Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Klädbytarfester blir allt vanligare. För en vecka sedan bytte jag till mig en spetstopp mot en röd kjol från Filippa K som hängt oanvänd i min garderob alldeles för länge. Toppen tillhörde min kompis Anna som jag träffar nästan varje dag, men jag tror inte att vi hade bytt kläder om vi inte varit på klädbytarfest. Det är nämligen inte speciellt ofta man som vuxen får tillåtelse att gå igenom sina vänners garderob. Nyligen fick jag ett mail från Kalle som vill att fler människor öppnar upp sina garderober och som startat kladbyte.se. Här är hans historia:

Det hela startade med att jag fick en stroke för 3 år sedan (jag är 34 år idag) och blev tvungen att sätta mitt liv på paus i 2,5 år. Jag jobbade innom bank innan. Jag kom underfund med att livet var för kort för att jobba med tråkiga saker så jag ville göra något nytt och samtidigt ha nåt att sysselsätta mig med under sjukperioden.

Jag kom på iden med klädbyte av en slump när jag hörde en diskussion om det på radion där nån tjej klagade på att allt var så dyrt, så sagt och gjort, dagen efter ringde jag upp alla databolag jag kunde hitta och till slut fann jag en kille på söder som kunde jobba billigt med detta och samtidigt lovade jag honom del i sidan om den en dag skulle bli något.

Det tog 6 månader innan jag tyckte att sidan var så pass bra att vi kunde öppna den, och under tiden tog mina pengar slut så vi fick med ett par kompisar till som kunde betala lite så den stackars datakillen slapp jobba gratis för mycket.

Sen öppnade vi och tipsade våra vänner och skrev något inlägg på några bloggar, sen satte det en hiskelig fart och sidan blev mer och mer populär. Anledningen tror jag är just iden att man på sidan får en egen garderob att sköta om och sen går alla in i varandras garderober och tittar. Finns ingen anan som har det upplägget, samt att man bara trycker på en knapp om man är sugen på ett byte så går förfrågan iväg till rätt person. Idag är det 2000 stycken som byter kläder aktivt via oss

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här