Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I morse, efter att SEB presenterat sin kvartalsrapport, fick vi journalister i vanlig ordning göra vd-intervjuer. Den här gången blev det snabba intervjuer för de flesta som skulle rusa vidare till Nordea, som också kom med sin rapport i dag. Jag hade turen att bara bevaka SEB, och kunde därför i lugn och ro prata med Annika Falkengren efteråt när alla andra hade försvunnit. Hon passade då på att med blandad irritation och skämtsamhet kommentera de senaste inläggen här.

Hon började med det ”islagda internetprojektet”, som jag skrev var att kasta miljarder av aktieägarnas pengar i sjön:

– När man 2006/2007 startade projektet för att bygga en superinternetbank, tänkte man inte på att vi har 55 olika appar till våra kunder, att alla har ipads och vi visste inte att vi skulle ha en mobilbank. Så därför avbröt vi nu. Till skillnad från vad du skrev tycker jag att det är modigt att vi vågar stanna och ta ett omtag.

Hon blev lite upprörd på rösten när hon fortsatte på ämnet:
– Det här projektet har blivit för spretigt nu, det springer för snabbt och för mycket. Det är klart att många konsulter är ledsna som fått sluta med uppdraget, men det är ett enkelt beslut från min sida att säga att banken ska göra rätt på lång sikt. För vi har betalat väldigt dyrt för att vi har gjort kortsiktiga lösningar här tidigare.

På senare tid har det i banksektorn spekulerats och viskats om att Annika Falkengrens avgång närmar sig. Problemet skulle bara vara att hitta en efterträdare, säger ryktena. Hon lär själv ha sagt internt vid ett tillfälle att längre än åtta år orkar man inte sitta som vd för en storbank. I sådana fall skulle tiden närma sig. Men hon låter inte särskilt sugen på att lämna banken än.

– Jag tror jag orkar länge. Ju längre man sitter, desto mer förstår man att man måste sitta länge för att ta konsekvenserna för sina beslut. Jag har pensionsavtal vid 60, och jag hoppas jag ska orka och köra på, sa den nyblivna 50-årigen.
Till 60?, frågade jag utan att direkt få något svar.
– Det handlar om att man måste orka ompröva beslut, man måste klara att lyfta fram andra även på toppen, sa hon och kom in på nästa blogginlägg där jag bland annat skrev om att flera seniora medarbetare lämnat SEB senaste åren. Hon sa med lite skämtsam ton att hon tycker att jag ska uppmuntra det, och säga att det är modigt att göra om på toppen och lyfta fram nya personer.

– Att sitta med samma gubbar i 15 år är ganska fegt. Jag tror det är modigt att man tar in ny energi och stuvar om. Det är då jag för banken framåt. Och jag måste ju utvärdera mig själv också och fundera på ”går det bra eller går det inte bra”. It-investeringar är en sån grej som vi tänker att här gör vi ett omtag.

– Det är lätt att göra bra saker på fem år, men utmaningen är att göra bra saker på lång sikt. Men sen gäller det att man orkar.
Men du tycker det är tufft också?

– Det är jättetufft, men det är också väldigt mycket som är kul. Det är ändå så lyckosamt som vd att man faktiskt inte bestämmer själv hur länge man stannar, utan man kör så att det ryker och tycker att det är kul.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter