Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Enligt en intressant artikel i Newsweek producerades år 1965 95 procent av alla kläder som såldes i USA i just USA. Idag är siffran 5 procent. Mary Kate och Ashley Olsen, som fortfarande är mest kända som tvillingarna i TV-serien Huset Fullt, driver Modehuset the Row som tillverkar hela sin kollektion i USA förutom handväskorna som sys i Italien. I höstas åkte de till Washington, tillsammans med några av de andra modeskaparna som är engagerade i savethegarmentcenter.org, för att uppvakta politikerna och få dem att göra det lättare för designers att ha sin produktion i New York.

”We believe in not just American by representation but American by make”
Ashley Olsen i Newsweek

Just nu befinner jag mig i Alaska så risken är stor att det blir en del naturnära mode i veckan.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här