Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Djurrättsorganisationen Peta har precis släppt en hjärtskärande film om tillverkningen av angoratröjor eller snarare varifrån råmaterialet kommer. Filmen visar hur kaniner skinnflås i Kina och Petas reporter berättar att detta sker var tredje månad under fem års tid – alltså varje djur tvingas genomgå den smärtsamma behandlingen tjugo gånger under sin livstid. Nittio procent av angorapälsen kommer från Kina där det inte finns några standardiserade djurrättslagar. Det gör ont att se filmen, vilket är bra. Kolla in den här.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här