Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Festsäsongen är igång och i fredags hyllades den svenska modeeliten på Ellegalan. Carin Rodebjer blev en värdig vinnare i kategorin årets svenska designer och Frida Gustavsson vann inte helt oväntat kategorin årets modell. Den leende norrmannen Peter Dundas utsågs dessutom till årets internationella designer. Läs mer om vinnarna här.

Jag missade tyvärr Sveriges största modefest och har fått nöja mig med att gå igenom mingelbilderna. Trots vårens färgstarka mode klädde sig majoriteten av Ellegalans gäster i svart. Tråkigt och framförallt likriktat, speciellt i kontrast till gårdagens Golden Globe som dominerades av glamourösa glitterblåsor. Den mest spännande trenden på röda mattan är långärmat och höghalsat. Angelina Jolie och Anne Hathaway är två bra exempel. Helena Bonham Carter balanserade annars som vanligt på gränsen till gräslig, men bar omaka skor något som jag såg tre modeprovokatörer göra här i New York i förra vecka. Trenden fascinerar mig eftersom jag inte sett den sen jag gick på mellanstadiet och det gällde att hitta kompisar med samma skostorlek som man kunde byta sneakers med.

Peter Dundas i Milano

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här