Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

I dag rapporterar Expressen att H&M klipper sönder kläder som inte säljs istället för att skänka dem till välgörenhet som kedjan hävdar att de gör. Det här är långt ifrån första gången som H&M råkar i blåsväder på grund av sönderklippta kläder. I början av januari rapporterade New York Times om hur studenten Cynthia Magnus hittade tjugo påsar med sönderklippta vantar, skor och luvtröjor inte långt ifrån en av kedjans butiker på Manhattan. Klädskräpet upptäcktes precis som nu mitt i den smällkalla vintern då människor fryser ihjäl för att de inte har tillräckligt mycket kläder på sig. Nyligen rapporterade dessutom Icakuriren att det västsvenska avfallsföretaget Renova i år mottagit kläder från Lindex och Stadium som de bränt upp.

Trendtempot är alldeles för högt när ett plagg kan gå från att vara en butiksnyhet till stilskräp på bara några veckor, men modet har blivit sjukligt när kedjorna anställda klipper sönder plaggen eller skickar dem till avfallsföretag istället för att skänka det till människor som föredrar otrendiga kläder framför inga kläder alls.

Bild från Racked.

Bild från Racked

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här