Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

2013 CFDA Fashion Awards - Backstage

Balklänningarnas kung har avlidit 82 år gammal.

Oscar de le Renta tvekade, men gav till slut upp en konstkarriär för att bli designer. Han tog stapplande steg hos Balenciaga, Lanvin och Elizabeth Arden innan han 1965 lanserade sitt eget modehus. Nancy Reagan, Laura Bush och Hillary Clinton var några av hans återkommande kunder.

-Den här mannen har ägnat tjugo år åt att göra mig till en stilikon, sa Clinton förra året i samband med att Oscar de la Renta belönades med en utmärkelse för sitt arbete.

Förra veckan utsågs Peter Copping till kreativ chef för modehuset.

 

 

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här