Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Det är dags att sammanfatta modeåret 2010. Vi gör det kvartalsvis och börjar med årets tre första månader.

Januari

Sahlinstil. Mona Sahlin modechockar Sverige med en Louis Vuittonväska här i SvD. Ingen smart stilstrategi för Socialdemokraterna.

Miss Big. New York Times skriver att det är dags för de normalstora tjejerna att ta plats i modevärlden.

Stjärtefterlysning. Klädkedjan American Apparel fortsätter att tänja på gränserna med sin porrimage och uppmanar privatpersoner att skicka in bilder på sina stjärtar.

Mr Nils. Vår svenska stjärna Lars Nilsson gör comeback med herrmärket Mr Nils på Pitti Uomo.

Twittertrend. New York Times välkända modekritiker Cathy Horyn tror att underbart är kor

Hjälp Haiti. Den vanligtvis frostiga modebranschen visar upp ett varmt hjärta och donera kläder samt pengar till krisområdet genom organisationen Fashion Delivers.

Politikermode. Filippa Reinfeldt försöker bli en modeikon i samma kaliber som Michelle Obama och inviger Stockholms modevecka.

Februari

Modemord. Alexander McQueens tragiska bortgång upprör hela branschen, Stefano Tonchi på New York Times menar att dagens designers blir allt mer pressade av modehusens ägare och ser det som en förklaring till självmordet.

Livemode. Det brittiska moderåder sänder modevisningarna live på nätet under modeveckan i London.

Från lolita till tant. Miuccia Prada gör en helomvändning och går från förföriska lolitor till mogna damer.

Mångfaldsmodeller. Marc Jacobs låter sin stylist agera catwalkmodell, medan modehuset Calvin Klein anlitade skönheter över 40.

Fartblind. Från WGSN till NYT, alla twittrar och journalistiken under modeveckorna handlar alldeles för mycket om vem som fortast kan sammanfatta en kollektion med en mening.

Pälshets. PETAs aktioner skrämmer inte längre designers som Michael Kors, Thakoon, Jason Wu, Chris Benz och Marc Jacobs. Thom Browne visade till och med en kollektion som bör klassas som pälshumor.

Röda mattanmakt. Sandra Bullock är enligt Stylespot.com kändisen som får oss konsumenter att shoppa.

Mars

Modebibel. Stefano Tonchi tar över som kreativ chef på W.

Gubbsjuk. Det är ingen överraskning att Terry Richardson anklagas för att ha utnyttjat unga tjejer, inte ens modebranschen verkar reagera.

Gubbsjukan del 2. Terry Richardson förnekar inte oväntat att han brukar utnyttja modeller sexuellt och får stöd av Marc Jacobs som säger att man kan bara säga nej när Terry får någon av sina knasiga idéer.

Skönhetsresa. Jessica Simpson reser världen runt för att utreda skönhetsideal i VH1:s nya och underhållande skönhetsserie ”The Price of Beauty”.

Mångfaldsmodeller. Modellideal debatteras på Harvard Business School. Anna Wintour framhåller att modeskaparnas provexemplar borde tillverkas i större storlekar.

Syvänligt. Kaféer med symaskiner hypas.

Rag & Bone. Märket överraskar på style.coms lista över de tio bästa höstkollektionerna.

Pälshets i Paris. PETA verkade fått föraning om höstens stora pälstrend, för utanför visningarna syntes arga demonstranter nästan lika ofta som redaktörer.

No show. Modehuset Chanel lät sina modeller spatsera genom en isgrotta från Jukkasjärvi, men annars var de flesta visningar i Paris nedbantade vad gäller dekor.

Ingen framgångsrik sossestil

Pälshets. Här kappor gjorda av strutsfjädrar backstage hos Sonia Rykiel.

Chanel on ice

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här