Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Hjärtskärande vackert eller experimentell cyberpunk är två vanliga coutureriktningar. Christian Diors John Galliano inspirerades av illustratören René Gruau som jobbade för modehuset 1947 när modehusets första couturekollektion visades och termen the new look myntades. Jag tröttnar aldrig på den eleganta eran och det kändes som om John Galliano gav de välkända illustrationerna liv. En perfekt svanklänning inledde Givenchyvisningen och följdes av en rad andra vingprydda kreationer som bars av japanska modeller med blank mörk man. Modehusets chefsdesigner Riccardo Tisco, som vanligtvis brukar visa upp en mörkare sida, gjorde kollektionen mindre ljuv med rustningslika neondetaljer på ryggarna. Hjärtskärande vackert.

Jean Paul Gaultier mixade parisnostalgi med punk. Iklädd en tuppkamsperuk och med en kollektion full av kreationer med namn som ”I am an anarchist” fortsatte han att lansera den parisiska punken som jag, precis som många andra modejournalister, hade svårt att hantera när vårkollektionerna visades. Giorgio Armanis visning gillade jag inte alls trots att jag gillar nya material. Den kändes inte alls speciellt nyskapande utan var snarare sci-finostalgisk och ungefär lika kul som nyinspelningen av Tron.

Christian Dior

Givenchy

Jean Paul Gaultier

Armani Prevé

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här