Annika Falkengren: ”att sitta med samma gubbar i 15 år är fegt”

I morse, efter att SEB presenterat sin kvartalsrapport, fick vi journalister i vanlig ordning göra vd-intervjuer. Den här gången blev det snabba intervjuer för de flesta som skulle rusa vidare till Nordea, som också kom med sin rapport i dag. Jag hade turen att bara bevaka SEB, och kunde därför i lugn och ro prata med Annika Falkengren efteråt när alla andra hade försvunnit. Hon passade då på att med blandad irritation och skämtsamhet kommentera de senaste inläggen här.

Hon började med det ”islagda internetprojektet”, som jag skrev var att kasta miljarder av aktieägarnas pengar i sjön:

– När man 2006/2007 startade projektet för att bygga en superinternetbank, tänkte man inte på att vi har 55 olika appar till våra kunder, att alla har ipads och vi visste inte att vi skulle ha en mobilbank. Så därför avbröt vi nu. Till skillnad från vad du skrev tycker jag att det är modigt att vi vågar stanna och ta ett omtag.

Hon blev lite upprörd på rösten när hon fortsatte på ämnet:
– Det här projektet har blivit för spretigt nu, det springer för snabbt och för mycket. Det är klart att många konsulter är ledsna som fått sluta med uppdraget, men det är ett enkelt beslut från min sida att säga att banken ska göra rätt på lång sikt. För vi har betalat väldigt dyrt för att vi har gjort kortsiktiga lösningar här tidigare.

På senare tid har det i banksektorn spekulerats och viskats om att Annika Falkengrens avgång närmar sig. Problemet skulle bara vara att hitta en efterträdare, säger ryktena. Hon lär själv ha sagt internt vid ett tillfälle att längre än åtta år orkar man inte sitta som vd för en storbank. I sådana fall skulle tiden närma sig. Men hon låter inte särskilt sugen på att lämna banken än.

– Jag tror jag orkar länge. Ju längre man sitter, desto mer förstår man att man måste sitta länge för att ta konsekvenserna för sina beslut. Jag har pensionsavtal vid 60, och jag hoppas jag ska orka och köra på, sa den nyblivna 50-årigen.
Till 60?, frågade jag utan att direkt få något svar.
– Det handlar om att man måste orka ompröva beslut, man måste klara att lyfta fram andra även på toppen, sa hon och kom in på nästa blogginlägg där jag bland annat skrev om att flera seniora medarbetare lämnat SEB senaste åren. Hon sa med lite skämtsam ton att hon tycker att jag ska uppmuntra det, och säga att det är modigt att göra om på toppen och lyfta fram nya personer.

– Att sitta med samma gubbar i 15 år är ganska fegt. Jag tror det är modigt att man tar in ny energi och stuvar om. Det är då jag för banken framåt. Och jag måste ju utvärdera mig själv också och fundera på ”går det bra eller går det inte bra”. It-investeringar är en sån grej som vi tänker att här gör vi ett omtag.

– Det är lätt att göra bra saker på fem år, men utmaningen är att göra bra saker på lång sikt. Men sen gäller det att man orkar.
Men du tycker det är tufft också?

– Det är jättetufft, men det är också väldigt mycket som är kul. Det är ändå så lyckosamt som vd att man faktiskt inte bestämmer själv hur länge man stannar, utan man kör så att det ryker och tycker att det är kul.

Visa kommentarer (168 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • daniboeyy

  Undrar vad som hänt om ni skrivit ”Att sitta med samma kärringar i 15 år är fegt”…

  • Anonym

   Men det har hon ju gjort. Men kärringarna är gubbar.

 • Anonym

  Jag har ingen direkt synpunkt i sakfrågan, men jag konstaterar att ordvalet ”gubbar” tydligen är helt acceptabelt i en rubrik i ett seriöst nyhetsmedium som detta. Ponera att man använt ordet ”kärringar” som har samma stilistiska styrka, i en rubrik. Hade det ansetts som acceptabelt språkbruk? En liten fundering bara.

  • Anonym

   Då skulle det inte stå kärringar utan gummor.

   • Anonym

    Fullständigt fel, så kan man bara resonera om man har ett fullkomligt fyrkantigt synsätt på språket. Gubbar och gummor är bara motsatspar i barnvisor och i kärleksfulla sammanhang, i alla andra fall är de stilistiska motsvarigheterna gubbar och kärringar. Tänk dig påslaget gubbdj-vel och kärringdj-vel till exempel; du skulle aldrig säga gummdj-vel. Så den invändningen är inte så genomtänkt.

    • Anonym

      Samma resonemang kan väl föras om att man säger ”lilla gubben” och ”lilla gumman”, inte ”lilla kärringen”. Så din invändning till föregående talares invändning är inte så genomtänkt.

     • Anonym

      Knappast eftersom lilla gubben och lilla gumman faktiskt KAN fungera som motsatspar, till exempel från föräldrar till barn, medan jag är minst sagt tveksam till att någon förälder kärleksfullt skulle säga lilla kärringen till sin dotter, ens till påsk. Min invändning var emot ett resonemang som syntes gå ut på att gubbe per definition – d v s oavsett kontext – måste ha gumma som ordpar, vilket absolut inte är fallet. Så min invändning menar jag i det sammanhanget var synnerligen genomtänkt.

  • Katiusja Janus

   Jag trodde motsatsen till gubbe var gumma och båda benämns som goda. Medan den elaka formen var kärring/hora och den manliga definitionen var, hängkuk eller den modernare varianten ”no cohones/biatch”

   • Anonym

    Som sagt, språket är en formbar och levande materia och därför är motsatspar av den här typen inte nödvändigtvis desamma för varje språkligt sammanhang. En tomtegubbe och en tomtegumma är klara odiskutabla motsatser, lilla gubben och lilla gumman om de sägs av t ex föräldrar till barn likaså. Men om man som jag nämnt tidigare lägger till ”-djävel” som efterled blir gumma helt malpalcerat; i det läget fungerar bara gubbe och kärring. Samma sak om du tänker dig en ”fyll-” ja, vilka två motsvarigheter är i det läget de mest stilistiskt likvärdiga: ”gubbe/gumma” eller ”gubbe/kärring”? Jag tror att både din och min språkkänsla säger att det knappast är kärleksfulla angivelser som Falkengren eller Neurath har i åtanke i den här artikeln, och därmed torde allt snack om gumma som adekvat motsatsord vara irrelevant.

  • Katiusja Janus

   Jag trodde motsatsen till gubbe var gumma och båda benämns som goda. Medan den elaka formen var kärring/hora och den manliga definitionen var, hängkuk eller den modernare varianten ”no cohones/biatch”

 • Anonym

  men hon har tillbringat hela sitt yrkesliv i SEB väl? troligen kommer väl carolina att häcka på svenskan tills den läggs ner-får ju presstöd 61 mille/år-men alliansen skulle ju avskaffa presstödet-eller? 

  • Anonym

   Vänstern skall nog vara tacksamma om presstödet inte reformeras alltför mycket. Det må sticka i en del vänstermänniskors ögon att SvD och Skånska Dagbladet får 59,5 miljoner vardera, men nio stycken socialdemokratiska regiontidningar får vardera mellan 12 och 17 miljoner vilket blir mer, och sammantaget sett går en betydligt mycket större presstödssumma till vänstertidningar. Rekordet per nummer blir för publikationer av typen Flamman som får ungefär 20 kronor i stöd per exemplar, att jämföra med ungefär 85 öre per exemplar i SvDs fall.

 • Anonym

  Bara gubbar! Nej aldrig i livet!
  Nu fattar jag hon tar (har ) betalt. Men neej inte för mig! Jag bara skoljar.

 • Anonym

  Hon är walles klart bästa elev. Säger Falkengren nåt så är det röda flaggor uppe. Hon kan konsten att sprida gödsel.

 • http://www.google.com john olsson

  Om kvinnorna anvander ord som ”gubbar” om aldre men, kan man undra om ordet ”karringar” ar OK for aldre kvinnor.    

 • Anonym

  Hör du du du ”john olsson”. Jag är 78 ser för dj…ig ut men skiter fullständigt i vad andra tycker ,tänker o säger,
  det får jag väl? Säg åtminstone  nja john-olle !

  • http://www.google.com john olsson

   Annika Falkengren ar en hycklare om hon pastar sig vara for Jamstalldhet men kallar motsatta konet for ”Gubbar”. Sa vitt jag forstar svenska spraket sa ar detta ord nedvarderande vilket var exakt varfor hon anvander det ordet.
   Med den attityden hos svenska kvinnan ar det inte underligt svenska mannen soker partner i andra lander. 
     

 • Anonym

  som sagt alliansen ville ju avskaffa presstödet-man har helt nollat anslagen till kultur-men en negresstårta fanns det pengar till-kulturministern är nästa till rakning…

 • Anonym

  jamen vad är detta? gubbar är ju en realitet? vissa är gubbar redan i 15-årsåldern! vad menar jag? jo, det finns vissa som liksom kokar ihop inför livets realiteter-tjejer är  m o d i g a r e – tar itu med problemen..(framförallt tar dom skitjobben medans männen sitter vid caféborden och i ölstugor och löser världsproblemen.)

 • nils toren

  Fru Falkengren håller stilen och är bevisligen en kunnig yrkeskvinna.Inte får man vara det,då kan man ju tro att man ä nå?

 • Anonym

  Gubbar och KÄRRINGER,
  huk er i bänkera,
  för nu ladder han öm !

  (detta sagt för att visa att ”gubbar o gummor” bara förekommer i barnvisor)

 • Anonym

  Visst är det inspirerande!  Ryska nationalsången är ju enorm! Soldatkörer är lite speciella, men den här når inte upp till den ryska. Fast finns den som ringsignal?

 • Anonym

  Ett pekoral av yppersta klass.

 • Anonym

  En av de absolut bästa journalisterna. Inte alltid överens med C men hon var alltid mycket läsvärd. Den kanske sista svenska journalisten som med opartiska och skarp blick kunde skriva om Mellan Östern och dess konflikter. Ingen annan hade hennes sakkunskap.
  RIP.

 • Anonym

  Keynes är död. Länge leve Keen!

  Även om Keynesianerna har rätt i sak att elda på med statlig spendering under kontraktion har detta missbrukats totalt under både med och motgång. Anledningen är just för att man blundar för en ohälsosam kreditexpansion och därmed skulduppbyggnad så länge tillgångsvärdena så att säga ökar ännu mer. Detta skulle då vara inflationsdrivande och skulderna minskar i betydelse över tid. Men i tider med fallande tillgångsvärden (husbubbla o.d.) hänger inte detta ihop längre och skulderna ökar för mycket i förhållande till tillgångarna och inkomsterna. Man hamnar i skuldfällan helt enkelt. Läs bl.a. Steve Keen.

  Penningpolitiken idag är helt fokuserad på att minska räntekostnaderna på skuldberget och att blåsa upp tillgångsvärdena så mycket det bara går. Mer av samma sak, med förväntan om ett annat resultat…
  Jag tror att makromodellerna behöver väva in tillgångsinflation på något sätt och se på kreditexpansionen som minus nominell BNP faktiskt är ett lån från framtida inkomster. Dagens inflationsmått är alltför smalt och behöver breddas betydligt för att fånga upp dessa dimensioner om vi skall kunna nå en långsiktig hållbarhet.
  Hela den Makroekonomiska modellen måste omvärderas.

 • Anonym

  Keynes är död. Länge leve Keen!

  Även om Keynesianerna har rätt i sak att elda på med statlig spendering under kontraktion har detta missbrukats totalt under både med och motgång. Anledningen är just för att man blundar för en ohälsosam kreditexpansion och därmed skulduppbyggnad så länge tillgångsvärdena så att säga ökar ännu mer. Detta skulle då vara inflationsdrivande och skulderna minskar i betydelse över tid. Men i tider med fallande tillgångsvärden (husbubbla o.d.) hänger inte detta ihop längre och skulderna ökar för mycket i förhållande till tillgångarna och inkomsterna. Man hamnar i skuldfällan helt enkelt. Läs bl.a. Steve Keen.

  Penningpolitiken idag är helt fokuserad på att minska räntekostnaderna på skuldberget och att blåsa upp tillgångsvärdena så mycket det bara går. Mer av samma sak, med förväntan om ett annat resultat…
  Jag tror att makromodellerna behöver väva in tillgångsinflation på något sätt och se på kreditexpansionen som minus nominell BNP faktiskt är ett lån från framtida inkomster. Dagens inflationsmått är alltför smalt och behöver breddas betydligt för att fånga upp dessa dimensioner om vi skall kunna nå en långsiktig hållbarhet.
  Hela den makroekonomiska modellen måste omvärderas.

 • Anonym

  Keynes är död. Länge leve Keen!

  Även om Keynesianerna har rätt i sak att elda på med statlig spendering under kontraktion har detta missbrukats totalt under både med och motgång. Anledningen är just för att man blundar för en ohälsosam kreditexpansion och därmed skulduppbyggnad så länge tillgångsvärdena så att säga ökar ännu mer. Detta skulle då vara inflationsdrivande och skulderna minskar i betydelse över tid. Men i tider med fallande tillgångsvärden (husbubbla o.d.) hänger inte detta ihop längre och skulderna ökar för mycket i förhållande till tillgångarna och inkomsterna. Man hamnar i skuldfällan helt enkelt. Läs bl.a. Steve Keen.

  Penningpolitiken idag är helt fokuserad på att minska räntekostnaderna på skuldberget och att blåsa upp tillgångsvärdena så mycket det bara går. Mer av samma sak, med förväntan om ett annat resultat…
  Jag tror att makromodellerna behöver väva in tillgångsinflation på något sätt och se på kreditexpansionen som minus nominell BNP faktiskt är ett lån från framtida inkomster. Dagens inflationsmått är alltför smalt och behöver breddas betydligt för att fånga upp dessa dimensioner om vi skall kunna nå en långsiktig hållbarhet.
  Hela den makroekonomiska modellen måste omvärderas.

 • Anonym

  I Sverige blir det ju värre än i andra länder eftersom vi i det vanligaste inflationsmåttet, KPI (som är det  man väljer att prata om i media), inte bara underlåter att ta med förändringar i tillgångspriser (det gör man iofs på andra håll också) men faktiskt tar med förändringar i hushållen räntekostnader (vilket är exklusivt svenskt). Resultatet blir att om inflationen (KPI alltså) sjunker från 1,0 till 0,5 endast för att bo-räntorna sjunkit för att RB sänkt reporäntan så är det ett argument för att sänka reporäntan ännu mer. Exklusivt för Sverige som sagt.

  Som konsumentupplysning kan nämnas att senaste SCB-statistiken visar att inflationen på årsbasis (KPI alltså) var 0,4 procent i oktober. Måtten KPIF och HKPI som visar (med lite variationer) inflationen med boräntesänkningar borträknade, var 1,1 resp 1,2 procent. Detta framgår tydligt av SCB pressrelease och varför media framhärdar att tuta ut KPI-siffran i diskussioner om repo-räntan är svårt att förstå.

 • Anonym

  Det är bara att klämma i med en gammal Di Leva refräng….

  Vem ska man tro på…tro på…tro på när….tro på när det är så här…

  • Anonym

   Tänk själv! Ekonomi är mycket enkelt. Koll ain Mises.org för massor med lätt tillgängliga artiklar, videos m.m. som förklarar hur det är. Det är logisdkt bevisat ur självklara axiom, precis som matematiken, så det är ingenting att ha några åsikter om, det behövs inte några dom helst ”auktoriteter” att ”tro på”. Antingen begriper man det, eller så har man fel.

   • Anonym

    Jag tror att det är ett stort misstag att tro att ekonomi är något mycket enkelt. Hade det varit det hade lösningen på problemen redan varit implementerad och allt hade varit perfekt, samtidigt som alla hade vetat varför.

    • Anonym

     Ekonomin är mycket enkelt att förstå!
     Problemet är att man kan tjäna trillions of dollars på att LJUGA om ekonomi! Så är det inte med t.ex. astrofysik. Där kan man som mest vinna en forskningsbidrag på att förfalska sina forskningsresultat (vilket f.ö. är väldigt sällsynt i det skrået). Ludwig von Mises förklarade så gott som allt väsentligt som haratt göra med hur boom-krash-cykeln uppkommer. Det gjorde han redan för mellan 50- och 100 år sedan. Allt han skrivit, och tiotusentals andra böcker och artiklar och videor om ämnet finns idag gratis tillgängligt online om du googlar ”mises”. Om du hittar fel i resonemangen så är du högst välkommen att påtala och diskutera dessa på flera olika forum för detta.
     Problemet är att statens byrårkater INTE HAR ÄRLIGT UPPSÅT!

    • Anonym

     POST II, copypaste: (Vad är det som den skatteparasiterande SvD-censorn vill dölja genom att radera sina läsare och finansiärers inlägg här? Varför upprätthålloa illusionen om att det går att kommentera artiklar? Den enda möjliga förklaringen är att SvD är fascistiskt, men vill lura människor genom at ljuga och censurera.)
     Ekonomin är mycket enkelt att förstå!
     Problemet är att man kan tjäna trillions of dollars på att LJUGA om ekonomi! Så är det inte med t.ex. astrofysik. Där kan man som mest vinna en forskningsbidrag på att förfalska sina forskningsresultat (vilket f.ö. är väldigt sällsynt i det skrået). Ludwig von Mises förklarade så gott som allt väsentligt som haratt göra med hur boom-krasdh-cykeln uppkommer för mellan 50- och 100 år sedan. Allt han skrivit, och tiotusentals andra böcker och artiklar och videor om ämnet finns idag gratis tillgängligt online om du googlar ”mises”. Om du hittar fel i resonemangen så är du högst välkommen att påtala och diskutera dessa på flera olika forum för detta.
     Problemet är att statens byrårkater INTE HAR ÄRLIGT UPPSÅT!

    • Anonym

     Misstaget är att många tror att det måste implementeras en ”lösning på problemen” med marknadsekonomin, när det istället är ”lösningarna” som skapar problemen.

     • http://twitter.com/SuperSunshine21 ダニ ダール

      Tänkte svara Undrande_Medborgare med något i stil med ”politik och policy är smutsigt” men du berörde det redan.

  • Anonym

   Enkelt svar: Ingen. Se till att inte delegera makt till politiker. Då blir det mindre för dem att sabba. Folk kan sabba för sig själva, men det blir extremt lokala problem och kan hanteras.

 • Christer Nylander

  Tack för att det finns journalister som Cervenka, som vågar utmana. De är mycket få och borde få ”hedersmedalj”. Det är nu dags att politiker tar det ansvar som vi gett dem innan det är för sent. Annars kommer snart SD att räkna in även dessa i sin ”inte-gilla grupp” och få ännu fler röster. NEJ, låt oss fördjupa debatten och se helheten av Sverige (och resten av planeten). Reklamen har fullständigt indoktrinerat oss med de sju dödssynderna (avundsjuka, argsinthet, frosseri, girighet, vällust, likgiltighet, pessimism och högmod) och skapat ett djupt egocentriskt samhälle med MASSOR av problem. Om vi tar makten (från företagen) över vår värdegrund kan vi istället skapa ett empatiskt samhälle där förnöjsamhet, tålamod och medkänsla, generositet, intimitet, förundran, engagemang, ansvar, ärlighet och ödmjukhet är MYCKET starkare. I detta samhälle mår vår ekonomi, hälsa, natur, etc AVSEVÄRT bättre. Detta är fullt möjligt om vi vill. Ett exempel på hur det skulle kunna gå till finns på http://www.empathiccivilisation.com. TÄNK på dagens artikel om +4 grader innan 2060. Det börjar bli ont om tid!

 • Christer Nylander

  Tack för att det finns journalister som Cervenka, som vågar utmana. De är mycket få och borde få ”hedersmedalj”. Det är nu dags att politiker tar det ansvar som vi gett dem innan det är för sent. Annars kommer snart SD att räkna in även dessa i sin ”inte-gilla grupp” och få ännu fler röster. NEJ, låt oss fördjupa debatten och se helheten av Sverige (och resten av planeten). Reklamen har fullständigt indoktrinerat oss med de sju dödssynderna (avundsjuka, argsinthet, frosseri, girighet, vällust, likgiltighet, pessimism och högmod) och skapat ett djupt egocentriskt samhälle med MASSOR av problem. Om vi tar makten (från företagen) över vår värdegrund kan vi istället skapa ett empatiskt samhälle där förnöjsamhet, tålamod och medkänsla, generositet, intimitet, förundran, engagemang, ansvar, ärlighet och ödmjukhet är MYCKET starkare. I detta samhälle mår vår ekonomi, hälsa, natur, etc AVSEVÄRT bättre. Detta är fullt möjligt om vi vill. Ett exempel på hur det skulle kunna gå till finns på http://www.empathiccivilisation.com. TÄNK på dagens artikel om +4 grader innan 2060. Det börjar bli ont om tid!

 • http://pulse.yahoo.com/_YLCTDCQCVE5V45FB53BHA334SI Jens

  Det ”intellektuella virus” som beskrivs här är alltså den ideologiska världsåskådning som i bland annat den svenska politiska debatten brukar kallas nyliberalism. Det vill säga, idén att inflationsbekämpning SKA vara samhällets enda övergripande ekonomiska mål. Det är intressant att ekonomerna nu brottas med frågan, till synes utan att vilja klä den i de politiska termer som skulle göra debatten mer begriplig även utanför ekonomkretsar.

  • Anonym

    Nyliberalismen är en ideologi som frånkopplar ekonomin från staten. Du beskriver keynesianism.

   • Anonym

    Ja,LIBOR kommer väl därifrån. Och vi vet ju ju hur det gick!

  • Anonym

   Möjligen är det någon sorts konservativ pseudokeynesianism eller cronie-ism. Hur det kan vara liberalism, ny eller annat att centralstyra ekonomin på det här sättet är lite svårt att förstå.

 • http://pulse.yahoo.com/_YLCTDCQCVE5V45FB53BHA334SI Jens

  Det ”intellektuella virus” som beskrivs här är alltså den ideologiska världsåskådning som i bland annat den svenska politiska debatten brukar kallas nyliberalism. Det vill säga, idén att inflationsbekämpning SKA vara samhällets enda övergripande ekonomiska mål. Det är intressant att ekonomerna nu brottas med frågan, till synes utan att vilja klä den i de politiska termer som skulle göra debatten mer begriplig även utanför ekonomkretsar.

 • Anonym

   http://metrobloggen.se/biljon/2011/05/16/jag-vet-allt-tack-for-att-jag-finns/

 • Anonym

  Å va ska man göra i stället?
  .
  Naturligtvis är det bra om folk vet hur mkt pengar de har på banken även nästa år, så inflationsbekämpning ÄR bra.
  Som han skriver är väl en del av problemet att mycket inte räknas in i inflationen,
  Amorteringstvång som gör att man alltid känner av hur mkt man lånat borde (fortfarande) vara självklart.

 • Anonym

  Detta är ett jätteproblem och bra att man äntligen fokuserar på det. Riksbanken har ett mål om penningvärdesstabilitet, som man har operationaliserat som ett inflationsmål. Man har klarat inflationsmålet, men inte penningvärdesuppdraget.

 • http://twitter.com/JussiOra1 Jussi Ora

  Hur länge litar man på en busschaffis som kör i diket var 5e meter? Med tanke på alla bank/finanskriser under senare åren så måste det ju vara bevisat att deras teorier och modeller inte fungerar. IMF har ständigt fel i sina prognoser. Att offentlig konsumtion minskar BNP med 0,5 för 1 i minskning var deras tes. Nu visar deras egna undersökningar 1,7. Vad är innebörden av det? Nedskärningar katastrof och stimuleringar effektiva. Oj, sorry Grekland och resten av västvärlden, sydamerika och andra som fått hjälp. Att QE inte fungerar för att få fart på ekonomin är också tydligt, ändå fortsätter det. Kanske läge att inse att reserverna inte styr bankers utlåning. 
  Hur kan så många fel fortsätta vara rätt? Fascinerande,

 • MatsE.

  Sån tur att vi alla vet att om inte teorin stämmer med verkligheten så är det verkligheten det är fel på. Med andra ord; Vi kan lugnt låna vidare fyra år i taget. Ingen politiker tittar nämligen längre än så. 

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Att pengar i verkligheten skapas som nominella krediter som exkluderar den egna kostnaden av ränta och att detta ovillkorligen ger en ackumulerad exponentiell räntekostnadstillväxt i ekonomin, tycks vara ett postulat så djävulskt farligt att uttrycka, att det närmast framstår som vore den intellektuella dysfunktionen som nämns i artikeln, åsamkad av lobotomi? Här den bild som beskriver allt. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4366787442676&set=a.2797967023146.133446.1077627795&type=1&theater 

 • Anonym

  ”Så tråkigt”… otroligt humoristiskt, och dj-ligt skrämmande. Men, men detta är insikter som många icke-ekonomer närt under lång tid. Möjligen en och annan ekonom också som minns sida ett i den dammiga skolboken: ekonomi = att hushålla!
  Så, vi får nog vänja oss vid ‘ekonomi’ ett bra tag framöver. Och det riktigt ordentligt. Köp, mat, ädelmetall, mark och amortera som attan. Om inte bara för plånbokens skull, så för frihetens. Som det är nu är vi alla galärslavar på ett sjunkade skepp.

  • Anonym

   Finns många duktiga ekonomer. De flesta associerar sig med Chicago eller den Österrikiska -skolan.

   Tyvärr får dessa minimalt med utrymme i debatten.

   Kan rekommendera när Peter Schiff i åratal varnade USA för den kommande kraschen men blev utskrattad i TV. Inga domedagsprofetior utan han pekade exakt på var felen låg. 
    

 • Anonym

  Världen har alltid styrts av blindstryren. Skillnaden är att nu är vi på väg mot en nedgång i konjunkturen som vi inte varit med om förrut. Och det ser inte ut att bli bättre, varken nu eller på sikt. Tvärtom blir det bara värre och värre. Men detta behöver jag knappast berätta för Er. Dock har medelsvensson inte jättekoll på läget, utan hoppas nog på en snar vändning i världen…

  I dessa tider är det än viktigare att folk tar till sig av relevant och utbildande information – sådan information som kan göra skillnad. Gör vi ingenting lär vi det inte bli några förbättringar. Tro inte att politikerna kommer lösa problemen! Det börjar många dock inse nu, vilket är glädjande.
  Det finns några informationsfilmer som bör ses av alla. De är mycket informationsrika!
  1. http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
  2. http://www.youtube.com/watch?v=kuWaLy7PX7Y&feature=BFa&list=PLEE7193B96A17E946
  3. samt Alfie Kohn – The Case Against Competition; http://www.youtube.com/watch?v=S4si1HaDmLg

 • Sebastiahn

  Återigen briljerar Cervenka! Men när skall Borg och andra i maktställning ta till sig dessa sanningar?! Strutsmentalitet belönas är min slutsats. Och det är alltid någon annan som får betala.

  • Anonym

   Jag är en av de som får betala då jag den 27 i innevarande månad blir arbetslös för tredje gången sedan 2009 med allt vad det innebär som ex. en a-kassa som är strax över 50% av min lön! Så än en gång får jag ekonomin raserad när jag efter 5,5 mån i arbete precis börjat att komma ifatt!

 • Anonym

  Så ekonomernas modeller är inte perfekta?! Vem hade någonsin kunnat tro nåt sånt?! Nu vet jag inte vad jag ska tro på längre.

  • Anonym

   Grejen är att dagens ekonomiska system är på tok för långt ifrån perfekt för att kunna hålla. Tror du att hyperinflation är en slump eller ett systemfel?

 • Anonym

  Redan för 100 år sen beskrev och förklarade Ludwig von Mises (österrikare) år 1912 i ”Theory of Money and Credit” (originaltitel: ”Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel”) hur staten är orsaken till dagens finanskris.
  De statliga centralbanksbyråkraterna och de ”ledande ”nationalekonomerna idag rålkar inte bara ”ha fel”. De ljuger avsiktligen för att lura av dig dina pengar! De senaste 100 åren har staten skapat inflation som innebär att de stulit 149/150:delar av alla pengar i Sverige. En guldtia 1912 är värd 150 st s.k. ”guld”tior idag. Sen hittar de på crackpot-teorier för att lura de ointresserade och de korkade, som keynesianismen som påstår att sparande bara är slöseri med pengar, att välstånd kommer av konsumtion, att förbruka tillgånar, och att ”ekonomisk aktivitet” är detsamma som välstånd helt oavsett vad som eventuellt produceras med denna ”aktivitet”. Fiatvalutan är världshistoriens största bedrägeri.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Så här är det och inte på något annat vis. Den ackumulerade kvarvarande kostnaden för ränta i systemet växer exponentiellt, eftersom pengar skapas som nominella krediter där beloppet inte innehåller sin egen kostnad för ränta. Det krävs alltså alltmera nya krediter för att försörja kostnaden för de gamla

  Detta är nu så uppenbart för allmänheten att alla dessa politiska taskspelare som har medverkat till att upprätthålla detta plundringssystem till förmån för bankerna, borde börja fundera på hur man skall sanera sig från tjära och fjädrar.

 • Anonym

  Intet nytt under Solen, med andra ord!
  ”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur” – Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?

  Marc Faber:
  ”Ett politiskt system som kontrolleras av ett ignorant elektorat, vilket är manipulerat av en oärlig media, vilka tillhandahåller propaganda till fördel för ett korrumperat politiskt etablissemang, kan knappast vara vägen till varaktigt välstånd.”

  FD Roosevelt:
  “Nothing in government happens by accident, if it happens you can be certain it was planned that way.”

  Förmågan att tänka annorlunda idag än igår – skiljer den vise från den envise. :-/
  /S

 • Anonym

  Skrämmande nog beror detta på att man har övergivit empirin för ideologin. Den Keynesianska makron innehåller på ett ungefär vad man behöver för att komma till rätta med problemen. Denna har dock fel ideologisk märkning och därför fortsätter man med det nyliberala vanvettet.

  • http://twitter.com/ralfelfving ralfelfving

   Vänta här. Menar du på allvar att alla bail-outs och stödpaket som sjösatts de senaste 5 åren INTE är förenliga med Keynesiansk policy – utan istället är ett tecken på liberalism? Vad hade i så fall en äkta Keynesian gjort för att ”rädda” ekonomin?

   • Anonym

    Jag skulle vilja hävda att de senaste årens ”räddningspaket” inte är exempel på ett Keynesianskt förhållningssätt, som syftar till att minska arbetslösheten primärt.

    De senaste årens paket har varit mer eller mindre desperata försök att rädda ett mycket defekt nyliberalt ekonomiskt system. Att det inte har lyckats borde knappast vara någon nyhet för någon.

 • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

  Detta är vad vi nyliberaler har sagt hela tiden.

  Tyvärr vägrar man att lyssna, vi går in kris efter kris. Många gånger skyller man tom. nyliberalism. Ja, situationen är smått absurd. De senaste åren verkar dock kunskapen ha ökat, tack vare internet

  Vi kommer att få rätt, precis som vi fick när vi spådde Sovjets kollaps. Synd bara att de ska ta sådan tid och så många människor ska behöva lida under tiden – helt i onödan.

  • Anonym

   Att jämföra nattväktarstatens enda styrmedel: räntan, med sovjetunionens ineffektiva kommandoekonomi är en mycket udda jämförelse. 

   Det är inte för mycket planekonomi där man bestämmer hur många spikar som skall produceras centralt som är upphovet till denna kris. Det är bristen på effektiva regleringar av framförallt skuggbankerna. Regleringar som har funnits på plats sedan 1930-talet och som man plockade bort på 80- och 90-talet. Nu ser vi konsekvenserna av den sortens avregleringspolitik.

   • Anonym

    Varför är alltid lösningen att vi behöver fler lagar och regler? Jag tycker man kan börja med att se till att de som redan finns efterlevs och överträdelse bestraffas, vilket inte görs i någon vidare bemärkelse. Utan det kvittar det hur många nya lagar vi gör.

    En stor del till krisen 2008 var att man just stiftade lagar i USA som satte marknaden ur spel, så att fattiga skulle få låna till sitt boende utan att de egentligen hade tillräcklig kreditvärdighet.

    • Anonym

     För det första vad får dig att tro att jag inte tycker att man skall efterleva de regler som finns? För det andra: dessa regler för det ekonomiska systemet som jag efterfrågar är inga nyheter – de har funnits tidigare men avreglerats.

     Ditt resonemang om Bostadskraschen i USA och att detta berodde på för mycket regler är enligt min mening felaktig.

   • Uno Hansson

     Jo men visst är det alldeles för mycket av både regleringar och planekonomi; slopa statens  våldsmonopol och beskattningsmandat helt och hållet!.

    • Anonym

     Så du menar att man skall överlåta våldet till alla som har lust att slåss?

 • Bjorn57

  Inte bara inflation mäts på fel sätt, utan även tillväxt, statsskulder, kostnader och en rad andra indikatorer. Eftersom vi mäter fel saker lurar vi oss själva tills självbedrägeriet leder till kollaps. Att ekonomer inte har tagit fram långsiktigt hållbara modeller beror antingen på inkompetens eller på egenintresse. Oavsett vilket borde de åtalas för all den skada de åstadkommer.

  • Uno Hansson

    Det beror förstås på BÅDE egenintresse OCH inkompetens!

 • Anonym

  POST II, tänk vad svårt att få det här att sitta kvar, copypaste:
  Redan för 100 år sen beskrev och förklarade Ludwig von Mises (österrikare) år 1912 i ”Theory of Money and Credit” (originaltitel: ”Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel”) hur staten är orsaken till dagens finanskris.De statliga centralbanksbyråkraterna och de ”ledande ”nationalekonomerna idag rålkar inte bara ”ha fel”. De ljuger avsiktligen för att lura av dig dina pengar! De senaste 100 åren har staten skapat inflation som innebär att de stulit 149/150:delar av alla pengar i Sverige. En guldtia 1912 är värd 150 st s.k. ”guld”tior idag. Sen hittar de på crackpot-teorier för att lura de ointresserade och de korkade, som keynesianismen som påstår att sparande bara är slöseri med pengar, att välstånd kommer av konsumtion, förbrukandet av tillgångar, och att ”ekonomisk aktivitet” är detsamma som välstånd helt oavsett vad som eventuellt produceras med denna ”aktivitet”. Fiatvalutan är världshistoriens största bedrägeri.

 • jonte_pp

  ”I fall du inte kan förklara enkelt nog, förstår du inte det tillräckligt bra” – Albert Einstein.
  .
  En riktig känga till ekonomernas verklighetsbubbla. Det är bröd och skådespel och ett rån.
  Pengar trycks ur tomma intet och försätter människan i skuld som ökar över tid.

  Vi behöver ett helt nytt ekonomiskt system.

 • Anonym

  jo felaktiga styrmodeller finns ju inte bara inom ekonomin.
  varför skall man lära elever matte, när det inte har ett dugg med nationalekonomi att göra.
  det krävs nog mer logik än teorier om kaosteorierna inte skall besannas, redan 12-12-12 behövs förändringar innan den totala kolapsen, det visste redan de gamla mayaindianerna. hade någon påpekat för mig hur illa världsekonomin skulle vara 12-12-12 för 5 år sedan hade jag skattat åt dem, det gör jag inte längre.

 • Anonym

  Haha alltid lika underhållande att läsa hur denna krönika verkar locka till sig de till synes mest
  paranoida och överdramatiska personerna i detta avlånga land. Ständiga inslag av överdriven misstänksamhet gentemot auktoriteter och personer som tror sig sitta på sanningar som de på maktpositioner inte har en ANING om. Sen är alla som inte är av samma åsikt och har en foliehatt på huvudet naiva och stoppar ner huvudet i sanden, dråpligt :D

  • Anonym

   Ta dig en titt på Vetenskapens Värld som gick i SVT ikväll kl 20. Kommer i repris o dyker upp på SVTPlay senare. Jag tror du behöver börja nånstans :-)

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   Det som sker idag är bara en upprepning av historien. Man behöver inte vara paranoid för att se det.

 • Anonym

  Det är ju självklart helt absurt att en marknadsekonomi ytterst skall styras med den absoluta planekonomi som vårt penningsystem innebär. Själva priset på pengar styrs av en kommitté (Riksbanksdirektionen), man hör ju direkt hur dumt det låter. Självklart så går också det åt h-vete. Ingen har lyckats förklara för mig fördelen med att räntan skall sättas planekomiskt.

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Det finns väl tillräckligt många inflytelserika människor som vill ha det så här. Till sin tjänst har man en nyliberal ideologi som som på många sätt påminner om anarki. Maximal demokrati där var och en gör som den vill utan några som helst hänsyn till nästan. Alla får skylla sig själva.Regleringar och ansvar är kommunism. För gräsrötterna gäller antingen blåslampa i häcken med jobbskatteavdrag, städhjälp och läxhjälp för hinna jobba eller arbetslöshet, fas3 och försörjningsstöd. Det är nog mest synd om de unga människorna, deras tilltro till sk. vuxna måste ju befinna sig i fritt fall.

  • http://openid.anonymity.com/coynhf Mördar-Anders

    Internet är ungdomens opium

  • Anonym

   japp, men hela den ekonomiska teorin är skruvad. Den bygger på antagandet om en ekonomisk människa som har full kunskap om dåtid, nutid och framtid och att denna människa fattar rationella beslut utifrån denna kunskap. Inte konstigt att ekonomiska kriser blivit vår vardag!!!

   • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

    Det är egentligen så enkel att bara förstå att om ens inkomster minskar då ökar man inte sina utgifter. Politiker i hela världen ökar dock bara utgifterna och folket kräver även det.

  • Raymond Hedberg

    Nyliberal ideologi? Anarki? Jo jag tackar. Att kalla en centralplanerad och politiskt sönderreglerad ekonomi för nyliberal är bland det dummaste jag hört. Att bankerna välsignats med ett frikort när det gäller penningskapande, en lender of last resort i form av centralbank samt strikt reglerade licenser i form av bankoktroj har INGET med nyliberalism att göra. Det var faktiskt precis det som Marx förespråkade. Problemet i ekonomin är staten och det penningsystem som staten skapat.

   • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

    I USA finns det 115 myndigheter som granskar och reglerar bankerna. Hjälper det? Nej. Och folk vill ha mer regleringar. Hur många myndigheter krävs det för att det ska bli bra? 116, 200, 300, 800, eller?

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   Den politik som förs är så långt från nyliberalism du kan tänka dig. T.ex. har folkpartiet övegett alla sina liberala värderingar. De för en socialistisk politik med centralstyrning.
    
   Det finns inget samband mellan att folk ska få göra vad de vill och skita i andra. Vem förespråkar ett sådant samhälle. Möjligen mer ansvar till var och en och mindre styrning från staten men samtidigt ett högst personligt ansvar om man skadar någon annan. Folk kan och hjälper varandra utan att det behövs en stat som tvingar dem till det eller stjäl deras egendom och påstår att folk får tillbaka när staten i själva verkat typ tar en 100-lapp och delar tillbaka 10 kr av den. Sluta tror på alla floskler om att folk t.ex. inte skulle har råd att betala sin egen utbildning och att staten har gratis utbildning. Den statliga utbildningen är sämre och dyrare än om folk själva fick bestämma utbildning och betala för den.

 • http://www.facebook.com/eric.downing.965 Eric Downing

  Cervenka, du är min idol! Din kritik av rådande förhållanden är alltid klockren och skarp. Problemet för alla är dock att lista ut konkreta åtgärder som kan bringa utvecklingen i rätt riktning. Jag skulle önska att du skriver även om detta. 

  • Anonym

   Skulle han själv vara kapabel till att komma med någon briljant lösning skulle / borde han nog ha någon form av högre maktposition i samhället eller vinna nobelpriset. Är alltid lättare att skuldsätta och kritisera andra i rampljuset än att faktiskt själv vara en del av det. Tror nog han är bättre på att skriva/spotta ut sig sensationsjournalistik och dramatiska artiklar var dag om hur alla har fel. 

  • Uno Hansson

   En konkret åtgärd på lååång sikt är att helt slopa staten och skatten! I varje fall att slopa skatten på mänskligt arbete och konsumtion. Ett steg i rätt riktning är ROT- och RUT-avdrag m.fl…, men det är inte ens halvvägs… Slopas skatten på arbete och konsumtion, så bör staten varken ha rätt eller anledning att lägga sig i några avtal som ingås mellan ekonomiskt stabila privata parter i ömsesidigt samförstånd och av fri vilja. På så sätt försvinner ju alla typer av svartjobb, och i alla lokalsamhällen uppstår det då en myllrande mångfald, där människor av alla slag byter tjänster med varandra så att de successivt blir mer och mer och mer oberoende av tjänsteverksamheter som sker utanför lokalsamhället. Samtidigt blir kostnaderna för boendet, matförsörjningen och alla typer av hyres- och leasingutrustningar och övriga varor mer och mer och mer försumbar i förhållande till tjänsteinkomsten osv… osv….

   • Lars Erlandsson

    Hur skall då regeringarna kunna kriga för sina marknader. Krigen kostar skattemedel. Och krigen är bara förlängningen av konkurrensen, där handelskonflikter slår över i handelskrig. om krigen upphör, så upphör konkurrensen och fria människor kan samarbeta i stället för konkurrera ut varandra. DVS ta klivet upp från djurriket.

 • Anonym

  Världen har alltid styrts av blindstryren. Skillnaden är att nu är vi på väg mot en nedgång i konjunkturen som vi inte varit med om förrut. Och det ser inte ut att bli bättre, varken nu eller på sikt. Tvärtom blir det bara värre och värre. Men detta behöver jag knappast berätta för Er. Dock har medelsvensson inte jättekoll på läget, utan hoppas nog på en snar vändning i världen…

 • Anonym

  I dessa tider är det än viktigare att folk tar till sig av relevant och utbildande information (söker lösningarna på problemen i samhället) – sådan information som kan göra skillnad. Gör vi ingenting lär vi det inte bli några förbättringar. Tro inte att politikerna kommer lösa problemen! Det börjar många dock inse nu, vilket är glädjande.
  Det finns några informationsfilmer som bör ses av alla. De är mycket informationsrika!
  1. http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
  2. http://www.youtube.com/watch?v=kuWaLy7PX7Y&feature=BFa&list=PLEE7193B96A17E946
  3. samt Alfie Kohn – The Case Against Competition; http://www.youtube.com/watch?v=S4si1HaDmLg

 • Anonym

  POST III copypaste: Den skatteparasiterande SvD-censorn gör lögnen levande, att det skulle gå för hans läsare och finansiärer att kommentera artiklar här. Vad är det han har beordrats att dölja?
  Redan för 100 år sen beskrev och förklarade Ludwig von Mises (österrikare) år 1912 i ”Theory of Money and Credit” (originaltitel: ”Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel”) hur staten är orsaken till dagens finanskris.De statliga centralbanksbyråkraterna och de ”ledande ”nationalekonomerna idag rålkar inte bara ”ha fel”. De ljuger avsiktligen för att lura av dig dina pengar! De senaste 100 åren har staten skapat inflation som innebär att de stulit 149/150:delar av alla pengar i Sverige. En guldtia 1912 är värd 150 st s.k. ”guld”tior idag. Sen hittar de på crackpot-teorier för att lura de ointresserade och de korkade, som keynesianismen som påstår att sparande bara är slöseri med pengar, att välstånd kommer av konsumtion, förbrukandet av tillgångar, och att ”ekonomisk aktivitet” är detsamma som välstånd helt oavsett vad som eventuellt produceras med denna ”aktivitet”. Fiatvalutan är världshistoriens största bedrägeri.

  • Anonym

   Vilka är konkret ”de” som stulit pengarna då? Ministrar? Fordringsägare?

 • Anonym

  Tyvärr är problemen vi ser globala. Även Kina har jätteproblem. Var är loket som ska dra oss ifrån det ekonomiska kaoset?! Det finns inte!
  Problemen vi ser idag är tyvärr många gånger vårt eget fel, eller rättare sagt vårt nuvarande systems fel. Det finns ingen pengamässig vinst i att lösa några problem, som aktuellt betjänas. Det sista den medicinska institutionen verkligen vill är att bota sjukdomar som cancer, vilket skulle eliminera oräkneliga antal jobb och triljoner i inkomster. Och detta problem gäller givetvis inte bara sjukvården, utan ex. även krig – en av de mest vinstdrivande industrierna!
  Finns viljan att förändra? För politikerna alltså? Kan de ens förändra? -> Nej!

 • Anonym

  Hur kommer det sig att kineserna lyckas så bra? De tycks ha en helt annan kontroll på den ekonomiska utvecklingen än vi i väst. De tycks veta när de ska parera i tid. 

  • Anonym

    Det är ju bara för att de ligger ”efter” i cykeln som jag ser det.

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   Kineserna lyckas inte så bra. De har också byggt upp gigantiska lån och de 10 största bankerna i Kina befinner sig i kris. Deras ekonomiska uppsving har byggt på att man har låtit sedelpressarna gå på högvarv. Nu funkar det inte längre och ekonomin börjar backa.

 • Christer Nylander

  Tack för att det finns journalister som Cervenka,
  som vågar utmana. De är mycket få och borde få ”hedersmedalj”. Det är
  nu dags att politiker tar det ansvar som vi gett dem innan det är för sent.
  Annars kommer snart SD att räkna in även dessa i sin ”inte-gilla
  grupp” och få ännu fler röster. NEJ, låt oss fördjupa den ekonomiska
  debatten och t ex inse att ett land kan ha full sysselsättning under
  förutsättning att betalningsbalansen med utlandet är noll eller positiv. Om
  betalningsbalansen är negativ får man bäst effekt genom att minska importen av
  varor och tjänster genom nationell uppmaning och devalvering. MEN, det finns SÅ
  mycket mer att säga. Några av ”missförstånden” kan läsas på
  http://www.valuesandnorms.com

  • Christer Nylander

   Tre tidigare kommentarer har tagits bort, och jag hoppas att det inte är medvetet!!

   • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

    Det är oftast mina kommentarer som åker och det är MYCKET MEDVETET. Detta var den senaste:

    Den ackumulerade kvarvarande kostnaden för ränta i systemet växer exponentiellt, eftersom pengar skapas som nominella krediter där beloppet inte innehåller sin egen kostnad för ränta. Det krävs alltså alltmera nya krediter för att försörja kostnaden för de gamla

    Detta är nu så uppenbart för allmänheten att alla dessa politiska taskspelare som har medverkat till att upprätthålla detta plundringssystem till förmån för bankerna, borde börja fundera på hur man skall sanera sig från tjära och fjädrar.

    • Lars Erlandsson

     Censureringen griper in långt utanför det regelverk som media själva satt upp. Man får låta bli att ta det personligen. Tidningarna är en del av systemet. Ett system som regelbundet förtrycker åsikter för att bevara sig. Ägarnas intressen går före yttrandefriheten. Var tacksam så länge man inte stänger ner kommentaterfälten helt.

 • Lars Erlandsson

  Finanskrisen uppstod ju genom att Clinton och hans finansminister Robert Robin avreglerade finansmarknaden i USA på1990-talet. De tog helt sonika bort de regler som USA infört för att tämja finanserna efter Wallstreetkraschen på 1930-talet. I stället fick man ett pyramidspel där även toppen rasade när bottenfundamenetet av miljoner låntagare inte lyckades betala sina huslån 2008-2009. Här i Sverige blev ytterliggare 50 000  arbetslösa. Sysselsättningen har inte hämtat sig sedan dess. Men inflationsmålet ligger fast på 2 %. Skall det bli nya jobb, så lär man tvingas rucka på detta mål. Frågan är inte om utan när.

 • http://validopenid13.myopenid.com/ Anders S Lindbäck

  Det är inte riksbankens uppgift att hantera skuldkrisen. Det är egentligen politikernas roll. Men de har givit upp att försöka. Då får vi denna situation.

  Ett bra sätt att förhindra folk att kunna överlåna är att sätta in lagkrav på amorteringar.  Dels så har folk mindre råd att överbelåna sig och dels så måste de hela tiden betala tillbaka lånen.

  • http://openid.anonymity.com/coynhf Mördar-Anders

    ”Det är inte riksbankens uppgift att hantera skuldkrisen.”

   Precis. Men *borde* det vara det?

 • Lars Erlandsson

  Finanskrisen uppstod ju genom att Clinton och hans finansminister Robert Robin avreglerade finansmarknaden i USA på1990-talet. De tog helt sonika bort de regler som USA infört för att tämja finanserna efter Wallstreetkraschen på 1930-talet. I stället fick man ett pyramidspel där även toppen rasade när bottenfundamenetet av miljoner låntagare inte lyckades betala sina huslån 2008-2009. Här i Sverige blev ytterliggare 50 000  arbetslösa. Sysselsättningen har inte hämtat sig sedan dess. Men inflationsmålet ligger fast på 2 %. Skall det bli nya jobb, så lär man tvingas rucka på detta mål. Frågan är inte om utan när.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Den ackumulerade kvarvarande kostnaden för ränta i systemet växer exponentiellt, eftersom pengar skapas som nominella krediter där beloppet inte innehåller sin egen kostnad för ränta. Det krävs alltså alltmera nya krediter för att försörja kostnaden för de gamla.
  Det i ovan refuseras / censureras återkommande, så informationsvärdet kan bedömas utifrån detta. Det är allt som behöver förstås i sak för att se varför situationen ser ut som den gör. 

  • Anonym

   Fast räntan i sig är väl egentligen inte problemet.. stora skulder leder till mer pengar o betala i ränta säger många.. men räntan går ju o sänka i samma takt.. i %-enheter. O det görs väl också.. räntan ligger ju låht som fan nu. Att beloppet inte innehåller sin egen ränta MÅSTE ju inte heller vara ett problem så länge ”hastigheten” på pengarna är tillräckligt hög. Jag kan låna ut 100kr till dig.. o du betalar ränta på dem mha av de 100kr du har.. som jag lånar ut igen till dig igen.. Men hastigheten på pengarna måste öka då. Ett problem säkert. Men grundproblemet med höga skulder o låg ränta är väl inte den låga räntan o skulderna i sig.. utan att pengar ”uppmanas” att gå till fel grejer.

   • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

    Nej, problemet är aritmetiskt och att räntan är vinstmaximerande, varken mer eller mindre. Men inte ens om räntan återfördes till sin helhet så skulle läckaget kunna förhindras. Räntan skapar ett krav på en växande kreditmassa. Detta  med kreditomsättningshastighet är ju ett kul begrepp som beskriver kreditlivslängden i från tillblivelsen av krediten tills dess att krediten dödas i och med att krediten återbetalas.Om utifrån detta begrepp således en allt större del av krediterna åtgår till att betala för räntan på sedan tidigare bildade krediter så måste ju omsättningshastigheten på krediter sjunka. Kan det då verkligen vara beroende av en okänd slump att havererande krediter, sjunkande kreditomsättningshastighet och deflation i den reala delen av ekonomin kommer samtidigt, sambandet ser ju ut att vara lika uppenbart som obestridligt och att du försöker diskutera bort detta synes mest tröttsamt, jag ser längre än vad banktroll gör och jag är trött på era skrymtanden

    • Anonym

     Får svara med mitt andra inolgg o detta är sista kommentaren även med det. Jävligt irriterande.
     Men
     nej, jag försöker inte diskutera bort nåt. Jag försöker fatta hur
     skiten funkar. Jag får fundera på det du skriver. Det bara känns som att
     ett annat sätt o motverka att krediterna måste växa för o kunna betala
     räntan.. är om utlåningshastigheten ökar.. alltså om jag får betala hög
     ränta så att mkt av mina krediter som skulle använts till nåt vettigt..
     istället går till o betala ränta.. så borde de som tar emot räntan
     direkt kunna låna ut dem till mig igen.. fort som fan.. innan jag ska
     betala nästa ränta så att säga.. för då har jag pengar igen.. Fast det
     är självfallet inte hållbart hur länge som helst. Man kan inte öka den
     hastigheten i all oändlighet. Fast jag kanske tänker fel om hela
     skiten.. Det är inte helt jävla självklart alltså för en lekman.

  • Anonym

    Jag har lite svårt att ta till mig detta. Tillväxt och inflation kommer i längden att eliminera behovet av extra krediter för att betala räntorna då vi blir rikare samt att inflationen urholkar penningvärdet. I fasta priser ser det då ut som allt blir så mycket dyrare medan det faktiskt egentligen krävs mer och mer pengar för att motsvara värdet av varor och tjänster. Detta överväger eller åtminstone motsvarar de ökande räntekostnaderna över tid.

   • Anonym

    Jomän tillväxt har ju inte varit mkt annat än extra krediter senaste åren.. O inflation kommer av ökad kreditexpansion.. Det är ju krediterna som ligger i botten av allt.. Kör man låg ränta för o kompensera ökade skulder så kommer ju pengarna o felallokeras i samhället. Bostäderna är ju senaste beivset.. 85% eller nåt liknande av världens betalningsmedel in i nåt helt improduktivt som vi bara byter med varann till hötre o högre priser.. pga kreditexpansion av bankerna.

 • Anonym

  Kolla in det som går på Kunskapskanalen nu ”Systemfel som hotar världen”, oerhört intressant.

  • Anonym

   Det där var ett intressant program, ända tills de började svamla om något som kunde liknas med revolutionära tankar och att skuldavskrivning skulle vara lösningen.

   Inte ett ord om att politikerna inte låter bankerna gå i bankrutt om de inte klarar sig själva och inte ett ord om varför folk pantsätter framtida arbetsinkomster för att göra sk bostadskarriär. Det personliga ansvaret togs som vanligt aldrig upp utan det är alltid någon annans fel. :-)

 • Lars Erlandsson

  Finanskrisen uppstod ju genom att Clinton och hans finansminister Robert Robin avreglerade finansmarknaden i USA på1990-talet. De tog helt sonika bort de regler som USA infört för att tämja finanserna efter Wallstreetkraschen på 1930-talet. I stället fick man ett pyramidspel där även toppen rasade när bottenfundamenetet av miljoner låntagare inte lyckades betala sina huslån 2008-2009. Här i Sverige blev ytterliggare 50 000  arbetslösa. Sysselsättningen har inte hämtat sig sedan dess. Men inflationsmålet ligger fast på 2 %. Skall det bli nya jobb, så lär man tvingas rucka på detta mål. Frågan är inte om utan när.

 • Anonym

  Vågar man låna 4 miljoner och köpa en fyra i Sthlms innerstad nu?
  Vet inte hur jag ska göra. Vore ju jäkligt deppigt om det rasar ihop precis när man köpt.

  • Lars Erlandsson

   Det handlar om du tror att du får ha jobbet kvar livet ut. Eller om du tror att du inte drabbas av lönesänkning som SAS-anställda får pröva på nu. Eller om du tror att det blir hyperinflation, eftersom sedelpressarna går för högvarv i USA och EU, och lönen inte justeras upp. Inflationsmålet på 2 % är egentligen bara ett hinder för fler jobb skapas, (lönerna skulle ju då öka.) men inget hinder för en inflationsflash. Kort sagt. Gör inga planer för framtiden. Framtiden har planer för dig.

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   Det finns två sätta att se på saken. Till att börja med kommer världsekonomin att braka ihop. Det kommer att medföra två saker. Bostäder kommer att sjunka dramatisk i pris och räntorna komme att skjuta i höjden. 
    
   Så. Kan man uthärda att priset på bostäder rasar, så kan man tjäna en slant på att räntorna stiger om man har bundit sina lån. Dvs. lånet blir billigt. Är man beroende av att bostaden har ett värde ska man inte köpa en bostad.
    
   Man kan även vänta med att köpa bostad då de kommer att bli väsentligt billigare, men räntorna på lånen kommer att vara mycket högre än idag. Säkert över 10%. Men räntan kan bli lägre totalt eftersom lånet är mindre, men beroende av hur mycket priset på bostäder kommer att sjunka.
    
   Det sägs att en räntenivå över 5% kommer att medföra att cirka 1 miljon svenskar inte kommer att ha råd att bo kvar i sina villor eller bostadsrätter.
    
   Att lånet blir billigare som jag skrev ovan beror på att du kan sitta med en låneränta som är lägre än räntan du kan få på inlåning.

   Själv kommer jag att sälja min bostad nu för att flytta över det kapital jag får loss till investeringar som kommer att öka i värde när världsekonomin brakar ihop. Min förmögenhet kommer att öka och jag kan sedan köpa en ny bostad billigt utan att ens behöva ta ett lån för det. Jag kommer att få försaka några år, men det är en prioriteringar jag har valt. Jag förlitar mig inte på några statliga pensionspengar eller något liknande. En dag upptäcker folk att välfärdssamhället är en ”kejsarens nya kläder”.

   • Anonym

    Har haft vissa planer på att sälja min nuvarande bostad också och sitta på kapitalet då det är en bra vinst att ta ut.
    Problemet är att hyresrätter inte direkt växer på träd i Sthlms innerstad och att sitta i förorten i ett par år för att det ska bli billigare bostadsrätter kommer jag aldrig stå ut med.
    Men oavsett hur mycket räntan går upp är det oavsett bättre att sitta med små lån än stora i förlängningen. Min nuvarande bostad har ökat 150% i värde de senaste åtta åren vilken är helt absurt.

 • Anonym

  Haha, jag gillar verkligen Cervenka. För han analyserar med öppna ögon och en fungerande hjärna, tvärtemot de flesta andra ”ekonomiska experter”. Undrar bara varför hans arbetsgivare låter honom hållas. Kanske bara en fråga om tid? 

 • Lars Erlandsson

  ???

 • http://schtefan.pip.verisignlabs.com/ Schtefan

  Briljant som alltid! lite skrämmande att det inte varit mer fokus på skulduppbyggandet, behövs ju inte alltför mycket matte för att inse att mycket skulder är mycket ränta och det är lika med mindre pengar för annat.

 • Anonym

  Hela världen har skulder, skuldbubblor högt och lågt.
  .
  Fråga: inte ALLA kan ha skuld – så vem eller vilka har gått asmycket plus?

  • Anonym

   Jo alla har skulder. Till bankerna. Bankerna har så att säga också skulder.. de skulder de skapat till de som tog lånen hehe :-) De är på sätt o vis ett sjukt systemt. Bankerna skapar krediter när nån vill låna. I samma veva skriver de samma summa som tillgångar.. eftersom den som lånar är skyldig banken dessa pengar. Det hela nollas ut när skuldtagaren betalar tillbaka skulden. Krediter är alltså det som bygger upp vår handel numera. Eller iaf ca 97% på världsbasis. Det är krediter vi handlar med i hela systemet. Skulder. Ökad tillväxt betyder således också ökad skuld o tvärt om. Tror många missar detta.

  • Anonym

   Problemet är väl att ingen kan/vågar tala om för fodringsägarna (dvs, din och min pensionsfond) att dom inte får tillbsks sina pengar. Så låntagarna lånar lite till av dig för att kunna betala räntan – en månad till – i taget.

   • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

    Precis. Ingen talar om det gigantiska bedrägeri som vårt pensionssystem är. När världsekonomi brakar ihop snart, ska det bli kul att se hur politikerna ska förklara för folk som går i pension att det inte finns några pengar kvar i pensionsfonderna.

 • Anonym

  Vilka är alla dessa”ekonomer” alla snackar om? Ser mest politiker samt kortsiktiga entiteter som drivit dessa saker. Skuldkrisen vi har nu i EU, med allt vad  stabilitets -och tillväxtpakten heter, är ett exempel på detta. 

 • Lars Erlandsson

  Artikeln nämner Andrew Haldane, som är chef för avdelningen finansiell stabilitet på Bank of England ochsom menar att en förklaring till skuldbergen och finanskrisen var ett ” intellektuellt virus” som ” slog ut stora delar av ekonomkåren någon gång på 90-talet. Inte minst glömdes alla lärdomar från historiska bank- och finanskriser bort.” Man kan naturligtvis undrar hur detta var möjligt. Enda förklaringen jag ser är är att girigheten efter allt större vinster översteg förståndet.

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   De som har övergivit allt ekonomiskt förnuft är politikerna. Det vi ser idag är ingen ekonomiskt kris utan en politisk kris som har resulterat i dålig ekonomi.

 • Christian Andersson

   ”Evil People Have Plans!”
  http://www.youtube.com/watch?v=czq4E2HcrUg

  ”15 Crucial Facts NEVER Heard On The Mainstream Media”
  http://www.youtube.com/watch?v=QGgcKQ8XlpY&feature=relmfu

  Corporations Pay Less In Taxes Than YOU, Yeah YOU
  http://www.youtube.com/watch?v=ASRDb12D-M0&feature=relmfu

  ”Getting Pissed On By The Power Elite”
  http://www.youtube.com/watch?v=ZPV_8gM5pVs&feature=relmfu

  In the kingdom of the blind, the one-eyed man is king.
  http://www.youtube.com/watch?v=bWsolgYP3Fo

  ”The Secret To How Our Society’s Owners Get Away With Everything”
  http://www.youtube.com/watch?v=K1OnDHySL98&feature=relmfu

  Vad händer i hjärnan när man blir zombie?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4131&artikel=5062136

 • Anonym

  Ja, vidarebefordra ditt svar till Grekland då,så dem kan förklara för tyskarna att passa tillbaks bollen fortare, medan IMF gnäller om att få vara lagkapten och resten ev.ro-zonen vill hem o äta bullar o saft med mamma Merkel….

 • Anonym

  Får svara med mitt andra inolgg o detta är sista kommentaren även med det. Jävligt irriterande.
  Men nej, jag försöker inte diskutera bort nåt. Jag försöker fatta hur skiten funkar. Jag får fundera på det du skriver. Det bara känns som att ett annat sätt o motverka att krediterna måste växa för o kunna betala räntan.. är om utlåningshastigheten ökar.. alltså om jag får betala hög ränta så att mkt av mina krediter som skulle använts till nåt vettigt.. istället går till o betala ränta.. så borde de som tar emot räntan direkt kunna låna ut dem till mig igen.. fort som fan.. innan jag ska betala nästa ränta så att säga.. för då har jag pengar igen.. Fast det är självfallet inte hållbart hur länge som helst. Man kan inte öka den hastigheten i all oändlighet. Fast jag kanske tänker fel om hela skiten.. Det är inte helt jävla självklart alltså för en lekman.

 • Anonym

  Ni har väl sett kongressens utfrågning av Alan Greenspan rörande krisen? En patetisk girigbuk som grinade och skyllde ifrån sig på att de ekonomiska modeller han förlitat sig på och känt till i fyrtio år inte …. fungerade. Liksom.

  Nej, vi är många som vetat länge att de inte gör det och att det inte skulle kunna hålla. För att fatta det behöver man verkligen inte vara något ljus i matematik, tvärt om, det enda som behövs är sunt förnuft och förmågan att ta till sig verkligheten.

  • Anonym

   Ja, du har rätt. Men att ta till sig verklighetern är väl knappast någon som gör. Eller ska man säga, som svensk får du inte ta till deig verkligheten.

 • Anonym

  Ordet ekonomi kommer från grekiskan (sic!) och betyder hushålla (hmm, undrar var det ”got lost in translation”).

  Nästan alla vet att man måste hushålla med sina tillgångar för att inte drabbas av nöd i framtiden. Även barn lär sig ganska snart att spara veckopengen för att kunna köpa något dyrare lite längre fram. Problemet är när vissa (läs politiker) kan spendera andras pengar ”fritt”, ja tom få fördelar av att fritt spendera andras pengar (typ bygga ny simhall för att bli omvald, köpa aktier i SAS, anställa fler i kommunen, ja exemplen är oändliga men ni förstår).

  Lösning: Lagstifta om att politiskt tillsatta, på alla nivåer, ej får ha minusresultat. Om så ändå sker är dom personligen betalningsansvariga. Bäst är väl om betalningsansvaret är obegränsat. Men även om det begränsas till t.ex. basbeloppet x 12 x mandatperioden så skulle det fortfarande skapa ett bra incitament (läs blåslampa) att göra sitt yttersta för att inte dra på sig själv nöd i framtiden.

 • http://www.facebook.com/people/Carlos-Medina/100000257904108 Carlos Medina

  Det är uppenbart att vi måste gå ett steg framåt när det gäller kapital ackumulering. Hittils har vilda kapitalister fått samla så mycket pengar de kan och vill, vilket är samtidigt ett hinder för alla andra som också vill vara miljonärer. För varje en som lyckats med sitt företag, eller spekulativ verksamhet, det lämnas hundratusentals bakom i fattigdom. Man hittils trott att så skall det vara. Egentligen, det är så att makroeconomin i västerländerna har inte ändrat på 5.000 år. Det råder densamma omständigheter som på  Persiska imperiet, då judarna, som dess economins administratorer upptäckte den så kallad ränta på ränta. Men, får vi fortsätta som gamla tider och tillåta att vissa herrar (det är alltid herrar) skall bli superrika på de andras fattigdom? Det tror jag inte, jag vill också vara miljöner, till en viss summa. 

 • Anonym

  Tragiskt som det är har han rätt. Hela det svenska systemet, med flera, byggdes på den falska tanken att allt kunde öka i evighet, löner, pensioner, skatter, kostnader, huspriser, och intäkter. Så är det bara inte. Vi måste hitta ett sätt att bygga om. Personligen tror jag det finns hopp i den Kinesiska modellen som just nu utvecklas, inte någon diktatur, men en centraladministration där det mest kompetenta tillsätts efter regler, inte bara pratglada som ger mest vilda löften på andras bekostnad, och ett personligt ansvar för både tjänstemän och politiker som kan styras genom ett folkstyre system. Den modellen är i alla fall väldigt intressant. Den svenska med flera fungerar ju inte.

 • Anonym

  Så rätt…det fattar vem som helst att denna modell inte fungerar och kommer att någont gång i framtiden att innebära räfst och rättning, vilket även riksbanken borde fatta..”Detta synsätt har vissa brister, för att uttrycka sig försiktigt.
  Dels missar det att inflation även kan uppträda i form av stigande
  priser på tillgångar, som bostäder eller aktier.

  Det spelade ingen roll hur stora bubblor som blåstes upp,
  centralbankirerna reagerade med en gäspning och fortsatte att ögna
  statistiken över prisutvecklingen för blöjor och tomater.” helt rätt analys även mark tjänster borde tas med..
   

 • Anonym

  Ekonomerna har alltså egentligen bara varit naiva och trott alldeles för gott om folk.
  Ingen kunde väl i sin enfald tro att folk skulle vara så tokiga att de pantsätter i princip hela livets framtida inkomster för att få låna till en bostad.

  Hur var det nu, den som är satt i skuld är aldrig fri?

 • GGG

  Nej nej. Inte alls.
  Det är blåögt att tro att de kapitalistiska marknadsmodellerna är fel. De fungerar gott och väl. Det handlar om vilken sida du väljer för att bedöma dem. De rikare har blivit rikare med dagens system. Således fungerar de utmärkt. Kreditgivningen täcker gapet mellan produktion och konsumtion i Väst. Således blir bankerna rikare och de som valt att investera i internationell produktion likaså. De som inte tjänar på systemet gnäller om att det inte fungerar utan att förstå att det kapitalistiska systemet gynnar just kapitalisterna. På 20-talet lanserades idén att alla kunde bli kapitalister genom aktieägande. Det fungerade genom kreditgivning tills det havererade. Vilka vann? De stora investmentbankerna förstås.

 • http://www.facebook.com/people/Arsène-Lupin/100001231896039 Arsène Lupin

  I de vackra modeller som visar varför kapitalism är den rätt vägen fattas i samtliga fall en mänsklig faktor som spräcker allt: Girighet.

  • Anonym

    Jo, men girighet, precis som alla andra människodrag som ligger latenta, uppkommer ju bara under vissa omständigheter. I en viss miljö.

 • http://www.facebook.com/people/Martin-Toresson/100001128549008 Martin Toresson

  Jag har inte sett de natonalekonomiska kalkylerna och modellerna som finns, men jag har pluggat mattematik på civilingejörsnivå, och företagsekonomi under samma tid.

  För det första kan inte ekonomer räkna. Alls. Det var något som var väldigt tydligt när man gick igenom det studiematerial vi blev tilldelade från den ekonomsika institutionen. Alla ekvationer vi skulle använda var inte hänvisade hur de var framtagna, för vilka situationer eller intervall de gällde, och i vilka fall de absolut inte var användbara. Kort och gått, någon kunde hitta på en ekvatin ur tomma intet, påstå att den beskriver någonting, och sedan applicera fritt.

  Om nationalekonomi fungerar på samma sätt, är jag inte alls förvånad över att världens ekonomi ser ut som den gör, och att Ingves är så luddigt återhållsam i frågan.

  Som parentes kan nämnas att praxis för att klara studimedlen under tuffa tentaperioder var att snabbläsa in en ekonomikurs på två dagar och veta att man fick studiemedel, istället för att riskera att missa en mattetenta på civilingenjörsprogrammet med tre gånger så långt intensivtplugg.

 • Anonym

  Ett grundläggande problem är att beslutsfattare inte förstår pengars konstruktion. Nästan alla pengar idag har en skuld kopplad till sig. Om vi betalar tillbaka (eller sparar!), krymper penningmängden i systemet och recession följer omedelbart. För att undvika sänks räntorna hela tiden.
   
  Vi behöver mer skuldfria pengar i systemet för att balansen skall fungera. 
   
  Men alla tror att man omedelbart förvandlas till Weimartyskland eller Zimbabwe om man trycker skuldfria pengar, oavsett hur lite. Att det varje dag trycks miljoner via skuld vet man inte ens om.

 • Anonym

  I en expanderande ekonomi finns hela tiden möjligheter att tjäna pengar och de som har egna sedelpressar kan tjäna mest. EU är uppenbarligen på väg att kopiera den imigrationspolitik USA har och FN ser det som en framkomlig väg. Reinfeldt har förstått detta och har tagit ledningen.  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-18519395

 • Anonym

  I en expanderande ekonomi finns hela tiden möjligheter att tjäna pengar och de som har egna sedelpressar kan tjäna mest. EU är uppenbarligen på väg att kopiera den imigrationspolitik USA har och FN ser det som en framkomlig väg. Reinfeldt har förstått detta och har tagit ledningen.  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-18519395

 • Anonym

  I en expanderande ekonomi finns hela tiden möjligheter att tjäna pengar och de som har egna sedelpressar kan tjäna mest. EU är uppenbarligen på väg att kopiera den imigrationspolitik USA har och FN ser det som en framkomlig väg. Reinfeldt har förstått detta och har tagit ledningen.  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-18519395

 • Anonym

  I en expanderande ekonomi finns hela tiden möjligheter att tjäna pengar och de som har egna sedelpressar kan tjäna mest. EU är uppenbarligen på väg att kopiera den imigrationspolitik USA har och FN ser det som en framkomlig väg. Reinfeldt har förstått detta och har tagit ledningen.  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-18519395

 • Anonym

  INGVES!!! -Äntligen ”hemma”??
  Ett enda STORT systemfel! är vad det är…helt rätt! Övertala alla andra som ”tjänar” på detta SYSTEMfel?
  Lycka till?

 • Anonym

  INGVES!!! -Äntligen ”hemma”??
  Ett enda STORT systemfel! är vad det är…helt rätt! Övertala alla andra som ”tjänar” på detta SYSTEMfel?
  Lycka till?

 • Anonym

  INGVES!!! -Äntligen ”hemma”??
  Ett enda STORT systemfel! är vad det är…helt rätt! Övertala alla andra som ”tjänar” på detta SYSTEMfel?
  Lycka till?

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Det enda som är säkert är ju att det kreditbaserade systemet inom BIS och IMF havererar på skuldmättnadens altare och att Italien ingår i detta, som ett av paradexempel på betalningsförmåga havererad av räntekostnadstillväxten. Så varför börserna skulle göra någonting annat än att rasa handlöst är väl ändå närmast ett tecken på att de inte begriper hur den reala finansekonomiska situationen ser ut?

 • Anonym

  Märklig analys. Är valet till för finansmarknaden eller är det ett demokratiskt inslag för att tolka folkviljan?

 • EDWinXP

  Jag tycker man har missat Mercedes mellanklassbilar. Bättre pris/prestanda är svårt att hitta. Peugeot är ett bra val av en Europeisk bil. Bland utomeuropeiska ligger Toyoya och Tesla väl till. Men BMW???

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

  Tesla? Skämtar Fröberg eller leker han PK? 400km i norrländsk -30C kyla är att glömma med batterier, snarare 100 km och det räcker knappt för ett besök hos närmaste granne!

  • Herrn_med_H

   Ungefär som en Toyota Hilux har begränsat användningsområde i en storstad har Tesla S ett annat användningsområde än Norrlands inland.

   • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

    Tesla S användningsområde torde näppeligen vara en storstadsmiljö utan en racingbana med kurvor och raksträckor, men det är nog icke PK och kan så ej yppas?

 • Robin Tyrfors

  Jag har alltid uppfattat Årets Bil som en utnämning för resonliga och hyfsat folkliga bilar, så att ge det till en lyxsedan i miljonkronorsklassen tycker jag låter väldigt märkligt. Sen finns det ännu mycket kvar för elbilar att bevisa, även om Teslas framgångar är beundransvärda.

 • Magnus32

  Att ge priset till en bil som med en prislapp som ligger utom synhåll för 99% av konsumenterna (om inte fler) är naturligtvis direkt fel. Om tio år är kanske elbilarna konkurrenskraftiga (inköpspris, infrastruktur…). Men idag är de mest ett val för de allra mest politiskt korrekta och klimathysterikerna.

 • FooVoyager

  Fröberg har så klart rätt till sin subjektiva åsikt. Men det känns lite som att han föraktar Svensson då han förespråkar en bil få i Sverige skulle ha råd att köpa till Årets bil. Hellre BMW i3, där har man fått till en laddhybrid i en smart liten lätt förpackning (vilket inte kan sägas om Tesla S) som folk faktiskt kan köpa, även om den också är snordyr (dock inte i samma liga som superbilsprissatta Tesla S). Dessutom, om man skall vara krass, så tillför inte BMW i3 så mycket som inte Opel Ampera/Chevrolet Volt redan levererar (till ett billigare pris).

  För övrigt är Peugeot helt rätt ute, när man siktar på att förfina normal billig teknologi. Framförallt brytandet av trenden nya bilar = tunga bilar är att kommendera.

 • Mentat57

  Litet märkligt att just de nordiska journalisterna skulle föredra Teslan, då det är här vi har störst problem med mindre batterikapacitet i vinterkyla.

  En renodlad elbil kommer aldrig att vara något alternativ för mig pga räckvidden och tiden att ladda den. Om man är en familj som har två bilar kan man använda en som pendlingsbil och en för långresor, då fungerar det.

  Om Peugeot har gjort framsteg i att få fram en ännu snålare diesel så är det bra. Nu återstår det att se om vi kan tillverka diesel ur annat än fossil olja.

 • Sand1

  Fel journalist uttalade sig i fel tidning.

 • Alexander1000

  Det ska vara en Volvo, Zlatan gillar också Volvo. ”Jag vill dö i Sverige”

 • Anonym

  Keynes ville även att ekonomin skulle stimuleras – Check. 

  Att statliga ingripanden var nödvändigt för att dämpa konjunkturer – Check.
  Att krig och förstöra saker leder till högre BNP (ex. Broken window fallacy) – Check
  Att låna och slösa är viktigare än att ha en budget i balans – Check

  Det är keynesianism som fört oss utför stupet, inte nyliberalism (marknadsekonomi för att vara lite mera exakt). 

  Nyliberalism har inget med denna krisen att göra.
  Det är byråkratiska ingripanden, allt från EMU, idiotiska garantier till banker, slöseri med skattepengar, budgetar i obalans, osv som skapat krisen.

  Tar du inte mitt ord för det kan du ju fråga/ googla vems teorier Ben Bernake nyttjar med begränsad framgång….

   

 • Anonym

  Räntenivån sätts av Riksbanken. Vill de ha hög ränta så sätter de hög ränta. Blir det trots det inflation så kan staten höja även skattenivåerna. Inflation går alltid att bromsa.

 • Anonym

  Lite som ”Ny demokrati” i Svedala.Underhållningsvärdet för populistpartiers illusoriska politik skramlar allt som oftast ihop erfoderligt röstetal,sedan är det bara resten kvar (politiken).
  Missnöjespartiet SD i Sveriges Riksdag framstår som ett enfrågeparti utan egen politik i övrigt,i brist därpå röstar de till övervägande del huvudsakligen på Alliansens politik i någon form av ideologisk gemenskap.
  Möjligtvis är det påbjudet att betala cabarè avgift för detta spektakel.
  Mera Rai,Rai alltså.

 • Anonym

  Jo, gammelpartierna gör ett strålande jobb. Som uppfinnaren i Lorry sade: Tänkte inte på det…

 • Larsxyz

  En helt perfekt årets bil med en prislapp på 950 000 i grundutförande. Jo jag tackar jag.
  Är det kanske ett sätt för Fröberg att säga att han står över populasen?

Varningen: Grekisk
kollaps allt närmare

Betalningskrav

Statskassan i praktiken tom.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Regeringen backar
efter hårda kritiken

”Åkte på pumpen rejält” om vindkraften.

Så vill ministern rädda mjölkbönderna

krismöte

Böndernas kris späs på ytterligare.

Han förlorade 120
miljarder på en dag

Li Hejun största förloraren när aktien rasade.