Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Alla modeartiklar publiceras tyvärr inte på svd.se, så här kommer lördagens.

Entreprenörerna utan designutbildning gör allt större avtryck. Regnrockar, flugor och strumpor platsar dock inte på catwalken. SvD:s Sofia Hedström om modenationen Sveriges andra fas.

När Alexander Stutterheim en höstmorgon skulle stressa till jobbet på reklambyrån Lowe Brindfors hittade han bara ett trasigt paraply och en skrynklig gortexjacka som regnskydd. Det var mötesdag och kostymen var på, representationskläderna fick därför motvilligt knölas in under sportjackan. Klädupplevelsen fick honom att börja fundera över hur Stockholmarna hanterar regn. Det var dock först en vecka senare när han hittade sin morfars klassiska regnrock som han bestämde sig för att satsa på stilrena regnplagg åt folket – Stutterheim såg ett behov och hundra regnrockar baserade på morfars plagg tillverkades våren 2010. Samtidigt startades en Facebook-grupp för hobbyprojektet och antalet människor som ville ha en regnrock – som de hämtade upp från Alexanders vardagsrum – växte. Copywritern blev modedesigner.
Jag kanske inte uppfattas som en designer i Sverige och känner mig ibland utanför modesfären, men när jag kommer till varuhuset Barney’s i New York ser alla mig som modedesigner. Där vet de inte att jag även är copywriter och socialpedagog.

Även ekonomistudenterna John Ekström och Nicklas Norbergh utgick från ett behov när de startade John Henric – ett märke med fokus på lyxiga herraccessoarer som sidenscarfs och slipsar i kashmir. Duon började utveckla produkterna med hjälp av fokusgrupper – Lundastudenter som snart skulle ge sig ut i arbetslivet som börsmäklare och advokater fick exempelvis rangordna hundra slipsar på en skala från ett till tio. Inspirationen var från början Jan Stenbeck och Gordon Gekko, men numera har de giriga kapitalisterna tonats ned och istället är det tillverkningen i Italien som lyfts fram. John Ekström säger att han drar nytta av att svenska märken har hög status utomlands, men att det svenska modet i sig lätt blir enformigt.
-Vi är inte så engagerade i Sverige för vi vill inte fastna i tanken på hur något ska vara, säger John Ekström.

John Henric och Stutterheim Raincoats tillhör precis som Happy Socks, Schnayderman’s och Sandqvist en ny våg inom det svenska modet. Gemensamt för märkena är nischade produkter – många tillverkar bara ett enda plagg som exempelvis Billy Nord som gör flugor i skinn och Bread and Boxers som designar underkläder. En annan faktor som lyfts fram är tillverkningen där flera valt att producera i Europa. Gemensamt för upphovsmännen – ja, de är tyvärr nästan uteslutande män – är att de saknar designutbildning och verkar helt oberoende av den traditionella modebranschen.
-Vi känner ingen i branschen och har aldrig ens tänkt tanken att vara en del av Stockholms modevecka, säger John Ekström.
För tio år sedan när det så kallade modeundret gjorde entré i Sverige kom en grupp med designers som anpassade sig till ett traditionellt modeformat med två årliga visningsveckor och omfattande klädkollektioner. De och modeveckan växte i symbios och båda höjde modegraden i Sverige som gick från musiknation till modenation – plötsligt var det Acne och Nudie som svenskar skröt om på utlandsresor. Till skillnad från de traditionella kreatörerna kallar många av modeentreprenörerna inte sina plagg för mode och faktumet att de har en annan bakgrund än de klassiska designskolorna genererar nya strategier. Stockholms modevecka som arena kommer därför förlora sin betydelse framöver – det är inte här det mest intressanta händer. Redan i år är det exempelvis Alexander Stutterheim som står för årets stora stilskräll då han designat en regnrock med Jay Z – mångsysslande hip-hoplegenden och en av New Yorks mest högljudda representanter. Det skedde via telefon och mail, men nyligen träffades de faktiskt i Stockholm och pratade regnkläder.

Modenationen Sveriges andra fas är hälsosam. Mångfald är kreativitet och det är bra att svenska märken inte längre kan klumpas ihop till en svensk modemassa. Även om jag fortfarande blir ifrågasatt som seriös journalist för att jag bejakar just mode, ser jag tillskottet av entreprenörer som en indikator på att mode har accepterats som en näring även om den har en bit kvar som kulturyttring. Numera jobbar det trots allt fler inom mode än svenskt stål och för ett år sedan blev mode en prioriterad näring på UD. Ulrica Risso som sitter i gruppen Kulturfrämjande och Sverigebilden berättar att en av anledningarna är att mode gör mycket för hur Sverige ses internationellt.
-Mode bidrar till ett modernt Sverige. Det står för kreativitet och innovation, dessutom står produkterna för äkthet och modeföretagen är nischade vilket ligger rätt i tiden.

Det finns mycket att säga om modeentreprenörernas framfart. Å ena sidan är det naturligt att svenskar som är angelägna om att vara först ligger i framkanten även när det gäller den nischade trenden. Å andra sidan är de nischade produkterna ett sätt att gå tillbaka till rötterna – jeans och funktionsplagg var basen redan under de tidiga exportframgångarna i början av 2000-talet även om vi på hemmaplan ofta kanaliserade det nyvärvade modeintresset i form av Stockholms-minimalism – femtio nyanser av grått och svart. Internationellt har svenskt mode under hela 2000-talet nämligen i stor utsträckning klassats som nischat – träskor från Swedish Hasbeens och Kånkeryggsäckar från Fjällräven är trots allt två av våra absolut största hits. Anledningen till att allt fler inköpare attraheras av nischade produkter just nu beror på att de uppfattas som genuina. Märken som bara representerar en produkt har dessutom ofta en bra historia och är lätta att ta till sig i en tid när namnen i catwalk-kalendern blir allt fler.

Sverige är en ung modenation. Det gäller både nivå när det gäller stil – jo, vi är trendigt klädda, men långt ifrån lika välklädda som andra nationer – och utvecklat stöd för designers på hemmaplan. Vi har dock gått in i fas nummer två och behöver inte längre apa efter andra länders system utan har nu självförtroende att hitta nya sätt att jobba med mode. Dessutom vågar oväntade aktörer satsa. Jag ser fram emot att följa juristernas, ekonomernas och reklamarnas resa in i modebranschen. Dock oroas jag över att jag träffar alldeles för få kvinnliga modeentreprenörer. Visst är det så att män saknar produkter och därför startar märken, medan kvinnor idag redan kan köpa det allra mesta i butik – från stora kollektioner skapade av både män och kvinnor. Modet framöver kommer dock handla ännu mer om nischade produkter, jag skulle till och med kalla specialistshoppingen för ett framtida förhållningssätt till mode både för män och kvinnor. En mansklubb med entreprenörer känns därför extremt bakåtsträvande.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här