Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Köttklänning. Lady Gagas blodiga kreation ställs ut på Rock and Roll Hall of Fame.

Stilpoliser. Iran tycker att män i hästsvans och kvinnor i tajta kläder är för västerländskt och anställer 70 000 moralpoliser som ska bekämpa stilen från väst.

Strejk. Macy’s anställda förhandlar om sjukförsäkring och pension, men utan framgång. Nu hotar därför 4 000 anställda med att gå ut i strejk.

Miljömode. Frilufsjätten Patagonia uppmanar inte bara sina konsumenter att shoppa färre plagg. Alla deras kläder är nu dessutom återvinningsbara.

Dildo. Ann Sofie Back samarbetar med konstnären Bengt Sjölen. Resultatet är en klänning som flyter runt i en gigantisk dildo. Verket finns att beskåda i Arnhem i Holland.

Kreationen till höger tillhör Ann Sofie Back

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här