Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Jag ser alltid varje visning som en berättelse, men under en kommersiell modevecka så blir det tyvärr alldeles för få historier som berättas. Rodartes succé handlar om de spenderar hundratals timmar med varje plagg och kan experimentera med hantverket eftersom de behärskar hantverket (applicera lapptäcke, elda på kanter och färga med jord), men också om att de är fullfjädrade historieberättare något som de även kallade sig när jag träffade dem i helgen. Mönstret med sädesfältet finns exempelvis i fyra olika versioner för att visa fyra olika tidpunkter på dagen och fungerade som en tidsförflyttning under visningen. När Laura och Kate Mulleavy var små tittade de alltid på film och det var filmkostymerna i Star Wars som fick dem att vilja börja med design. Mer från min intervju med Rodarte blir det i papperstidningen.

Laura Mulleavy och jag

Lapptäckestopp

Kjolar som färgats för att få samma ton som ett sädesfält

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här