Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Förra veckans fabrikskollaps i Dhaka krävde 377 dödsoffer. Fabriksägaren Sohel Rana försökte fly till Indien, men har nu gripits. Det har även två av de andra ägarna till fabriken som sydde kläder åt en rad textilföretag däribland den brittiska lågpriskedjan Primark, Bonmarche och Joe Fresh. Dagen innan byggnaden kollapsade rapporterades en spricka i fasaden, men textilarbetarna tvingades ändå gå till sina jobb. Katastrofen väcker än en gång frågan om arbetsförhållanden och i Bangladesh har en rad demonstrationer arrangerats för att få en humanare arbetssituation.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här