Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Jag har precis intervjuat Vidal Sassoon som revolutionerade hårbranschen på 60-talet. Inspirerad av samtida arkitektur gjorde han kortklippta frisyrer till mode och befriade kvinnor från krångliga hårritualer. Under min intervju berättade han bland annat om när han på inrådan av regissören Roman Polanski hjälpte till att förvandla Mia Farrow till karaktären hon spelade i Rosemary’s Baby. Klippningen skedde i en boxningsring och sändes live på ABC, CBS och NBS. Hårjippot uppskattades inte av Mia Farrow som höll ilskna monologer om att fokus borde flyttas till utsatta indianer istället för klippningen som pågick. Mer från intervjun med Vidal Sassoon kommer i papperstidningen.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här