss alla ur boet.

  • http://profile.yahoo.com/OE7VUZBRI7UFQTROWGNRZ34MYE Kalle

    Nja, till saken hör att staten är en av de stora vinnarna på att bopriserna stiger. Kallas skatteintäkter.

  • Johan Retsler

   Så du kallar en utveckling från räntor på drygt 10% på 90-talet nu ned till så gott som noll för ”stram penningpolitik”????? Vi har ingen ekonomisk politik. Vi har bara en bunt populistiska politiker som hoppas dra nytta av sina karriärer före det att det går upp för flertalet väljare att det inte finns något hållbart på sikt i vad som skett och sker.

 • Judgen Edin

  Det riktiga problemet aer fortfarande inflationen. http://www.youtube.com/watch?v=pwI3Nya5L9g&feature=youtube_gdata Peter Schiff forklarar hur CPI index aer helt fejk i hur man ser inflationen i USA.

  • Johan Retsler

   Exakt. CPI i USA och KPI i Sverige är samma form av förljuget trams. Inflationen är inte låg som riksbanken påstår utan att bli emotsagd, den är hög. Penningmängden fortsätter att öka.

 • http://twitter.com/JussiOra1 Jussi Ora

  Enda sättet att minska skuldberget är att betala av skulder. Problemet är att varje krona amorterad är en minskad krona i penningmängd, betala av allt och alla pengar borta. Minskad penningmängd ger minskad ekonomi. Därför behövs det ett systembyte. Tyvärr händer det väl inte innan det har smällt rejält. Räntepolitiken ändrar inte systemet. Hur man överhuvudtaget accepterar att bankerna skapar skuldbaserad penningmängd genom sin kreditgivning är minst sagt knasigt. Ännu mer när man betänker att deras verksamhet täcks av skattebetalarna. 

 • Anonym

  Om man läser bla. på Dagens industri, så ökar budgivningen igen. Och allt beror på den låga räntan. Bostäderna blir dyrare och dyrare. Dumheten växer rekordartat. Ingen betalar sina lån, utan ökar på lånen när räntan sjunker. Och mig veterligen har bankerna fortsatt låna ut.

 • Anonym

  Sammanfattningsvis : Hushållens skulder i förhållande till finansiella tillgångar (däri ingår ej värdet
  på bostadsbeståndet ) har varit  i stort sett konstant under de senaste 15-16 åren  !!!!!

 • Christian Andersson

  Folket ska inte lösa stor-Bankernas skuldberg med åtstramningar, skatter, avgifter och sämre villkor. Hushållens höga skuldsättning kom till sin existens på grund av POLITIK, styre, ett medvetet styre.
  Problemet är att vi accepterar att bli ”hunsade” i ett uppenbarligen riggat system. Världsekonomin är en tvångströja och fond- aktiemäklare, bankirer, experter, algoritm programmerare är dårarna som styr Mammons ångvält när man gång efter annan plattar till folket, kramar ur varenda liten uns av välfärd.

 • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

  ”Idag skulle jag omformulera frågan: hur mycket skulle Sverige vara berett att betala för att inte gå med? Det är en stor tillgång för er att ni står utanför, säger Kenneth Rogoff.”

  Och hur mycket vore det värt om 5-10 år att inte ha kört med negativa realräntor och därmed sluppit en gigantisk kreditbubbla?

 • http://xtra-allt.myopenid.com/ svenne rubbad

  Det stämmer precis problemet ska lösas  av Anders borg Fredrik reinfelt och finansmarknadsminister  Norman, Är det någon som tror att dessa tre kommer att klämma åt stockholmarnas kreditfestande lagom till ett valår?

 • http://profile.yahoo.com/OE7VUZBRI7UFQTROWGNRZ34MYE Kalle

  Klassisk duvpolitik. Har inte läst hans bok men det skrämmer när människor hellre ser en bubbla vart 5:e till 10:e år än att föra en långsiktig ansvarsfull politik.
  *
  I kombination med hårda regleringar har det uppenbart inte varit bra för privatskulderna i Sverige. Samtidigt kan man vända på et och säga att regleringarna har gjort att inte alla bygger samtidigt och därmed för mycket som i t.ex. Spanien. Alla sidor har två mynt.

 • Manne Monvall

  håhåjaja, fortsatt tunnelspelande; kommer väl lira betan men int’ så mycket annat :-/

 • Anonym

  Vilka är de som hotar oss? Ryssland? Varför skulle de invadera Sverige?

  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

   Ryssland skulle knappast ockupera Sverige, de har tillräckligt med problem själva, och vill inte överta våra också.
    
   Möjligen skulle de vilja ha en flottbas i Fårösund för att skydda den beryktade gasledningen, eftersom vi svenskar inte längre har resurser att göra det.
    
   I extremfallet kanske ryssarna besätter Gotland för att upprätthålla lugnet i ”fredens hav”.

   • Anonym

    Vem skulle ryssarna i så fall vara rädda för för att besätta Gotland? Tyskarna?

    • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

     Ryssarnas syn på västvärden är på goda grunder ganska olik vår.
      
     Och alla mäktiga länder vill ha kontroll. Och kontollerar man Gotland kontrollerar man också den för Ryssland så viktiga Östersjön.
      
     Simple as that!

  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

   Ryssland skulle knappast ockupera Sverige, de har tillräckligt med problem själva, och vill inte överta våra också.
    
   Möjligen skulle de vilja ha en flottbas i Fårösund för att skydda den beryktade gasledningen, eftersom vi svenskar inte längre har resurser att göra det.
    
   I extremfallet kanske ryssarna besätter Gotland för att upprätthålla lugnet i ”fredens hav”.

  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

   Ryssland skulle knappast ockupera Sverige, de har tillräckligt med problem själva, och vill inte överta våra också.
    
   Möjligen skulle de vilja ha en flottbas i Fårösund för att skydda den beryktade gasledningen, eftersom vi svenskar inte längre har resurser att göra det.
    
   I extremfallet kanske ryssarna besätter Gotland för att upprätthålla lugnet i ”fredens hav”.

  • Anonym

   Du tänker precis som folk gjorde en vecka före 1:a världskriget. ”Krig är omöjligt i vår tidsålder!”. Läs EvilCop nedan så får en hint om hur det kan börja. Hur det sedan slutar går inte att sia om, men ett scenario är att Ryssland, som dominerande stormakt, tvingas gå in för att stabilisera en situation där kontinenten befinner sig i upplösning med folkmord till höger och vänster.

  • Anonym

   Sverige producerar just nu vapentränade ”rebeller” i Syrien vars våldsfixerade ideologi underbygger attentat av olika slag. De kommer väl hem för att plåstra om sig efter vart.
   Att höja sin interna Cred genom att sabotera en gasledning på Gotland är väl en våt dröm för dessa ligister…ursäkta mig..-frihetskämpar heter det visst.
   Så om Sverige inte kan skydda internationella investeringar själv, så är det väl inte långsökt att t.e.x Ryssland tar saken i egna händer. Inte genom att invadera Sverige men kanske genom att upprätta en skyddszon på Gotland.

   • Anonym

    Alltså ska Sverige rusta upp för att skydda ryska intressen, såsom gasröret. Hmmm.

    • Anonym

     Det är väl ett rimligt ansvar. Då det ligger på svensk mark. Detsamma gäller för övrigt  Facebooks serverhall i Luleå, Amerikanska ambassaden eller Eons kärnkraftverk för att ta några exempel.
     Skall vi stå för att vara en oberoende och fri nation så får man se till att backa upp det med muskler.
     Om inte, så kan man ju försöka parasitera på grannländernas och Nato’s försvar och se hur långt man kommer med det.
     Att man i Putinistan kör med testosteronstinn politik borde vara känt vid det här laget.

  • Anonym

   Det där var riktigt svenskt och maximalt naivt! Nästan värre än Chamberlains löften från Hitler om evig fred. Det höll i några veckor! Senast Ryssland var här så kom dom ända ner till Söderhamn men blev väl inte så imponerade av vad de såg så de vände frivilligt hemåt igen. Finnar o balter har i något modernare tid också något att berätta för naiva o historielösa svenskar. Att Sverige idag är en egen suverän (nå ja) stat beror helt på att andra länder stod upp o kämpade medan vi fegade ur o kröp för diktaturen.

   • Anonym

    Glöm  inte att Sverige före och under WW2 stod för en stor del av den järnmalm Tyskland använde i sin krigsmaskin. Vi levererade malm ända fram till dess det var klart att Tyskland skulle förlora kriget (sista järnmalmsbåten lämnade Sverige 1944). Med andra ord var vi medlöpare till nazisterna och vi profiterade på situationen för att undvika att ta vårt ansvar mot nazismen. Svenskt stål har dödade tiotusentals eller kanske hundratusentals (eller mer) ryssar, fransmän, amerikaner osv.  Vi var hårfint nära att bli attackerade av de allierade. Då hade vi DEFINITIVT blivit stämplade som medlöpare till nazisterna. Istället för fegisar som nu är fallet. Att Sverige skulle vara en humanitär och moralisk stormakt idag ser jag som ett bizarrt skämt. Vi har i närhistorien väldigt lite att vara stolta över och vi ska enbart hålla käft när det diskuteras moral och etik. Vi är dessutom per capita en av världens största vapenleverantörer idag!

    ps. Sverige regerades under 1939-1945 av en samlingsregering bestående av Socialdemokraterna, Bondeförbundet, Högerpartiet, Folkpartiet.

    Så nästa gång någon refererar till SD som nazister, tänk då på att dessa partier direkt samarbetade med nazisterna och att de bidrog till förintelsen och till den tyska krigsmaskinens överlägsenhet genom sin feghet.

    • Anonym

     Helt rätt o du måste ha gått i den g:a kunskapsskolan! Då vet du också att ”proletariatets diktatorer” kommunisterna i decennier trampat runt i vårt parlament oantastade av våra journalister som är sååååå förbannade för att ett demokratiskt SD fem i tolv lyckats få stöd av en halv miljon svenskar som tröttnat på vad de upplever i vardagen. Märkliga äro den svenske journalistens analyser!

  • Anonym

   Och vad spelar det för roll ifall Ryssland invaderar Sverige? Om de avrättar vår politiska del och låser in journalisterna så rycker jag bara åt axlarna åt det. Det är sånt politiker gör, jag överlåter den verksamheten till dem och står neutral i ett krig mellan svenska och rysk astaten.

 • Anonym

  USA har räddat demokratin i Europa under två världskrig och det ”kalla kriget”.

  Sverige har för det mesta befunnit sig i militär ”koma”!
  Tack USA, och nu är det dags att Europa tar på sig byxorna för ”vuxna män” och slutar springa omkring i ”kortbyxor”!

  • http://www.facebook.com/thomas.larsson.3517563 Thomas Larsson

   Med tanke på Sveriges sympatesier under andra världskriget kanske vi i Sverige inte ska vara så tacksamma att de krossade Hitler…. Aj vad sanningen svider!

   • Anonym

    USA räddade oss inte från nazi-tyskland. Soviet räddade oss från nazi-tyskland…och USA räddade oss från Soviet. Det finns en anledning att USA inte invaderade förrän Soviet fick kraftigt övertag på östeuropeiska fronten. 

    Sen är det lite löjligt att säga att vi (EU) äter en gratislunch. Ja, USA har stått för 75% av kostnaderna, men kostnaderna hade varit så väldigt mycket lägre utan USA:s invasioner under 2000-talet – där EU hjälpt till att punga ut pengar.
    Klart Gates påpekar detta 2-3 år in i finanskrisen, att USA minsann stått för 75% av kostnaderna, lägger grunden för att eventuellt hoppa av tåget när de nyttjat klart EU och de 25% de bidragit till USA:s krigsbudget.

    • http://www.facebook.com/people/Ronald-Wennerlund/1242930536 Ronald Wennerlund

      Och jag som läste i svenska historieböcker att det var Japans anfall mot Pearl Harbour som drog in USA i kriget. Jag tror det är klart för de flesta att det var USAs intåg i kriget som gjorde att nazi-Tyskland var tvunget att skära ner sin offensiv österut för att vara beredd på USAs invasion väster ut. Jag tror nog de flest experterna är eniga om att det var ett samarbete med många parter  som kuvade nazi-Tyskland.

  • http://twitter.com/HagmanJohan johan hagman

   Militär ”koma”? ”Koma” som att Sverige var ett av de mest militariserade länderna i världen under hela 50-talet? Sanningen är nog att vi överkompenserade för problemen under andra världskriget och fick en backlash.
   [Denna kommentar följer SVDs kommentatorsregler]

 • http://www.facebook.com/thomas.larsson.3517563 Thomas Larsson

  Med tanke på att Ryssland har rekord många nya miljonärer så får man se alla Svenska biståndsbidrag till Ryssland som en muta till fred. Sverige är bokstavligen det enda land som är kvar i gamla Sovjetunionen och betalar en fast avgift till Ryssarna, och om man nu vill kalla det får ”bistånd” eller något annat är det upp till var och en.

 • Hilfe!

  Vissa krafter i USA har garanterat en hel del med den vansinniga migrationspolitiken i Europa att göra. Den totala kollapsen kan inte jag räkna in i ”gratisätande”, utan det är ett förintande av en konkurrent och inget annat.

 • Anonym

  Bra artikel om verkligheten.
  Undrar om våra politiker är läskunniga och förstår det dom läser.

 • bengt

  Rätt av amerikanerna att lämna de otacksamma europeerna som bara vill ha all räddning gratis för att sedan skrika ”Yankee go home”. Det handlar inte bara om två världskrig utan också om Marshall-hjälpen och det kalla kriget. Det är bättre att göra något, även om det blir fel ibland, än att inte göra något alls utan bara prata. Därför kommer jag alltid att stödja den amerikanska utrikespolitiken och förakta den europeiska, i synnerhet den svenska.

  • http://twitter.com/HagmanJohan johan hagman

   Sitta och pilla i navel och föraktfullt fnysa och saker och ting är ganska lätt.
   Ta och gör något i stället.
   [Denna kommentar följer SVDs kommentatorsregler]

 • Anonym

   Varfor ska nagon odsla tid for att hjalpa Europa som vill
  bega sjalvmord. Nar det misslyckades under den roda fanan ska det ga med den
  grona. Skuttan styrs med samma besattning.

 • Anonym

  Som en konsekvens av USA:s tillbakadragande från Europa borde US-privilegierna i Europa avvecklas: carte blanche för scientologerna (undantag Tyskland), förbud för polisen att förhöra amerikanska medborgare, återstående militära baser, hamnar och flygplatser, ECHELON:s spionanläggningar, krav att informera US-myndigheter men utebliven US-information till Europol / nationella myndigheter mm

 • Halvard Nilsson

  Bra skrivet! Det är naturligtvis en balansakt för USA att behålla sin ledande position i världen utan att få alltför stora grupper emot sig. Vi får aldrig glömma att utan USAs ingripande under WWII så hade Europa sett helt annorlunda ut idag.

 • Anonym

  Sverige är för Ryssland ungefär som den där myggan som man hör i sovrummet en sommarnatt men som man inte hittar. Småirriterande men inte värt att göra något åt.
   
  Vi har större problem än Ryssland att oroa oss för idag, det enda vi behöver göra är att hålla ett öga på dem med jämna mellanrum. Den ryska björnen kanske inte sover, men den har egna större problem att brottas med.

 • Anonym

  Ska man betrakta terrorister som grövre kriminella eller som rövare som inte följer några mänskliga regler, således ska de inte omfattas av folkrätten. kasta  bort nyckeln eller skjut   

 • karl

  med (M) svärmintelligens så fortsätter vi att rasa ned i välfärden. och försvaret

 • Anonym

  Det bästa vore att ej vara beroedne av USAs militärmakt för allt.
  Att kunna försvara sig själv…

 • Anonym

  En hel del av oroligheterna i världen grundar sig i USAs utrikespolitik. Jag skulle nog säga att det är ett av de främsta terroristländerna. Ett mindre aktivt USA, både officiellt och i form av false flag operationer är enbart av godo.

  • Anonym

   Jo, världen hade säkert varit en bättre plats om USA inte lade sin näsa i blöt så himla mycket. Europa hade hetat stortyskland och större delen av Asien hade varit kommunistiskt. Det är lätt att kritisera USA när det går fel. Men det som går rätt är det aldrig någon som tackar för eller ens minns/förstår. 

   Hade jag varit amerikanare hade jag troligtvis haft ett antal döda förfäder i WW1 och WW2 för att rädda ett europa som idag helt verkar ha glömt varför det inte domineras av kommunism eller nazism. Då hade jag varit fly förbannad. Jag hoppas verkligen att USA låter Europa sköta sitt eget försvar. Då kommer våra halvsocialistiska ekonomier att fullständigt gå i kras och alla kan då äntligen se att bidragssamhället aldrig har fungerat.

   • Anonym

    På vilket sätt räddades europa genom att amerikanarna m.fl. såg till att centralmakterna förlorade? Hade de vunnit hade världen med stor sannolikhet sett annorlunda ut. Vi hade t.ex. nog inte fått ett andra världskrig.

    • Anonym

     Om det hade funnits någon i livet som var med på den tiden från Belgien, Luxembourg, Frankrike eller något annat land som blev invaderat eller attackerat av centralmakterna hade du kunnat fråga dem var de står i den frågan.

     För övrigt är utgångspunkten, eller borde åtminstone vara, att de som startar ett krig bär huvudansvaret för hur det slutar. Inte de som försvarar sig. Om någon ger sig på dig på stan och du försvarar dig och det hela slutar med att din angripare blöder näsblod, är det då ditt fel eller hans?

     Visst hade det varit enklare att ge upp och låta tyskarna hållas. Då hade kanske färre dött. Men det finns trots allt människor som anser att friheten är värd att stå upp för. Kanske till och med att dö för. Jag vill säga att jag inte är förvånad över ditt resonemang. Det är väldigt vanligt idag. Särskilt i vänsterkretsar där man inte tycker att den egna kulturen, det egna folket och individens frihet är något som är värt att kämpa för, eller ens har något existensberättigande. Det är av precis samma anledning man inte vill stå emot islams framfart idag.

     Sorgligt är vad det är. Men det är för sent att ändra på nu.

     • Hilfe!

      FN tyckte att skulden låg på den som blev angripen, och bombade Serbien och gav bort deras folks urvagga, Kosovo, när de försvarade sig mot angreppen, som inkluderade etnisk rensning.

   • Anonym

    Folk verkar hela tiden referera till andra världskriget när de vill bevisa så goda usa är. Kanske dags att lyfta blicken lite och se helhetsbilden? Många länder är med i militära FN-operationer / NATO men vi startar inte krig lite här och var.

    • Anonym

     Du pratar i nattmössan,gå och lägg dig.

 • Anonym

  Det första och viktigaste är väl att se till att EU är europeiskt, och en union, och inte en förening för välgörenhet till medlemmar med misskötta ekonomier.

  När vi har fått ett sånt EU, och kan sköta vårt eget försvar, då kan det vara möjligt att idka politik utanför Europa.

 • http://www.facebook.com/rpaluero Paluero Rachel

  There´s an old saying… ”One would never learn to appreciate what they have until it´s all gone.”

 • Anonym

  EUs insatser så här långt, minns t.ex folkutrotningen i Srebrenica, ger jag noll för. Så för de svaga i världen är detta dåliga nyheter. Vinsten finns för USAs överbelånade befolkning, som slipper lägga ut massor med pengar på andra sidan jorden, på parter som sedan ändå hatar dem. Irak, Afghanistan, Somalia, Vietnam. Hundratals miljarder USA-dollar bortkastade. Det löser sig ändå i slutändan eftersom alla liksom kineser och vietnameser fattar att Coca Cola och McDonalds ger mer lycka än politiska floskler. Även Afghanistan kommer att bli ett vanligt västeuropeiskt kommersiellt land.

  • Hilfe!

   En optimistisk syn, om man jämför med verkligheten, där jihad är extremt aggressivt och lägger allt större landområden under sig.
   .
   Edit: Och glöm inte att USA har mycket att göra med starten, genom att finansiera och utbilda talibanerna i krigföring, för att skada Ryssland.

  • Anonym

    Ja när Coca Cola kommer blir alla lyckliga. En tid. Sedan tar bolagen och skövlingen över. Coca Cola förbrukar offantliga mängder vatten, som man effektivt pumpar upp. Resultatet blir Coca Cola på hyllorna, och urtorkade vattenbrunnar och skördar som torkar, och de fattiga tvingas helt plötsligt gå och köpa vatten på flaska. http://www.guardian.co.uk/world/2003/dec/19/india.sciencenews

 • Anonym

  Mkt bra skrivet av Therese och fjärran från det trötta navelskåderiet som svenska journalister matar oss med dagligen. EU klarade inte ens av Balkankriget på vår egen bakgård utan fick ropa på USA! Tyvärr är Therese ensam i mörkret och vårt enveckas-försvar kostar inte ens 1% av vår BNP. Vi får ju hjälp när kriget kommer!!! Haken är bara att de som ska hjälpa också räknar med hjälp. Hela detta tänk faller platt redan av matematiska skäl men politiker går på dravlet med hull o hår. Bra att USA drar sig ur och tvingar snyltarna i Europa att betala sina egna säkerhetsnotor. Det är inte en dag för tidigt men kommer förmodligen inte att väcka 7-klövern där Törnrosa verkar ha smittat större delen med narkolepsi. Förutom att USA lämnar Europa så rustar Ryssland så det knakar, vilket de offentligt deklarerade redan runt år 2000, att deras militärutgifter framgent skulle öka med 10 – 15 % årligen. Varför har även det förtigits i svenska medier?

  • Hilfe!

   Världen stod ”handfallen” så länge som det var muslimer som utrotade kristna i ex-Jugoslavien. När serberna organiserade ett motangrepp så kom bombplanen, och sedan fick serberna avträda sitt folks vagga, Kosovo.

 • http://twitter.com/Fredricsson Fredrik Fredricsson

  Sverige kommer aldrig att ha råd med eget fullgott försvar. Det krävs samarbete för att upprätthålla och skydda de värderingar vi står för. Nationsöverskridande samarbete har dessutom alltid varit en fredsbevarande åtgärd.

 • http://www.facebook.com/per.barckman Per Barckman

  Enligt FN:s HDI-index så lär Sverige med denna hastighet placera sig under Libyen d v s plats nr 45 i ledet år 2030. Bulgarien ligger 4 nummer före oss i deras placering.
  Men vi kan väl bygga vårt militära weekend-försvar med Miljöpartister beväpnade med kottar…samma effekt om inte annat.

  • http://www.synthetic.se Daniel Roos

   Snicksnack.
   Sverige har faktiskt höjt sin HDI-ranking de senaste åren till plats sju i år.
   Jag hade föredragit om vi bara haft kottar. Hade vi istället kastat bort våra pengar på försvar mot icke-existerande yttre hot, så hade vi garanterat haft lägre HDI, likt liknelsen mellan Bahamas och Nya Zeeland. Där båda länderna har samma BNP, men Bahamas har 5 års kortare livslängd, 4 års kortare skollängd, för att Bahamas slösat bort sina pengar på försvar och andra utgifter som egentligen inte gynnar befolkningen.

   • http://www.facebook.com/per.barckman Per Barckman

    HDI-index är baserat b l a på vad som just nu pågår med ohejdad fart…det är knappast yrkesgenererande tillskott vi ser komma…alla måste kunna ro båten framåt.

   • Anonym

    Mot detta talar Finland som har nordens överlägset starkaste försvar, världens bästa skola och en mkt bra sjukvård.
    Vi leder bara en mängd pinsamma grenar som är kopplat till onämnbara orsaker.

 • Anonym

  Sverige har dock betalat USA för beskyddet mot hjärnspöket Ryssland. Vi har försvarat USA i Afghanistan och  hjälpt till att befria oljan i Libyen. Dessutom har vi villigt tagit emot flyktingar som USAs demokratiseringskrig skrämt iväg.

  • VSOP

   Samt att vi på ”uppmaning” av USA avstod från ett egen A-vapen -som utbyte lovade de att vi skulle få evigt beskydd. ”umbrella”

  • Anonym

   Ja vi i Europa får betala de mer långsiktiga kostnaderna för att ta hand om alla miljontals flyktingar som USAs förstörelsekrig orsakar, och det var ju dessutom USAs agerande som gjorde det möjligt för Talibanerna att ta makten i Afghanistan och gjorde det möjligt för de religiösa att ta makten i Iran…!

   • Hanssebisse

     Huvudet på spiken, sas.

  • Anonym

   Vår insats i Afghnistans ofarligaste hörn kom till p.g.a en politiskt riktad kompensation för vårt skamliga svek under VKII. Förbättrad relation med USA och västvärlden var nog huvudsyftet. Vi har nämligen inte det bästa renomméet. Att vi dessutom bara fotograferade i Libyen gjorde inte saken bättre men socialisten Juholt fick ju igenom ”vapenembargot” för att insatsen överhuvudtaget skulle godkännas i riksdagen. Vad gäller invandringen så har Sverige öppet hus, inte bara från områden med amerikansk inblandning och att vi har noll koll och är världens socialkontor kan inte belasta USA.

 • Anonym

  Det kanske är högtid att damma av det gamla förslaget där Storbrittanien, Frankrike och Tyskland är de drivande krafterna bakom ett alleuropeiskt säkerhetssamarbete.

  • http://twitter.com/WashichuRehab Washichu Rehab

   Lillebrorskomplex.

  • Anonym

   …eller så slutar vi ha europas lägsta försvarsbudget (sett till % av statsbudget), slutar köpa billigt finskt skräp, återgår till värnplikten och låtsas om att inget försvarsbeslut 2004 och framåt någonsin ägt rum.
   I och för sig kommer det bli svårt att skramla in de miljarder som behövs för att återigen ha 200 operativa jaktplan, tiodubbla antalet artillerikanoner, tredubbla antalet stridsvagnar och tjugofaldiga antalet soldater. Men vi kan ju alltid dra förrädarna som stod bakom dessa beslut inför rätta, och göra dom personligen skadeståndsskyldiga.

   • Anonym

    Vi har ju BUP, Expo, Migrationverket, pappaledighet o Gudrun. Vem tror du vill få allt detta på halsen vid en ev. ockupation? Den tröskeln är större än vårt enveckas-försvar.

 • Anonym

  Problemet är bara att Europa inte klarar av att ta hand om sig självt. En massa småstater som slåss inbördes och inte ens kan enas om ett gemensamt språk. Europa är dödsdömt i den nya värld som nu håller å att skapas. Det blir på något sätt en ett antall små sagoländer som lever sitt liv utanför den globala gemenskapen och långt borta från allt förnuft – i sagans värld. 

  • Anonym

   Vilken globala gemenskap talar du om? Vilka är med i den och vad håller de på med? 

   • Anonym

    Tack för den kommentaren, ”lya2″. Den bevisar precis vad jag menar. Jag höll på att skratta så katten blev skrämd, för ingen kunde bättre än du visa på hur bakom flötet Europa är.

    • VSOP

     Det du bevisar är att du aldrig rört dig utaför din egen låtsassfär. Har inte upplevt någon global gemenskap i vare sig Afrika eller Asien, möjligen en gemenskap genom en gemensam arbetsgivare eller på någon punkt sammanfallade inressen. 

     Tänk om, och sluta skräm katten, svara lya2 istället!

    • Anonym

     Tack själv AWJE för ditt uttömmande svar till oss mindre vetande som trots detta inte nöjer oss med svepande formuleringar utan någon synbar substans. Beskriv gärna för oss dumbommar vad du syftar på så att vi lär oss något och till sist kanske kan bli lika kunniga och insiktsfulla som du. Jag ser fram emot dina kloka ord.

  • Rolf Bergloo

   Tyskland ska vara Tyskland och Sverige Sverige utan något sammanslaget språk,
   inbilla er inte att usa drar sig ur europa tack vare dom länderna som usa klarat sig

 • Anonym

  Enda sättet att garantera vår militär säkerhet är att göra vår fiende till vän! Ryssland är det enda existerande teoretiskt möjliga militära hotet, så det kostnadseffektivaste sättet att eliminera detta hot är att låta ett framtida EU-medlemskap hägra även för Ryssland, då EU övergett sina stormaktsplaner och blir en frihandelszon…, men redan idag måste Ryssland erbjudas ett frihandelsavtal!

  • http://www.facebook.com/thomas.larsson.3517563 Thomas Larsson

   Vi mutar redan Ryssen med en massa biståndspengar som vi inte har. I princip lånar Sverige för att skänka hårdvaluta till landet som har de flesta nya miljonärer i Europa.

   • Anonym

    Ett frihandelsavtal med fri rörlighet för varor och människor… är det enda sättet att helt eliminera det militära hotet från Ryssland!

   • http://viggoverner.wordpress.com/ Viggo Verner

    Vet du hur stor andel av Sveriges biståndspengar som går till Ryssland?

  • Anonym

   EU-medlemskap ?!  Du måste skoja. Ett land där det i princip är omöjligt att göra affärer utan maffiainblandning. Där folk skräms till tystnad eller mördas för att ha utnyttjat sin yttranderätt. Vi har nog med problem inom EU med detta. Det är just den (redan) stora utvidgningen som till sist kommer att stjälpa hela EU som organisation.

  • http://www.facebook.com/per.barckman Per Barckman

   Ryssland är rejält korrupt. Ta en snabb titt via Avanza som exempel och rada upp e x fonder som går sämst..det är röda siffror med minustecken överlag i Ryssland…

 • Anonym

  Det handlar om maktbalans. Det är helt tydligt att USA inte längre har pengar till så spridd militär närvoro som tidigare.  Vilka som fyller ut tomrummen återstår att se. Det är nog inte bara EU det handlar om. 

 • Anonym

  Europa verkar å andra sidan att ha bestämt sig för att begå kollektivt självmord medelst
  en till synes ohejdbar massimmigration, en totalbankrutt valutaunion och en socialistisk överstatlighet, så vad ska vi med ett försvar till?

  • Anonym

   Invasionen av Europa är redan mycket långt kommen. Idag bor det ca 50 miljoner muslimer i Europa, varav 80% lever på bidrag. Istället för att arbeta uppmanas de istället att ägna sin tid åt jihad mot dem som försörjer dem samtidigt som de skall föröka sig så mycket det någonsin går. Det nya vapnet är alltså födandet av barn som redan i spädbarnsåldern skall stympas och hjärntvättas till en tidsinstäld bomb. När tiden är inne aktiveras de enligt den våldsamma läran och återgår till den mer traditionella formen av krigsföring. En långsammare variant av den trojanska hästen och det finns väl få länder som är så naiva som Sverige i detta sammanhang.

   • http://twitter.com/HagmanJohan johan hagman

    Jag vet inte om du ljuger eller är felinformerad.
    Men det du beskriver låter för otroligt för att vara sant.
    [Denna kommentar följer SVDs kommentatorsregler]

    • Anonym

     Du är givetvis välkommen att komma med fakta som bestrider detta, men du lär knappast hitta några sådana. Här är i vart fall några som jag baserar min info på.
     http://snaphanen.dk/2013/03/09/europas-ekonomiska-jihad/
     http://avpixlat.info/2013/04/06/atta-av-tio-turkiska-muslimska-nybyggare-i-tyskland-lever-pa-bidrag/
     Det finns fler ställen där muslimska företrädare själva bekräftar detta men du får väl googla lite själv också.

     • Anonym

      Eh, FritziRitz, dina ”källor” kan knappast anses vara källor, vad har du för källkritikskriterier egentligen?
      ”Snaphanen” hade kanske referenser/länkar (vilka i sig jag inte orkade kontrollera) i 25-50% av påståendena, 50milj muslimer var inte ett av dem.
      Avpixlat hade inga referenser.
      Om det är ursprungsverk (original research) så måste de åtminstone detaljera hur datainsamlingen gått till för att kunna ens övervägas som en källa, i annat fall är det bara lösa påståenden och likvärdigt med din kommentar här på SvD.

     • http://viggoverner.wordpress.com/ Viggo Verner

      ”men det står så på Avpixlat” – underbart! :)

    • Anonym

     Verkligheten överträffar dikten.

   • Anonym

    Och du baserar allt detta på?
    5 miljoner muslimer är en realistisk siffra.
    Barnafödandet bland lågutbildade är alltid hög. Där har du rätt i.
    De flesta muslimer omskär inte sina barn. Det är en judisk sedvänja från början, som med stor kraft anammades också av amerikaner (där är 50% av alla män är fortfarande omskurna, under 70-talet låg det på 80%, det du!).
    Majoriteten av muslimer är vanliga människor som föredrar fred och välstånd, likt de flesta. En mindre del är krigiska, men det gäller även andra extremrörelser, både på vänster- och högerkanten.
    Nåt att tillägga?

    • Anonym

     Enbart i Frankrike bor det ca 5 miljoner muslimer. 5 miljoner muslimer för hela Europa är således en ordentlig underskattning. Islam är inte en fredlig religion och predikar sannerligen inte samförstånd med andra religioner. Nåt att tillägga?

    • Anonym

     Det enda jag kan tillägga är att du har fel. Ditt påstående om 5 miljoner är taget ur luften t ex så bor det mer än 5 miljoner i Frankrike, i Tyskland bor det fler än 3 miljoner Turkar till det kommer muslimer från alla andra länder o s v. I Sverige finns redan ca 600 000 o s v så du får nog kolla upp fakta lite mer innan du uttalar dig. Beträffande lemlästning av oskyldiga barn är det lika vidrigt oavsett vilka som utför det, likaså den vedervärdiga och plågsamma ritualslakten som kallas halal (kosher också för den delen).

     • Anonym

      Person A påstår att grisar kan flyga, Person B ifrågasätter och begär källor, Person A kritiserar då Person B för att inte komma med några bevis för att ingen gris kan flyga.
      Vem tror du bevisbördan egentligen ligger på?

     • Anonym

      Och när person A har tagit fram källhänvisning orkar inte person B som ifrågasätter påståendet som inte passar B´s verklighet undersöka källhänvisningarna så trycker han/hon på anmälknappen varvid åsiktfascisten person C, från EXPO-Interaktiv Media AB träder in som undsättning och tar bort det första påståendet.
      Sverige i ett nötskal.

     • Anonym

      Innan Person A börjar anklaga sin omgivning för att konspirera emot denne så bör Person A göra just källhänvisningar till sina påståenden, och inte till bloggar/sidor som gör samma påståenden utan referenser eller detaljer om vad de grundas på för information, annars kommer Person Bs ifrågasättande fortfarande vara fullt korrekt.

     • Hilfe!

      Vad gillar du wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Europe
      .
      Om du orkar googla runt lite, så märker du att 50 miljoner inte är någon galen siffra.
      .
      Och du – om du nu argumenterar emot att de är så många; innebär det att du skulle ha problem med det högre antalet? Annars så spelar det väl inte någon roll för en god världsmedborgare som du att de håller på att bli en majoritet i Europa (och inget land i världen med en majoritet muslimer har sluppit undan sharialagar).

     • Hilfe!

      Jag tolkar ditt svar som att du inte skulle uppskatta om muslimerna blev en majoritet i Europa, eftersom du svarar undvikande. Mycket intressant.

     • Anonym

      Då du tycks vara mycket ifrågasättande när det gäller källhänvisningar är det mycket förvånande att du själv inte har en enda sådan att hänvisa till. Det kan man ju tycka är ett anständighetskrav i sammanhanget och utan någon sådan kan ju knappast ditt eller person B´s påstående vara korrekt. För övrigt anser jag personligen att det antalet 0% skulle vara att föredra då jag anser att islam liksom alla liknande totalitära och våldsamma ideologier är mycket farliga och borde klassas som en samhällsfarlig sinnessjukdom. En brunrosa noshörning skulle vara betydligt trevligare då den är såväl naturlig och får den vara ifred är den vare sig aggresiv eller hotfull, till skillnad mot den ovan nämnda gruppen.

    • Lars P

     Fem miljoner muslimer är en realistisk siffra… i Frankrike alltså.
     Källa: http://english.bayynat.org.lb/muslimcommunities/France.htm

 • Anonym

  Europa är oförmögen att sköta sina egna angelägenheter. Balkan kriget och Afghanistan var två praktexempel om detta. Idag är det eurozonen och dess  bankväsende, som hålls i liv  av amerikanska pengar, Feds billiga kassareserver genom europeiska bankers amerikanska filialer.  AV världen tre största spelare Kina, EU och USA, är USA trots all idiotisk styrning i ekonomin den självständigaste av de alla tre med enorma naturresurser, som de två andra INTE har. Dessutom  sakanar Europa en  vital företagskultur. Kalla fakta nobbas av eliten, som i alla lägen uttrycker självbelåtna  sin medfödda kulturella överlägsenhet mot vulgära amerikaner.

 • Anonym

  SvD

 • Anonym

  Vi är redan omringade av revolutionära partier inom Europa och Sovjet som bundsförvant i yttersta ringen,varför ödsla tid på verklighets principer när sinnet är mellan socialism och feodalism.Röda mattan är utrullad!

 • Anonym

  Dagens Europa är svårt splittrat genom stora obalanser i ekonomi och utvecklingsnivå.
  Vad som kan återigen kan ena Europa är vår gemensama kulturarv i de kristna värderingarna.
  I tusentalsår har Europas olika folk styrts av den kristna moralen, och det är något som varje Europe känner igen och kan identfiera sig med. Varför inte ha kristendomen som ledstjärna när vi går videre med vår Europeisk civilisation. Detta kan också appliceras på en säkerhet och i en trygghetskänsla i en bruten och kaotisk värld.Engelsmän, fransmän , tyskar ,svenskar spanjorer , ryssar, alla har en identitet som är mer eller mindre format av kristendomen.

 • Anonym

  Europeiska journalister gillar inte USA, särskilt inte de på vänsterkanten. I Sverige är USA-hatet minst lika utbrett, och det trots att vi låtit ameriaknska unga män försvara oss i årtionden. Vi kallar det alliansfrihet eller neutralitet – det låter så fint. Men, har vi någonsin uttryckt vårt tack för hjälpen?

 • Anonym

  Låter som vi behöver ett eget försvar?
  Men hur ska det gå till när allt nationellt orienterat är tabubelagt??

  • Anonym

   Hmmm,det är en omöjlig uppgift att bibehålla ett eget försvar med sådana kassa politiker.
   Vårt försvar är under avveckling,vapen är fult.
   Polismyndigheten i Västra Götaland håller dessutom på att nedmontera den frivilliga skytterörelsen,en skytterörelse som är en frivillig försvarsorganisation.
   Justitiedepartementet är bl annat medskyldiga till avvecklingen av den frivilliga skytterörelse genom att införa en rigid lagstiftning, nu senast med att avveckla k-pistskyttet i Sverige.
   Allt som har med vapen och skytte betraktas som fult i Sverige.
   Svenska politiker lever i fablernas värld!

 • Anonym

  Skandal att inte Europa har ett försvar värt namnet med tanke på hur rik kontinenten ändå är. Vid nästa folkmord eller kris, kommer fördömanden från de politiska partierna men utan militär makt är det bara tomma ord. FN är inte svaret, något man tycker politikerna borde lärt sig vid detta laget.

 • Anonym

  ”Det är dags för Europa att växa upp.” Bra sagt!

 • http://twitter.com/fiojewiofjiowej ergkerkgopkeropgkope

  De amerikanska staterna och Europas länder är såklart alla västländer och medlemmar i samma kulturgemenskap, med allt vad det innebär. På samma sätt som syskon kan bråka med varandra och ibland vara osams kan västländer bråka med varandra och vara oense, när dagen är slut är vi fortfarande syskon i samma familj. 

  Endast de europeer som är missnöjda med USAs inblandning i kriget 1939-45 och utvecklingen av västeuropa sedan dess kan på allvar vara USA-fientlig. Det finns säkert mer än en person som har legitima skäl för en sådan hållning men de är en fraktion av en fraktion av de europeiska folken. 

  Men, om man vi vill inta positionen att Europa behöver växa upp och ta större ansvar för sin egen säkerhet kan man ju börja med lämna den mycket snäva och ofta medvetet vilseledande enögda ekonomiska retoriken och diskutera vilka strategiska intressen Europa har och hur vår självständiga säkerhetspolitik skall stödja dessa intressen.

  Att bara plocka upp räkningen för USAs strategiska intressen i Europa är kanske inte så fiffigt, ja ur ett europeiskt perspektiv då förstås…

 • Anonym

  Ännu ett inslag i den pågående spinnen för att sverige ska gå med i Nato. Det kommer att komma fler från andra lättköpta journalister och syftet är att till varje pris undvika en folkomröstning. Frågan skär tvärs igenom flera partier och kan därför bara avgöras i en folkomröstning .

  • Anonym

   Först måste vi mer än fördubbla försvarsbudgeten eftersom Nato kräver 2% av BNP. Vi har f.n västvärldens lägsta andel på under 1% av BNP! Det kallar jag ”högerpolitik”, ha ha. Att vi sen bara har bråkdelar av Finlands slagkraft för dubbelt så stor budget kanske borde rendera till några KU-förhör men landet Nollkoll tuffar väl vidare i sin koma.

  • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

   Är Therese Larsson köpt? Av vem? Enda NATO-vänliga partiet är Fp. Går Janne Björklund omkring och mutar journalister? Här får man reda på saker. Den ena konspirationen efter den andra avslöjas, på löpande band. 

 • Anonym

  NATO kom inte till för att skydda Europa utan för att skydda USAs intressen i Europa. Stor skillnad.
  Således har USA inte varit dadda åt Europa utan Europa var en jättemarknad för amerikanska produkter i årtionden. Samt en ideologiskt slagträd som skulle försvaras oavsett kostnad, för att ´stoppa kommunismen´. I fattiga länderna ´räckte det´ med lite gerillakrig och statskupper medan i Europa var de tvungna att behålla freden, och då gällde det att skrämma Sovjet… med andra ord: visa upp tillräckligt med militärmakt, och det kostar.
  Inget ont om USA men deras propaganda i årtionden har gett resultat: en hel generation är uppväxt i tron på att amerikanarna har varit världens räddare och deras sätt att vara är det enda rätta. Medan sanningen är att de i början sket i Europa (gäller båda Krigen). Men sen såg de ekonomiska och storpolitiska möjligheterna med europeisk(a) krig och sen närvaro.

  • Anonym

   Ett fritt Europa gagnar både USA och européerna själva men som socialist ser man bara mörker o konspiration. Skulle tro att vi är en majoritet som är tacksamma för att järnridån inte hann fram till Atlanten. Att Marshallhjälpen var en hjälp till självhjälp förringar inte insatsen liksom att vi hoppas att vår u-hjälp i slutänden leder till ev. exportframgång för svenska företag. Det gäller f.ö även socialistkinas frammarsch i bl.a Afrika. Stalins o Hitlers uppdelning av Europa (Molotov- Ribbentropp) 1939 är kanske en snyggare historia för vissa? Ockupationen av Baltikum vågade vi inte ens prata om förrän de själva slog sig fria!!!!!!!!!!!! Sveriges 1900-talshistoria är en skamfläck och i det sammanhanget framstår USA som mkt hedervärt. Dock icke utan misstag och felbedömningar som alltid uppstår när man agerar och försöker visa beslutsamhet. Det finns dessutom mkt förståeliga orsaker till att våra västra grannar ratade Sverige och ett nordiskt försvarsförbund och istället valde kompisar som man kan lita på. Idag har vi dessutom i princip avrustat, paradoxalt nog av några som kallar sig borgare!

   • Anonym

    Avrustat och avrustat. Vi har ju skaffat oss en fin insatsstyrka som vi skickat till Afghanistan (vi har till och med köpt Black Hawk helikoptrar bara för den insatsens skull). Flottan har väl varit utanför Somalias kust och skyddat oljetankers och fiskeflottor. Och Flygvapnets JAS tog lite bilder över Lybien. Sedan att detta Försvar bara kan hålla motstånd i en vecka mot begränsat utsatt område, är en annan femma.

    • http://www.facebook.com/patrick.hatch.alm Patrick Hatch Alm

     eh vi KOMMER kunna försvara oss i en vecka när omorganisationen är klar 2019.  som det är nu kan vi inget alls….

   • Hanssebisse

    Du skrev ”Sveriges 1900-talshistoria är en skamfläck och i det sammanhanget framstår USA som mkt hedervärt”. Vet du hur många hundratals krig och CIA kupper USA har genomfört senaste århundratet på detta klot? Tycker nog inte att det är särledes hedervärt. Man kan ju naturligtvis ställa sig frågan -Vem det har gagnat? USAs imperialistiska syften + världspolis status förstås. Som Einstein uttryckte det ” Peace cannot be kept
    by force; it can only be achieved by understanding.” Och är det någonting amerikanarna inte förstår så är det att det trots allt finns en annan  värld utanför deras egna gränser som inte tycker precis som de i alla tillfällen. .

    • Anonym

     ….och ändå så föredrog Einstein USA i stället för Europa!

     Risken, som jude, att hamna på något ”otrevligt ställe” ansåg Einstein vara större i Europa än i USA.
     Inte ens Sverige hade en säker tillvaro, ansåg Einstein.
     Så framsynt han var med tanke på vad som händer den judiska församlingen i Malmö!

     • http://profiles.google.com/perrainer Per Karlsson

      Vad händer den judiska församlingen i Malmö?

     • Anonym

      Den stora muslimska befolkningen, vilken Malmö samlat på sig, bedriver förföljelse av judar och den judiska församlingen i just Malmö!

    • Anonym

     Alternativen till USA´s dominans och inflytande över Europa är få. Man måste alltid väga för och nackdelar mot varandra och jag kan inte komma ifrån att jag ser fler fördelar med USA´s inblandning i världspolitiken än nackdelar även om det finns flera sådana med. Kommunismen har, om än tillfälligt blivit stoppad, på de flesta ställen i världen och det är jag djupt tacksam för. Det är någonting som vi borde ha en informationskampanj om i Sverige men det går väl inte i Sverige eftersom vi inte har gjort upp med vår egen historia. 

    • Anonym

     En imperialist åker inte hem efter kriget utan gör som Sovjet, dvs ockuperar, kontrollerar och styr ockupationsområdena såsom i Baltikum och östeuropa. Att de till slut ändå tvingades lämna in berodde på att irrläran socialism/kommunism inte funkar utanför dogmerna och teorierna. För att hålla miljoner soldater ständigt under vapen, hundratusentals folkpoliser, taggtråd, hundar o minfält i syfte att kontrollera den egna befolkningen så behövs det pengar. Dvs det där som kallas ekonomi och som inte funkar i socialiststater. USA har gjort många fel men inte med avsiktlig ondska och dessutom är besluten demokratiskt fattade. Det var f.ö även de svenska under VKII, att sitta mitt i kläderna och låta andra dö för friheten o demokratin.

 • Anonym

  Åååå, neeeej. Nu kommer Iran, Ryssland, Kina och Nordkorea bomba oss… Hjälp oss Gud

  • Anonym

   Ha ha, ja det har ju för tusan aldrig varit några krig i Europa…

   • Anonym

    Jaha, men då spelar det väl ingen roll om USA är här….

    • Anonym

     Eftersom de flesta Europeiska  länderna är med i NATO är det ju naturligt att USA baserar delar av sin försvarsmakt i Europa. De har bistått Europa under lång tid och är en bättre bundsförvant än något annat land jag kan tänka mig.

  • Bengt Cyniker

   Gud hjälper ingen, när ska folk fatta det :) han vill ju att vi slaktar alla som inte tänker som han, såg du inte The Bible på TV ;)

 • http://dellororosso.pip.verisignlabs.com/ Dellororosso

  Förra gången USA:s befolkning var så där himla krigströtta så inträffade ju tidernas terrorangrepp och så var det inga problem med att gå in i Irak. Det är klart att det blir ett problem med NATO-samarbetet om europeiska medlemsländer ska vara med på USA:s bluffkrig titt som tätt, det var ju inte det alliansen skapades för. 

  • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

   Så du ansluter till konspirationen om att attackerna den 11 september var organiserade av Washington och CIA? Är inte det en ganska stollig tanke? Ta livet av tusentals av sina egna medborgare för att strata ett krig som man ändå kunde starta. Man kan inte ha alla hästar i stallet om man går på sådana skrönor.

   • http://profiles.google.com/perrainer Per Karlsson

    Provocerar man någon länge nog så blir det ofta allvarliga konsekvenser. Många i USA/USA/Pentagon var nog medvetna om att de skulle attackeras, men trodde nog inte att de skulle attackeras så hårt.

   • http://dellororosso.pip.verisignlabs.com/ Dellororosso

    Frågan
    är mycket komplex, och att bara tycka nåt utan att veta nåt tjänar bara syftet
    att skydda sig själv från kognitiv dissonans. Vem som har gjort vad får vi
    kanske aldrig veta, men det viktiga i sammanhanget är att den officiella
    versionen av händelserna stöder en orsakskedja som är fysikaliskt orimlig. Just
    nu är det 1843 arkitekter och ingenjörer i USA, tillsammans med anhöriga, forskare,
    militärer, piloter, osv, som stöder ett krav om en ny och oberoende utredning.

    • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

     Jag skyddar inte mig själv från ”kognitiv dissonans”. :-D Jag skyddar mig själv från mytomaner som njuter av att sprida lögner och falska rykten, och sedan se på alla torskar som nappar på det. Om det nu finns 1843 (väldigt exakt siffra, måste jag säga) seriösa människor som kräver en ny utredning, så är det antagligen riktat mot de misstag som gjorde att CIA och FBI missade att avslöja förberedelserna, och knapps att de själva förberedde attackerna. Det är befängt.

     • http://dellororosso.pip.verisignlabs.com/ Dellororosso

      Den utredning som
      refereras till här syftar till att reda ut de verkliga fysikaliska förloppen
      där de viktigaste punkterna handlar om byggnadernas kollapser (källa ae911truth.org).
      Man vill ha svar på tekniska frågor, ex varför byggnad 7 föll fritt under 2,5 s,
      dvs utan motstånd. Myndigheterna borde välkomna en ny och oberoende utredning
      för att på så sätt återupprätta sitt förtroende i frågan. Det är inte bra när
      en stor del av befolkningen tror att det var ett inside job.

  • Anonym

   Inte för att blåsa i konspirationsvisslan, iförd foliohatten, men ändå – det finns fortfarande en del obesvarade frågor kring den dagen. World Trade Center hus nummer 7, som inte träffades, men som brann. ”We decided to pull it” http://www.youtube.com/watch?v=EpcpQxLvadQ och som kollapsade perfekt i en hög. (Att riva ett hus med sprängning tar lång tid och planering, ett hus som brinner faller inte ihop i en perfekt hög) Och videon när det förmodade planet träffade Pentagon visar ju inget plan, bara en explosion. Nåja.

 • Anonym

  Kloka ord som kommer i en tid då försvaret i Sverige kallas ett särintresse av regeringen. Nu får Sverige och övriga Europa tas sig samman och hävda att de är herre i huset annars är det risk att någon annan kommer att ta sig den rätten

 • Anonym

  EU behöver nog främst skyddas mot sig självt hur det nu skall gå till????

 • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

  Helt rätt och mycket bra skrivet! Jag är bara inte med på att vi har ”med all rätt” ropat på folkrätt, internationell rätt, mänskliga rättigheter.. Vi har gjort det med rätten hos den som låter andra göra ens eget smutsjobb. Även det blir en nyttig utmaning för det ”moraliskt överlägsna” Europa, att själv sköta sitt smutsgöra.

 • Anonym

  USA tjänar rätt bra på stationeringen i det fortfarande ockuperade Tyskland. Kom ihåg att inget fredsfördrag slöts mellan Tyskland och USA 1945 och krigsrätt fortfarande råder.

  Tyskand BETALAR för att ha amerikanerna hos sig och försörjer dem. Alla amerikanska insatser världen över sker dessutom från baser här i Tyskland.

  Försök att bygga upp en stark tysk försvarsmakt, ex under Strauß, har motarbetats och setts som ett hot.

  • Lars P

   Här är fakta: http://www.reuters.com/article/2012/01/27/us-germany-us-military-idUSTRE80Q1A620120127

 • Anonym

  Inte en dag för tidigt att vi drar ut våra styrkor ur Europa och låter dem klara sig själv framöver.  Dels behöver vi i USA dra ned på försvarskostnaderna och satsa på våra inhemska behov, och dels har rollen som världspolis mest mötts av otacksamhet ändå.  Europa har ju haft otaliga krig under de senaste århundraderna så vi får se hur det går nästa gång.  I något läge blir det helt säkert religionskrig mellan islamister och övriga.

 • Anonym

  Svd välkommen till 2010-talet. 
  Analysen är helt rätt men ett fel,  men inget val, USA är pankt.  Clintons Amerika finns inte längre detta är inget val. USA är ingen supermakt längre bara en enkel stormakt.Sedan 2008 har Dollarns värde mot Euron varit lika, och pundet sjungit ännu mer !   

  • http://profiles.google.com/perrainer Per Karlsson

   USA är inte pankt och USA är fortfarande en supermakt den som tror något annat är ute och svajar. Sen kan man ju tycka vad man vill om det.

   • http://www.facebook.com/people/Ronald-Wennerlund/1242930536 Ronald Wennerlund

     Om du menar att de fortfarande kan trycka pengar så har du rätt. USA är pankt för att man har öppet 16 biljoner dollar i skulder och dessutom uppskattningvis över 60 biljoner dollar i skuld till amerikanska folket i ‘social security’ som ätits upp genom åren, pensionsfonden är i princip tom. Så varför är USA inte pankt?
    Lever sedan 30 år i USA

    • Anonym

     Tilläggas kan att just nu lånar USA 70 miljoner kronor VARJE MINUT! Sedelpressarna går för fullt!

  • Anonym

   USA står väl fortfarande för ungefär hälften av världens försvarsutgifter. Ett talande exempel är att har USA förfogar över ett tiotal hangarfartyg medan  Ryssland får nöja sig med ett.

   • Anonym

    Tack för ett bra svar !
    Spelar du poker? Kanske Texas holdem  du vet du mycket väl att din stack(kapital) är  viktigare än vilka kort du har på handen. USA är precis på samma plast Great Brittan var på för 100 år seden. Det hade flottan men inte kapitalet att underhålla imperiet.  Bank of China styr världen i dag och det har betalat för USA senaste tre krig,fyra triljoner exklusive ränta BoC sitter på hälften.   
    -it is the economy stuxxx  James Carville 

 • Bengt Cyniker

  Hoppas USA dra bort alla sina trupper och baser från Europa. Först då kan vi kanske finna en egen lösning, tex att inte ha 50 000 soldater i konstant beredskap i Tyskland utifall ryssen skulle anfalla. En Europa som  inte instigerar och vapenskramlar kan verkligen vara på tiden. Varför kan inte alla Nato-länderna gå ur Nato. Det är förlegad form av allians i vilket fall.

 • Dromedaren79

  ”Den amerikanska presidenten vill dessutom komma bort från rollen som världspolis”?????

  Tycker snarare att det är tvärtom. De gör inget annat än utökar sina militära styrkor runt mellanöstern. 

 • http://twitter.com/Nissilen Nissi L

  Frågan om USA är pankt eller inte, kan besvaras med att allting beror på vad man jämför med.
  Debattörer väljer ofta källor, som stöder den egna uppfattningen. Ekonomiska fakta säger att Tyskland, som är ett av de ekonomiskt stabilaste länderna i Europa, är mera skuldsatt än USA, räknat i NETTOSKULD i % av BNP. En stor del av USAs skuld, räknat som % av BNP, är nämligen interna bokföringstransaktioner, som finns som skuld på ett ställe i balansen, men som också är en tillgång i en annan del i samma USA-balansräkning. 

  Kvittas dessa mot varandra blir USAs siffror långt bättre än Tysklands, även om trenden fortfarande är negativ.Detta gäller inte för Tyskland, och resten av Europa (utom Schweiz och Norge) kan inte ens nämnas i dessa sammanhangTar man sedan med Tysklands olika indirekta skulder via euro-räddningsaktioner och andra åtaganden, blir bilden ännu sämre. Europas kris är långt större än politikerna vill medge. Att framhålla USAs ”dåliga” siffror är ett klassiskt knep i Europa, och motsatsen tycks gälla i USA. Men de globala investerarna vet allt detta. Därför strömmar fortfarande pengar hela tiden till så kallat ”osäkra” dollar från ”långt, låångt mera osäkra” euro.

  • Anonym

   Trams och bokföringsknep. USA anses endast säkert på grund av tre saker:
   1. Militär stryrka
   2. Dollarns ställning som ger möjlighet att trycka egna pengar. 
   3. De finansiella investerarnas behov av stark dollar och flockbeteende.

   Om de amerikanska skattebetalarna inte tvingades betala storbankernas skulder skulle USA kollapsa. Vilket skulle leda till Ekonomisk kris i Kina och sedan resten av världen. Som tur är har den fattigare 2/3-delen i USA inget att säga till om och kan därför tvingas att betala den rikaste 10 %-ens skulder med sina livsbesparingar och sina barns framtid.

   • Anonym

    ”The upper class: keeps all of the money, pays none of the taxes. The middle class: pays all of the taxes, does all of the work. The poor are there…Just to scare the shit out of the middle class.”  – George Carling (1937 – 2008)

 • Anonym

  Bra att USA inte längre vill täcka upp för otacksamma Europa.Ofta har det varit Vänster-Europa som varit mest negativa med sitt allmänna USA-Hat.
  Låt vänstern hitta en försvarslösning! Sen undergången!!

 • Anonym

  Har man inget eget försvar så har man inget försvar när det verkligen gäller.

 • Anonym

  Ser mer än gärna att USA fortsätter vara världspolis. Om de abdikerar från dem tronen kommer den snabbt att äntras av Ryssland och/eller Kina. Med Iran och Saudi som allierade kantänka. En värld som ser ut på det viset kan inte vettig västerlänning vilja leva i.

 • http://www.google.com john olsson

  Haller med artikeln: ”Det är dags för Europa att växa upp. Vår kontinent (Europa) har vi de senaste 60-70 åren vant oss vid att gömma oss bakom USA:s kjolar och låta amerikanska skattebetalare stå för stora delar av den europeiska säkerheten”.
  Pa tiden europeerna slutar sitt gratisatande. 

 • Anonym

  USA:s ekonomi klarar inte av den enorma satsning på krigsmakten som de har gjort de senaste decennierna. Det ska vi nog inte vara ledsna för. Mindre krigsaktiviteter betyder mera fred. Det ”krig mot terrorismen” som USA proklamerat och som även vi ställt upp på, visar sig vara kontraproduktivt. Irak, Afghanistan är två ex. på misslyckanden. Visserligen dödas säkert inte bara civila, män, kvinnor och barn. Även en och annan ”terrorist” dödas också. Men hur många skapas samtidigt? Bland överlevande är det säkert inte svårt att rekrytera nya kämpar. Drönarattackerna kommer inte att lösa problemen. Man bekämpar inte terror med terror! Vi i Europa måste nog skapa ett eget skydd mot anfall utifrån (eller inifrån). Jag är inte alls säker på att vi behöver pansar och stridsflyg för det skyddet. Världens starkaste krigsmakt stod handfallen när försvarshögkvarteret Pentagon anfölls!

 • Anonym

  Europa bör sluta upp med att begära att US skall ställa upp för oss så snart konflikter uppstår. Vi måste själv sköta våra egna försvarsfrågor och inte ständigt luta oss mot US krigsmaskin och deras kapacitet. Det vore en klart nyttig utmaning inför framtiden.

 • Anonym

  Nästa krig i Europa? Läs gärna Åke Ohlmarks intressanta bok om Nostradamus Profetior. Krig i religionens
  namn! Blodiga krig inklusive användning av kärnvapen i Europas mellersta delar. Sant eller falskt? Tja – det får framtiden under senare delen av detta århundrade utvisa. En profetia betyder ju inte att det är en
  sanning som utmålas – samtidigt finns det en del intressanta element i beskrivningen eller snarare
  tolkningen av profetian.

 • Anonym

  Under fredspristagaren Obamas ämbetsperiod har det amerikanska folket blivit fattigare och antalet mottagare av matkuponger ökat stort.
  När Obama tog plats i Vita huset så var antalet personer som levde på matkuponger 32 000 000. Den senaste mätningen från november 2012 visade att 48 000 000 amerikaner får matkuponger för att överleva.
  Det är en ökning med 49,3 procent under Obamas tid vid makten. Matkupongsmottagarna är numera fler än hela Spaniens befolkning. 
  http://cnsnews.com/news/article/food-stamp-rolls-america-now-surpass-population-spain

 • http://twitter.com/nandersson Niklas Andersson

  Read ”What Causes War – An Introduction to the Theory of International Conflict” http://www.amazon.com/What-Causes-War-Introduction-International/dp/0739101129/ and you’ll see that WE are the threat. Not the Russians…

 • http://www.facebook.com/people/Jaro-Potucek/100000669203136 Jaro Potucek

  Det är förvånande att USA orkade hålla på så länge. De gjorde jobbet på egen bekostnad och blev ofta utskällda av europeiska besserwissers för olika brott mot folkrätten, soldaternas uppträdande och matvanor, CIA:s hemliga operationer med mera.
  Särskilt folkrätten är en kul grej. Det verkar vara en kvarleva från kalla kriget: diktaturer – företrädesvis kommunistiska – tog sig rätt att behandla sitt folk efter behag, utan kritik från utomlands.

 • Anonym

  Ånej, USA har tvingats sluta dra igång omoraliska krig för att säkra sitt militära industriella komplex’ inkomster och sitt eget oljeberoende. Hur ska det då gå för oss i Europa?

  Therese Larsson får nog studera de faktiska förhållandena lite noggrannare. Det är USA som gratisätit de senaste 10 åren. 
  USA har större statsskuld än Grekland per capita och om de drar ner på sin militära dominans så kommer de att snabbt tappa i inflytande gentemot Kina (som äger deras skuldsedlar), Ryssland, Indien och Brasilien som växer så det knakar. Det är inte vi i Europa som kommer att förlora (vi har redan gjort det och kan förhållandevis snabbt bli kompis med de nya segrarna) utan USA, som kommer att förlora förmågan att hålla sig uppe med sedelpressarna. Para det med ett otroligt ojämlikt samhälle, fyllt med vapen och aggressioner, så inser man snabbt att deras stora problem inte kommer att vara EU eller BRIK-länderna utan deras inhemska ‘terrorister’ och grannländernas-drogkarteller.
  För oss i Europa är det bara bra om vi börjar anpassa oss till den nya tidens vinnare och lämnar den gamla ‘Nya Världen’ åt sitt eget förfall. Bye bye USA, हे हे Indien, 嘿嘿 Kina och Hello Afrika.

  • http://www.facebook.com/people/Ronald-Wennerlund/1242930536 Ronald Wennerlund

    Kina äger bara ca 10% av USAs skuldsedlar, tom Japan äger mer än Kina. Men det Amerikanska folket äger den största delen.

  • Lars P

   Vilka som ”äger deras skuldsedlar” kan du läsa om här: http://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States

  • http://www.google.com john olsson

   Det du sager stammer inte alls!
   World’s biggest debtor nations (by CNBC.com):
   This number not only includes government debt, but also debt owed by corporations and individuals to entities outside their home country.
   1) Ireland – 1,382% of GDP
   7) Sweden – 282.2% of GDP
   10. Norway – 251% of GDP
   15) Greece – 182.2% of GDP
   20) United States – 101.1% of GDP

   http://www.mint.com/blog/trends/the-worlds-biggest-debtor-nations-102011/
   http://www.cnbc.com/id/30308959/The_World_s_Biggest_Debtor_Nations

   • Anonym

    Och vilka stödköper dollar? Hur ser krediterna till Amerikanska företag ut? Dagens ekonomier är inte så lätt att bara knyta upp till en specifik post (statsskulden). Var tror ni bail out pengarna till finansindustrin kom ifrån? När Amerikanska sedelpressar går varma, vem tror ni betalar?

 • Anonym

  Clinton tog över en ekonomi i uppsving från Reagans skattesänkarpolitik. Clinton höjde skatterna och BNP började dala och företagen började sin flytt till Kina. BNP har aldrig varit så högt igen som när Reagan lämnade. 

 • Anonym

  ”VI”
  Prata för dej själv, journalistpucko.
  Dra inte in ”oss”.

 • ILSKEN

  Det är väl ganska självklart att vi inte kan förlita oss på ett imperium på dekis, USA liknar ju nästan ett u-land numera efter långvarigt bytesbalansunderskott, vansinniga militärutgifter för att göda sitt eget militärindustriella komplex och andra amerikanska företag och för att komma över de ack så åtråvärda oljefälten i Irak -nu sket ju det sista sig så nu har de ju tvingats fracka i sitt eget land, eftersatt infrastruktur och ett kreditgivande av privata banker som helt saknat gränser och vars bedrägeri lösts med folkutarmande socialism.  
  Så vad är det vi skall försvara oss mot? Missilförsvar mot globala ‘banksters’ och andra som öppnar våra gränser på vid gavel för kriminalitet och lönedumpning? Vad är det som säger att Kim Kalsong inte fått betalt för att hota, av dem som vill rikta om fokus? Och vilka är förresten ”vi”?

 • Anonym

  Suck, samma gamla vanliga trötta USA-hat i Sverige.  Förstår inte var det kommer från?  Och så mycket okunnighet och missförstånd om USAs ekonomi.  Mark my words, låt oss se hur USAs ekonomi ser ut 10 år från nu jämfört med Europas och exempelvis Kinas…  Det är så mycket som bara är missunnsamhet och önsketänkande från övervintrade marxister.

 • Anonym

  Suck, samma gamla vanliga trötta USA-hat i Sverige.  Förstår inte var det kommer från?  Och så mycket okunnighet och missförstånd om USAs ekonomi.  Mark my words, låt oss se hur USAs ekonomi ser ut 10 år från nu jämfört med Europas och exempelvis Kinas…  Det är så mycket som bara är missunnsamhet och önsketänkande från övervintrade marxister.

  • Anonym

    Men vad nu då. Det var väl inget USA hat. Det Amerikanarna gör att se till sitt land. Det borde alla andra göra också.
   Dessutom var är det för värdering, att vara missunnsam? De lever ju bevisligen över sina tillgångar.

 • Anonym

  ”Ta hand om”? På vilket sätt? Vilket nonsens! Att Therese inte förmår att se skillnaden mellan de européer som vill att USA/väst ska starta krig och bomba u-länder och de som inte vill det visar mest på Thereses bristande förmåga. Att USA har placerat sina missiler runt om i Europa har inte varit att ”ta hand om oss”. Inte heller tog USA ”hand om oss” när man startade krigen mot Afghanistan och Irak. USA:s krigshets mot Iran är inte heller det att ”ta hand om oss” , tvärt om innebär USA:s sätt att ”ta hand om” att vi i väst får nya fiender, skapade av USA

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Själv tänker jag välja att, senast så snart det är möjligt delta på något sätt i den samhällsförändring som är oundviklig och för eller senare finns utanför köksfönstret. Därefter är givetvis valet att välja att bli något nytt i förhållande till Hemingway, ett annat val. Skildrandet av krigets fasor är ju trots allt präglade av författaren även om såväl Klockan klämtar som Att ha och inte yttrycker författarens förmåga att distansera sig från den han beskrev. Han skrev ju trots allt i sin tid där de ännu hoppades på fred.

 • Anonym

  98 kommentarer fattas…
  När man läser en bok skapar man ju sina egna bilder i skallen, ser man sedan den filmade versionen blir man ofta besviken. Såå hade jag inte föreställt det mig…
  Alla web tv inslag är också en vagel i ögat, kan man inte skriva om det?
  Såg just ”Det är inte hundens fel”, kan man väl lika så gott ha skrivit en artikel eller notis om?

 • Anonym

  ICA kuriren, kommer efter Mazzetti´s groteska artiklar, liksom dina alster, skrivna av en som har mage att kalla sig för kulturchef, att försvinna i samma takt som en dumpling i WC´n. Det är där dyngan, som inte har ett dugg med kultur att göra, hör hemma men du kan ju fortsätta ett tag till så länge dina rövskallar hos Interaktiv Media AB håller dig om ryggen.

 • Anonym

  Stäng tråden! 103 kommentasrer och 5 kvar. Läsarna tycker fel! Moderatorerna har rätt!
  Att det ska vara så förbaskat svårt att få Svenskarna och övriga att fatta!

 • Anonym

  Givetvis inte, den europeiska krisen har givetvis helt annan bakgrund. Det jag vänder mig mot är SVDs journalistik och främst då Cervankas, som genomgående är negativ till det mesta och alltid presenteras i systertidningen AB(s). Jag efterlyser saklig journalistik och inte insinuerande vinklingar. För övrigt vill jag meddela att punsch är inte min grej!

 • Anonym

  Problemet är att det inte är kris på grund av några riktiga problem.
  Grunden är att gemene man inte vill konsumera, eftersom att alla basunerar ut på megafon att ”domedagen äro kommen, kapitalismen är död, alla kommer mista sina jobb”.
  Man skyller mycket till höger och vänster på banker, men faktum är att det största problemet är genomsnittsjänkaren, som är för obildad för att fatta att det är helt normalt att banker lånar ut mer än vad de egentligen har i tillgångar. Vilket resulterade att hela USA’s överviktiga whitetrash gav sig ut för att tömma sina konton. Ungefär lika vettigt som att efter att ha kört bil halva livet helt sluta köpa och köra bilar för att man får höra att det heter ”explosionsmotor” och tror att det råder en överliggande risk att hela bilen kan sprängas i luften.
  Personligen tycker jag att Grekland borde försättas i konkurs och att hela landet bör säljas av på exekutiv auktion. Sen kan vi börja outsourca arbete till låglönelandet Grekland, istället för Kina. Bättre för miljön, bättre för grekerna och så får vi dessutom tillbaka pengarna vi lånat ut.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Till synes möjligen inte heller det intellektuella? Med avseende på den matematiska grunden för pengar som nominella krediter med en utanpåliggande kostnad av ränta, så förefaller ju försöken att lösa en skuldkris med mera skulder i form av krediter vara av en anmärkningsvärt begåvad natur. Att sedan försöka försvara detta beteende som vore det av godo för någonting som helst annat än de kreditutställande bankerna, framstår närmast som ett tankegods där punschverandaintellektuell är överord av nära nog bibliska proportioner.

 • Johan Retsler

  FOD45 kan väl delge oss något att glädjas över istället för att bara insinuera att det finns något värt att glädjas över. Annars är det FOD45 skriver rent trams.

 • http://johjoh.bloggplatsen.se/ John Johanson

  ”Problemet” är ju att Cervenka har helt rätt i det han skriver. Men det kanske vore bättre att bara återge vår store ledares Barrosos ord och rapportera att allt är bra. Euron är en succé som har lett till tillväxt och stabilitet precis som utlovat. Seså, inget att se här. Cirkulera!

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Vissa kommentarer gör det lättare att förstå hur det har varit möjligt att införa ett system där pengar är krediter som skapar en evigt växande ackumulerad kostnad av ränta i systemet, utan att människor och samhällen har protesterat. Man får i detta vara tacksam för upplysningen som bibringar ökad förståelse.

 • Anonym

  Du får nog børja med o læra dig hur vårt penga/bank-systemt fungerar till att børja med. Alla pengar ær en skuld till bankerna oavsett vilket land. USA har mycket pengar. Alltså har de æven høg skuld. Skulderna ÆR vår penningmængd. Det ær den i Sverige också. ALLA pengar ær lånade (97%).. øverallt.. hos alla.

 • Johan Retsler

  Håll dig till melodifestivalen, du.

 • Anonym

  Kommentarena börjar ta slut, så det här får bli lite till flera punschverandaintellektuella!
  Carl Norberg; Ytterligare krediter är oftast inte lösningen, men i den aktuella situationen kan det vara det minst onda. Lyckas man vända ekonomin, som det finns tecken på t ex i Irland, kan det mycket väl ha varit rätt medicin. Italien har ju visat tecken på tillnyktring och det kan möjligen fortsätta om vi slipper B. Dessutom har världskonjunkturen en stor betydelse och är inte bara EU. Kina håller ställningen, Mexiko och delar i Sydamerika samt USA på uppgång mm. 
  Till Johan Retsler, se slutet av föreg svar+ att melodifestivalen är inte min grej, möjligen avkopplande.
  Till Raddle: Saklighet kan vara svårt och förefaller vara så även för dig. Jag anstränger mig i alla fall.
  Till läsarna: Det verkar som rätt många av er som gillar angriparna har journalistisk bakgrund och vill skydda Cervanka från otäcka läsare. Är det så kan ni väl krypa fram ur busken!

 • Anonym

  Vet inte om det stämmer, men i vilket fall som helst så blir det intressant då det överstiger 50%.

 • Anonym

  Fast jag tycker det ær helt oerhørt oavsett om det ær mer eller mindre æn 50%. Jag har ingen som helst førståelse før varfør vi ska betala i NÆRHETEN av sånna oerhørda summor, før något som bankerna hittat på ur tomma intet.

 • http://evuyrrol.myopenid.com/ evuyrrol

  Och horder av samma art röstar på dem …

 • Anonym

  Om jag nu gav ‘Juri Trefov’ ett Gilla, så borde väl nästan ditt svar vara värt 2 gilla…? :)

  Man kan skämta om det, men tyvärr ligger det en hel del sanning i ditt svar. Men jag måste invända mot ordet ‘idioter’. Okunniga eller oinformerade kanske skulle vara ett mer exakt ordval? Men visst, okunniga individer tenderar ofta att agera på ett väldigt idiotiska sätt… Skulle gemene man vara mer påläst och kunnig inom diverse områden, så skulle vi väl inte leva i en värld där krig, fattigdom, svält, girighet, skulder, orättvisor, våld osv existerar, och värre är; vi tar ju det nästan för givet att det ska vara så?

 • Anonym

  Ju mer krediter, ju mer ränta (i absoluta termer). Vad är det för märkligt med det? 

  Argumenterar du för att räntan, snarare att vara relativ kreditvolymen, skulle vara absolut? (Det vill säga, det skulle kosta att fast belopp att låna oavsett kreditens storlek.

 • http://twitter.com/danielg0ldberg daniel goldberg

  Det vi fick se var väldigt mycket single player. Det var också det Dice-folket lyfte fram under presentationen. Mitt intryck (baserat på den lilla info vi fick) är att det är där som de stora förändringarna kommer ske, snarare än i multiplayer-läget. 

 • Manne Monvall

  mjo grupp-befäls-tjossan verkar lit’ nytt för Battlefield(i singleplayer dårå!), förhoppningsvis återkommer commander-grejen från BF2(fanns den i BF2142?).

  Also: MICHAEL FUCKIN K WILLIAMS SOM DEN SVART KSP-SKYTTEN! FUCK YES! OMAR STROLLIN’!

 • Hilfe!

  Varför är du arg på spanjorer och greker? Men någon form av inbördeskrig står på lut, om inte Europa vaknar. Samma sort som ändrade ägare till t ex Libanon, Kosovo och norra Cypern i modern tid. Först massmigration, sedan etnisk rensning.

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Du har alldeles rätt Hilfe.
   
  Hur länge får din kommentar stå kvar, tror du?

 • Hilfe!

  Den verkar få vara kvar? Det verkar som om det bara raderas om man använder m-ordet, som mina övriga raderade kommentarer till den här artikeln. ;)

Tredje skyddsstoppet på nya jättegallerian

Arbetet stoppat på Mall of Scandinavia – igen.

Webb-tv

”Att välja Nyrén blir
en krigsförklaring”

2 min | sca

Almgren: Konstigt om han tar över.

Kammarrätten sågar
FI:s amorteringskrav

"Är inte möjligt för en myndighet att agera så".

Bästa citaten från SCA-stämman

”Ingen har vågat säga att kejsaren är naken”.

Prisraset påverkar inte miljonlönerna

olja

Får 132 miljoner – företaget går sämre.