Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Så här svarade handelsminister Ewa Björling när jag frågade henne vad det sänder ut för signaler att Gina Tricot betalar för att medverka på en hållbarhetskonferens.

-Jag ser inte det som motstridigt. Hållbarhet kan vara mycket. Det är naturligt att fler och fler vill sammankopplas med begreppet.

”Swedish fashion goes New York” är en serie evenemang för att stärka svenskt mode i USA, däribland en modevisning på New Museum och konferensen Design Intelligence; Fashion. Initiativet finansieras av bland annat Exportrådet, Svenska Institutet, Svensk Form och flera av modeföretagen som deltar. Tyvärr kan jag inte länka till notisen här i SvD, men jag intervjuades i Expressen om satsningen. Hållbarhet är precis som Ewa Björling säger ett hett epitet, men det kommer urholkas totalt om det fortsätter att missbrukas. På nästa konferens hoppas jag att bara märken som verkligen är hållbara får representera ett ”hållbart svenskt mode”.

Bild: Jonathan Hökklo/Expressen

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här