Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

I december publicerade Mistra Future Fashions en studie om konsumtionsbeteenden och hållbarhet bland svenskar mellan 16 och 30. Rapporten som togs fram av professor Wencke Gwozdz på Copenhagen Business School visar att 60 procent av de över tusen som tillfrågats uppger att de ofta eller ibland lagar sina kläder. En överraskande siffra eftersom det svenska modet präglats av slit- och slängmode – kvantitet före kvalitet och ingen större vits att laga. Rapporten visar också att medelkonsumenten är högst medveten om miljö och socialt ansvar, men att hen inte alltid handlar därefter. Endast 5,5 procent kan enligt rapporten klassas som en grupp som verkligen agerar.

Nu kommer en amerikansk studie gjord av textilprofessor Pamela Norum som visar att ända sedan hemkunskapen togs bort har många unga amerikaner ingen som helst kunskap om hur kläder kan lagas och därför slängs plagg med små defekter. Det här är alltså ett beteende som är tvärtemot svenska konsumenters. Över hälften av alla svenskar mellan 15 och 30 uppger att de syr i knappar och fixar fållar – jag misstänker tyvärr att det är en felaktig självbild som förskönar. Problemet med kläder som inte lagas är nämligen globalt. Enligt Norum skulle bättre sykunskaper generera mindre skräp – läs mer här. 

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här