Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Det fanns en tid i Sverige när ekologiskt mode var trendigt, närmare bestämt mellan 2005 och 2008. Märken som Righteous Fashion, DEM Collective, Julian Red och Anja Hynynen syntes i modemagasinen och det fanns ett stort intresse bland såväl journalister som konsumenter för ekologi, hållbarhet och human tillverkning. Under samma period myntade Camilla Norrback begreppet Ecoluxury; medvetna kollektioner med hög modegrad – och blev Sveriges mest omskrivna gröna pionjär. Säsong efter säsong var Camilla Norrback dessutom en del av Stockholms modevecka där hon visade sina kollektioner, precis som vilken svensk modeskapare som helst.
–Tyvärr störde det ekologiska och gjorde att jag inte fick cred som designer. Många journalister behandlade inte kollektionerna som mode och det fick mig att nästan helt sluta prata om hållbarhet, säger Camilla Norrback.

Läs hela artikeln om hållbarheten som inte håller från lördagens tidning här.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här