Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Det tar månader att skapa en kollektion, men när det kommer till modevisningarna är det ibland tillfälligheter som avgör vilka klädslar som pryder modellerna. En paniklösning kan därför bli en trend eller så kan en toppmodell ställa krav som påverkar hela kollektionen. I branschbibeln WWD erkänner Balenciagas designer Nicolas Ghesquière att det var modellerna som krävde platta skor när vårkollektionen visades.

The idea was to have this crazy casting with Gisele [Bündchen] and Amber Valletta and Carolyn [Murphy], and they said no for high heels. They were not used to walking with heels anymore.
Nicolas Ghesquière i WWD

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här