Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Efter några dagar med haute couture blir jag inte längre förvånad när jag ser ett modeobjekt som kostar mer än vad jag tjänar på ett år. Allt kostar mer än min årslön och det förklarar också varför kundkretsen är så snäv att endast tre hundra personer i hela världen räknas som couturekonsumenter. Couture handlar dock inte speciellt mycket om konsumtion, utan veckan erbjuder snarare en möjlighet för modehusen att visa upp vad de kan och köparna ses mer som konstsamlare än konsumenter.

Idag såg jag ett videoklipp där Kim Kardashian berättar om en klocka hon köpt för 115 000 dollar. CNN:s Piers Morgon ser aningen chockad ut även om det var exakt det han var ute efter när han ställde sin fråga. Intervjun handlar nämligen uteslutande om priset och Kim Kardashian nämner inte ens vad som gör klockan speciell. Kim Kardashian och visningsbesökarna under haute coutureveckan är två helt olika typer av lyxkonsumenter och eftersom de verkar spendera liknande summor är det intressant att en klassas som smart investerare och en annan för vulgär stilslav.

Mer haute couture i morgon.

Ett chanelhalsband för 700 000 euro

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här