Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

unnamed

Svenska Moderådet presenterar idag de nominerande nykomlingarna för 2015 – elva märken som får hjälp att synas under det kommande året varav en kommer att vinna ett stipendium.

Arethé Stockholm (Stockholm), kläder/dam, www.arethe.se
Emelie Janrell (Stockholm), kläder/dam, www.emeliejanrell.se
Freehistoric (Stockholm), kläder/herr, www.freehistoric.com
Inez-NY (New York/Stockholm), kläder/dam, www.inez-ny.com
Isabella Idberg (Stockholm), kläder/dam, www.isabellaidberg.com
MLTV Clothing (Stockholm), kläder/herr, www.mltvclothing.com
Märta Larsson (London/Stockholm), smycken, www.martalarsson.com
Simon Ekrelius (London/Stockholm), kläder/dam, www.simonekrelius.com
Sofia Eriksson (Stockholm), smycken, www.sofiaeriksson.tictail.com
Teotoki (Stockholm), kläder/dam, www.teotoki.com
WDEE (Göteborg), kläder/dam, www.wd-ee.tumblr.com

Idag presenterar också Astrid Olsson och Lee Cotter sin comeback – By the Number som syns på bilden ovan. En efterlängtad comeback – läs om hur deras förra märke V Ave Shoe Repair försvann nedan.

Hyllning och hype. Sen nedläggning och glömska. Modebranschens minne är alldeles för kort enligt SvD:s Sofia Hedström.

Tyvärr kommer inte framgången med en mediahype. Kanske snarare tvärtom – ett falskt övermod som triggar våghalsiga satsningar med krisande ekonomi som följd. Exempelvis fick Fadi el Khoury inleda Stockholms modevecka i augusti 2012 och designa klänningen kronprinsessan Victoria bar på sin systers bröllop året efter, men designern började kort därefter jagas för obetalda löner till medarbetare och har sedan dess inte synts till under modeveckan. Ett annat exempel är Camilla Norrback – en av Sveriges mest omskrivna eco-pionjär – som hösten 2012 fick ta emot det finaste priset på Ellegalan i Finland och två veckor senare gick i konkurs. Just nu befinner sig två av våra mest folkkära märken i företagsrekonstruktioner – The Local Firm som har leverantörsskulder på dryga miljonen och V Ave Shoe Repair som trots hjärt- och lungräddning från familjen bakom legendariska Algots i Borås ändå tvingas till drastiska åtgärder. En rekonstruktion kan leda till nya ägare som pumpar in pengar, men också ställer krav på mer kommersiella produkter. Ganska säkert är att det är svårare att leva efter de egna visionerna efter en rekonstruktion.

V Ave Shoe Repair startades 2004 i regi av Astrid Olsson och Lee Cotter. Märket skördade snabbt framgångar i modepressen – årets nykomling enligt Café 2006, årets designers 2007 enligt branschtidningen Habit och årets designer enligt Elle 2009. Butiker öppnades i Stockholm och en i Singapore. Även om märket började svaja medialt – modevisningarna försvann vilket tyvärr nästan alltid är ett bevis på det är problem med finanserna – var jag i oktober på ett intimt pressevent där modeller minglade runt i plagg från vår- och sommarkollektionen. Däribland en topp i människohår. Under nobelfesten bar Jessica Gedin – som var en av programledarna för SVT:s sändning – i en sci-filiknande kreation från märket som fick toppbetyg av de flesta tidningar. Bara fyra månader senare reas kollektionerna ut på utförsäljning.

-Redan 2011 blev det tuffare för handeln. 2013 var ett väldigt tufft år och det är något som vi ser effekterna av nu, säger Katarina Angelin som är chefredaktör för branschtidningen Habit.

Jag har försökt V Ave Shoe Repair och deras rekonstruktörer, tyvärr utan framgång. Däremot har jag pratat med flera svenska designers som kan berätta om en bransch som präglas av slit, osäkerhet och mediala luftslott. Ett riskmoment många vittnar om är mindre butikskedjor som slår igen – som exempelvis Spirit Stores eller Awesome Rags – och hur då varor riskerar att frysas inne av konkursboet. Exempelvis berättar Minimarkets Sofie Elvestedt om hur de anade oråd när de inte fick betalt från Awesome Rags och om hur de åkte ut till butikerna för att hämta hem sina varor och möttes av en personal som inte ens informerats om konkursen.

-Det var rena vilda västen-grejen. Personalen låste in sig och vi var tvungna att ta våra varor annars förlorade vi allt. Dagen efter låste konkursboet dörrarna.

För Minimarket som hade varor till ett värde mellan hundra och tvåhundratusen i butiken var aktionen extremt viktig. Även om varorna skulle tillfalla dem efter en uträkning är kläder säsongsvaror som kan förlora hälften av sitt värde på två månader. Ida Sjöstedt är en annan designer som varit med om plötsliga konkurser. Hon förlorade enligt egen utsago runt 100 000 kr när Woods Wardrobe gick i konkurs förra veckan. Vilda västen-situationen med butiker som stängar dörrarna med varor de inte betalt för är tyvärr något som de flesta modeskapare måste räkna med varje säsong. Något som Ida Sjöstedt däremot inte räknat med var att upptäcka att en av hennes klänningar – en skir kreation i spets som bland annat burits av Marie Serneholt på Grammisgalan – kopierats och nyligen såldes för halva priset på blocket. Sämre kvalitet, men exakt samma klänning med falsk märklapp.

Enligt Sofie Elvestedt finns det många misstag att själv begå som designer, men bara utrymme för några få misstag. För att minimera risker har Minimarket därför slutat sälja i flera länder för att nu fokusera enbart på Tyskland och Sverige. Dessutom fokuserar de på mönstrade plagg, skor och kappor – även om de är sugna på basplagg måste de hålla sig till vad som blivit känt som Minimarket.

-Alla i branschen har känt nu pallar jag inte längre. Jag har pratat med de flesta och vet.

En designer som ofta visar skriver om sin situation i de sociala medierna är Alexander Stutterheim. Regnrockskreatören som samarbetat med Jay-Z och just nu säljer sina regnskydd i några av världens trendledande butiker filosoferade nyligen om framgång på Facebook.

-Sålda hem, skyhöga checkkrediter, restskatter, noll kronor på kontot, försakade vänner, jobb dygnet runt till 50 % lön och brända relationer, är det vad du definierar att vara framgångsrik, va va??”

I förra veckan hittades den amerikanska designern L’Wren Scott hängd i sin lyxiga våning på Manhattan. Självmordet hade självklart många orsaker, men det inträffade bara några dagar innan en konkurs skulle annonseras. L’Wren Scott klädde en rad välkända stjärnor däribland Nicole Kidman och var även en van minglare i egenskap av Mick Jaggers flickvän. Några dagar efter bortgången skrev New York Times Cathy Horyn att hon varnat designern många gånger och att det är bättre att gå i konkurs och börja om än placera hela sin personlighet i ett klädmärke.

I en bransch där många jobbar gratis bara för att få vara med är det kanske just det som är problemet. Det privata gör branschen mindre professionell.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här