Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Den manliga blicken styr fortfarande modet, både herr och dam. SvD:s Sofia Hedström konstaterar att det verkar vara näst intill omöjligt för kvinnor att slå igenom som designer för herrkläder.

Modevärlden ska utmana konventioner, men är förvånande konservativ. I alla fall när det gäller synen på vem som egentligen ska bestämma hur vi ska klä oss. När damkollektionerna presenteras i New York, London, Milano och Paris är det män som Marc Jacobs, Hedi Slimane och Dries Van Noten som hyllas. Visst finns det även stjärnor som Stella McCartney, Phoebe Philo och Sarah Burton, men jag kan snabbt konstatera att jag under mina åtta år som modejournalist har applåderat in fler manliga designer än kvinnliga.

Läs hela artikeln från lördagens tidning här.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här