Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

2009NYmarathon

För att lugna maratonnerverna rekommenderar jag förra helgens artikel om sportens nya skepnad.

4.DKNYOpeningCeremonyLegging

 

Om handeln skulle utse årets plagg istället för årets julklapp skulle mönstrade leggings ta hem priset. De syns inte bara på gymmet, utan också bland fotografer på jobb och på föräldralediga mammor. Tack vare den pågående löpartrenden har vardagsstilen blivit sportinfluerad och leggings beskrivs bäst som de nya jeansen.

Det vanliga modet – som vi inte är tänkta att motionera i – har tydliga drag av sport. Områden som surfing, cykling och motocross har inspirerat designer att skapa kläder som ser ut att passa atleter. Det mest underhållande exemplet står Karl Lagerfeld för. Hans haute couturesneakers för Chanel kostar cirka 27 000 kronor och syntes nyligen i amerikanska Runner’s World som ett exempel på hur löpning och populärkultur möts. Det mest påtagliga exemplet på sportig stil är dock den uppdaterade vardagsuniformen för unga tjejer, det vill säga neonfärgade löparskor, leggings och svart läderjacka.

Sport har även slagit stort som hobby för selektiva hipsters, som placerat löpning efter naturvin på listan över godkända fritidsintressen. Kolla in SVT:s ”Svett och etikett” om du fortfarande behöver övertygas om hybriden hipstermotion. Det mest fascinerande med den pågående motionstrenden är att den är allt annat än en trend för en grupp ryggdunkande innerstadsmän. Den är inte det minsta exkluderade. Exempelvis har radiolångköraren ”Karlavagnen” numera sport som tisdagstema och alltfler klädkedjor, däribland H&M och Gina Tricot, satsar på motionsmode. I USA lanserade Urban Outfitters nyligen konceptet Without Walls – en hel avdelning för sport med både egen kollektion och en rad noga utvalda märken som ska attrahera en ungdomsgeneration.

Ni kan läsa artikeln i sin helhet här.

 

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här