Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

I höstas förbjöd Turkiet äntligen tillverkningen av sandblästrade jeans. Processen är minst sagt farlig och det är inte ovanligt att de som jobbar med jeansen får stendammslunga vilket kan leda till döden. Enligt Fair Trade Centers rapport ”Sjukt snyggt – en rapport om sandblästrad denim” har 50 personer avlidit till följd av sandblästring bara i Turkiet och ytterligare 5000 har kroniska lungskador. I länder som Kina och Bangladesh används fortfarande metoden och nu har H&M och Levi’s (två företag som tillverkade sandblästrade jeans i Turkiet fram till förbudet) inlett ett samarbeta med the International Textile Garment & Leather Workers Federation för att metoden ska förbjudas även i fler länder. Jag hoppas att de investerar rejält i projektet så att det genererar resultat och inte bara positiv PR.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här