Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

När budgetar bantas och ägare rationaliserar bort kreativiteten övertygade om att kläder inte behöver inramning utan kan gå direkt från catwalk till butik blir modevisningarna lätt tråkiga. När jag för sju år sedan började som modejournalist fanns det ingen återhållsamhet i branschen och catwalks kunde vara gjorda av karameller och designers som Arman kunde bjuda in 50 cent att uppträda och Marc Jacobs Sonic Youth. Men sen började bantningen och showen rationaliserades bort, med några få undantag (Chanel fortsatte inte helt oväntat att bygga kreativa catwalks av is). Morgonens bilder från herrmodeveckan gjorde mig jätteglad. Ett ridhus fyllt med hundar och dans i rånarluvor, precis det där lilla extra som kan förvandla en modevisning till show.

Snart bär det av till haute coutureveckan i Paris, där hoppas jag på mer show.

Frankie Morello

Moncler Gamme Bleu

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här