Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Finansminister Anders Borg har på senare tid tagit strid mot riskkapitalister och deras ”aggressiva skatteplanering”. Nu visar det sig att även statliga Fjärde AP-fonden, via Sveriges största riskkapitalbolag, investerar i det svenska gasledningsbolaget Swedegas – vars vinster slussas till Skatteparadiset Guernsey.

Riskkapitalister jobbar ju nu på att krypa fram i offentlighetens ljus. Det största steget tycker jag togs av Wallenbergsgrundade EQT:s vd Conni Jonsson här. Den frispråkiga intervjun, som jag gjorde för ett par veckor sedan, var så intressant att jag inte kunde få med ens hälften av allt nyhetsmässigt som sades. Något som har fått vänta fram till i dag är frågan om de hemliga investerarna bakom EQT:s portföljbolag Swedegas.
Tidigare har kollegan Jacob Bursell skrivit mycket om Swedegas, som äger hela det svenska lönsamma gasledningsnätet. EQT slussar vinsterna från det svenska gasnätet till Guernsey i engelska kanalen. Vilka som investerar i EQT-fonden och därmed äger Sveriges naturgas­nät vet inte ens svenska myndigheter.

Det är nämligen en av ”fördelarna” för den som väljer att investera via en riskkapitalfond; du kan vara hemlig. Och EQT har tidigare inte uppgett vilka personer, företag eller pensionsfonder som investerat i fonden.

Så jag frågade Conni Jonsson om han kunde avslöja det, nu när de ska bli mer transparenta, och då kom svaret:

– Jag kan säga att de två största är två svenska pensionsförvaltare, Folksam och Fjärde AP-fonden. De flesta andra är vi beredda att redovisa.

Det innebär alltså att den statliga fonden är med och gynnas av den skatteplanering som fått både Skatteverket och Anders Borg att gå i taket. Vad riskkapitalisterna själva anser om att slussa vinster till Guernsey i engelska kanalen, vet vi redan. Conni Jonsson betonade att fonden är baserad där och att det är svårt att flytta en befintlig fond. Han avslutade meningen:

– Bryr sig Arlandabanan om det här? Nej. Bryr sig Triton om det? Nej.

Han har rätt. Riskkapitalister bryr sig inte. Frågan är om Folksam, och inte minst statliga Fjärde AP-fonden, gör det.

Fjärde AP-fonden skriver i sin ägarpolicy att ”Som en del av det svenska pensionssystemet bygger fonden sina principer om engagemang, agerande och krav på förändring på samma värdegrund som den svenska staten.”

Staten vill alltså sätta tvärstopp för ”tvivelaktiga skatteupplägg”, som finansminister Anders Borg uttrycker det. Samma skatteupplägg som gynnar AP-fonden. Det kan det knappast kallas för att bygga principer på samma värdegrund.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter