Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

När jag besöker butiker frågar jag inte bara efter priset, utan var bomullen odlats fram och var plagget färgats och sytts ihop. Väldigt sällan har expediten några svar utan pratar hellre om vilka magasin som plagget synts i. Jag köper ingenting som gjorts i Kina, vilket gör det i princip omöjligt att handla en del plagg. I förra veckan när jag exempelvis letade efter ett par nya träningsskor på Jack Rabbit (motsvarande löplabbet i Sverige) hittade de inte ett enda par som inte sytts i Kina trots att de gick igenom alla sina skor.

Samuel Parker och Ryan Huber som driver Context i Madison i Wisconsin har varit med i GQ ett antal gånger, men pratar inte gärna om magasin utan nästan uteslutande om tillverkning. Trettio av de trettiofem märken som säljs i butiken har sin tillverkning i USA och många av dem lokalt i Wisconsin. Igår åt jag middag med contextkillarna som berättade att de planerar att bli ännu mer lokala. Modeklimatet känns väldigt spännande just nu och jag ser fram emot den dagen när jag går in i en butik där expediten kan rabbla tillverkningsfakta.

Ryan Huber på Context

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här