Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Här är årets allra sista ögonbrynshöjningar. Gott nytt modeår.

Oktober

Oakley. Alla gruvarbetare bär exakt samma glasögon och Oakley får klirr i kassan.

McQueen. Sarah Burtons debut som chefsdesigner för Alexander McQueen hyllas.

Jobbcirkus. Oscar de la Renta söker en arvtagare och ett antal modeskapare är på väg att förlora sina jobb. Uttjatat ämne, men verklighet för de flesta designers.

Våldsmode. Calvin Kleins jeanskampanj förbjuds i Australien för att den ser ut att skildra en våldtäkt snarare än göra reklam för jeans.

Garment District. Flera av New Yorks viktigaste modeskapare protesterar mot att stadens tygdistrikt är på väg att försvinna.

Michellemode. USA:s första frus modestatus fastställs i Harvard Business Review.

Helveteskläder. Hells Angels stämmer modehuset Alexander McQueen för att ha kopierat deras symboler och för att ha använt namn som ”Hells Angels dress”.

Utseendefixering. Psychology Today fastställer att män har en ensidig syn på skönhet medan kvinnor gillar olika typer av män.

Modefilm. Svensken Anders Palm regisserar filmen om Isabella Blow och John Galliano medverkar som sig själv.

November

Vingar. Victoria’s secrets glamourösa modevisning går av stapeln och underklädesjätten försöker ännu en gång övertyga oss om att vingar och stringtrosor är en bra kombo.

Hautemissbruk. H&M bjuder på megashow i New York, men trots Alber Elbaz draghjälp kan inte kedjekläder kallas för haute couture (hög sömnadskonst).

Modefilm. Tom Ford jobbar på en uppföljare till A Single Man.

Fejkväskor. Allt färre köper piratkopierade väskor på gatan och enligt WWD har försäljningen av fejkade Louis Vuittonväskor minskat med nittio procent de senaste sex åren.

Plånboken. Enligt Time håller vi kvinnor på att omforma shoppingklimatet eftersom det är vi som håller i plånboken.

Ackermann. Karl Lagerfeld ser Haider Ackerman som sin ersättare.

Välklädd. Kate Moss är enligt Vouge 2000-talets bäst klädda kvinna.

Hunkhets. Abercrombie & Fitch annonserar att de kommer till Sverige.

December

Klädkatastrof. Textilarbetare i Bangladesh demonstrerar mot att de inte får ta del av den höjda minimilönen som lagstadgades för ett år sedan. Tre dör och femtio skadas.

Honeysuckle. Årets Pantonefärg är rosa och heter Honeysuckle.

Designpris. Phoebe Philo utses till årets designer på British Fashion Awards.

Kopior. Förslag som drar gränsen mellan inspiration och kopiering är på väg till senaten. Om det röstas igenom kommer det att förändra modebranschen.

Modehjälp. Tod’s vill hjälpa till att renovera Colosseum och stärka sin italienska image.

Barney’s. Stilikonen Julie Gilhart blir av med jobbet som modechef på varuhuset.

Modemaffian. Familjen Versace anklagas för att göra affärer med den italienska maffian och nu skvallras det om att Gianni mördades på grund av obetalda skulder.

PajamaJeans. “Looks like denim, feels like PJs”…de sängvänliga jeansen anländer.

Gruvmode

Hunkhets

Våldtäkt är inte mode

Anya Hindmarch hoppas på ny kopieringslag

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här