Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Klappar handlar om kärlek, men de allra bästa modeklapparna ger vi oss själva.

Mjuka klappar är ingen bra nödlösning eftersom kläder och smycken är personliga. Detaljerade önskelistor känns lätt som beställningslistor och om man inte studerat sin mammas stil noggrant är det svårt att veta vad som får hennes modepuls att slå. Säkra stilklappar är hemstickade tröjor som är fulla med kärlek och smycken som bär på släktens minnen, men tyvärr genererar andra modeklappar alldeles för ofta ansträngda leenden.

För några veckor sedan köpte jag mig en egen modeklapp. Efter att ha suktat efter ett midjelångt pärlhalsband i två år hittade jag äntligen ett i en antikaffär som låg längs vägen mellan Boston och New York. Det passade perfekt och mitt visakort godkände dessutom priset. Inskolad som jag är i den lutherska andan tänkte jag att efter hårt arbete kommer belöning och då passar julen perfekt som en extra påminnelse om att det är viktigt att belöna sig själv. Själviska stilgåvor ska självklart inte konkurrera med familjens kärleksfulla klappar, men mina pärlor kommer för alltid att påminna mig om hur det viktigt det är att inte glömma bort att vara något så osvenskt som stolt över sig själv.

På tal om pärlor. New York Times rapporterar om hur Kina skapat ett överskott på pärlor och om jakten på vilda pärlor. Läs artikeln här.

God jul till alla er som läser bloggen och tack för alla fina mail som ni skickar under hösten. Vi hörs i mellandagarna även om jag kommer att göra allt för att undvika de stressiga reorna.

Kanske bar även Coco Chanel själviska stilgåvor

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här