Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Kläder är en viktig detalj i alla valdebatter – under årets USA-val ligger fokus framförallt på inhemsk tillverkning. Jobb är en av de absolut viktigaste frågorna. Jag blir därför förvånad när republikanerna tillverkar sina kampanjkläder i Kina, speciellt efter OS-skandalen med Ralph Lauren – modehuset som säljer drömmen om USA framstod som billiga lögnare när det visade sig att de tillverkat den amerikanska OS-truppens kläder i Kina. Demokraternas kampanjkläder tillverkas i USA och Obama plockar därmed poäng med sina kepsar och t-shirtar. Kläder är inte bara yta, det är jobb och politik också. Det tåls att upprepas.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här