Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Fredagens inlägg om att SEB står inför tuffa miljardinvesteringar i bankens bassystem, som nu skapat interna strider, väckte många reaktioner. Det mest intressanta var responsen från bankens anställda. Ingen är ju i regel ute efter att skada sin arbetsgivare men det är uppenbart att missnöjet kokar. En anställd berättar att inlåningssystemet, som ligger som grund för stora delar av verksamheten, är ”vansinnigt gammalt”.
– Hela vår mjukvarulösning är ett lapptäcke av gamla och nya system, som knappt pratar med varandra.
Personen säger att situationen i nuläget helt ”saknar rim och reson”. Nyligen framkom att bankens jättesatsning på ett nytt internetprojekt fick skrotas, eller ”läggas på is”, som det heter. Det innebär i praktiken åtskilliga miljoner, men sannolikt miljarder, av aktieägarnas pengar i sjön.
Men kommunikationen utåt om ”skenande kostnader och bromsa för att utvärdera” är bara halva sanningen.

– Det lades ned för att det helt saknade stöd för den mobila värld som uppstått sedan iPhone/iPad gjort intåg i varje mans hem, skriver en källa.
Hade det skrotade projektet, som banken jobbat med i flera år, nått önskad effekt hade det inneburit en helt ny internetbank och hade bland fler förbättringar gett personalen samma ”vy” som kunderna har, för att på så sätt lättare hjälpa kunderna.
Det här är ett problem på ledningsnivå – och blir ett tema att ta upp med vd Annika Falkengren som jag förhoppningsvis träffar på tisdag i samband med kvartalsrapporten.

Något annat vi på SvD Näringsliv kommer prata med bankcheferna om den här rapportperioden är hur de ser på vår räntekarta. Apropå ränteserien kommer jag berätta här i morgon om vilken bank som efter vår granskning ska se till att det blir minskad insyn i deras bolåneverksamhet. Minst sagt anmärkningsvärt.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter