Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Just nu är jag på jakt efter ett par skor att springa Big Sur Marathon i, men det är svårt att hitta skor som inte är tillverkade på andra sidan jordklotet under förhållanden som jag som konsument inte har någon insyn i. Eftersom jag befinner mig i USA så verkar New Balance som har fem fabriker i New England vara det bästa och just nu enda alternativet.

I jakten på miljömedvetna skor hittade jag dock två intressanta skomärken. Ingen av dem tillverkar tyvärr något som kan klassas som löparvänligt, men väl värt att kolla upp. Tyska Jennifer Riekers designar skodelarna som skickas i ett kuvert tillsammans med en beskrivning av varifrån materialet kommer. Delarna tar man sedan till sin lokala skomakare som sätter ihop skon utan att använda limm. En annan spännande skotillverkare är GreenSoul Shoes som för varje par som säljs skänker bort ett par till välgörenhet (precis som Tom’s shoes) och som bara använder återvunna material.

Jennifer Riekers skokit

GreenSoul Shoes

Om bloggen



Mode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här
Fler bloggar