Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Modeveckor är mentalt utmattande och trots att jag bevakat dem sedan 2005 får de mig alltid att reagera på samma sätt. De får mig att undra om det verkligen är möjligt att älska och hata så mycket under en och samma vecka och om känslostormarna är branschens mest varaktiga trend. Elaka kommentarer fungerar också som humor och New York Times Cathy Horyn och Eric Wilson är utan tvekan skickligast på att leverera syrligheter om stil. Out Magazie har sammanställt modebitcharnas bästa kommentarer från visningsveckan i New York. Läs om du vill känna av stämningen.

  • We skipped the line and followed the trail of two women who must have been V.I.P.’s, because their faces appeared to be the handiwork of the esteemed plastic surgeon Dr. Saran Wrap. -Eric Wilson (On the Runway: Marchesa)
  • But it was a repetitive show, the concepts not really new, and there is a limit to the appeal of sand, especially when you’re stuck in it. -Cathy Horyn (Runway Review: Donna Karan)
  • Michael Bastian is a designer who seems to delight in casting his shows each season with a different archetype from the man-on-man adult film archives of Falcon Studios. -Eric Wilson (On the Runway: Michael Bastian)
  • For Mr. Hilfiger, the runway may be paved in imitation fieldstone, as it was on Sunday night in the Lincoln Center show space, but it’s still a big Sisyphean ball of khaki. Materially, the output will never exceed the creative input, and so he, Mr. Hilfiger of New York, Nantucket and Mustique, is doomed to repeat himself. Or, more accurately, the Hilfiger design team is. -Cathy Horyn (Runway Review: Tommy Hilfiger)
  • People who complain bitterly this week that the system is overloaded to the verge of meaninglessness, that the scene in the lobby of the tents seems miles away from true fashion, are quite right. But, as the saying goes, you can’t make the weather and then complain about it. -Cathy Horyn (Runway Review: Tommy Hilfiger)
  • Mr. Wang is not a great designer, though he probably would be happy to accept any laurels that people want to toss him, but he is clearly a shrewd guy.
  • Mr. Wang doesn’t really have courage in the traditional sense of trying something new and difficult, but he does have China. Nearly all of his clothing is now produced there.
  • But don’t fret for the 26-year-old Mr. Wang: the combined whiplash of globalization and the Internet all but guarantees that these clothes will look new to someone. -Cathy Horyn (Runway Review: Alexander Wang)
  • In the audience, there was Deborah Cox, the dance-hall diva and Broadway star, who has been working on a new musical about Josephine Baker. She has reportedly been considering a number of designers to create special outfits for the show, which was announced last year. I wanted to find out about its progress, but when I asked for her reaction to Mr. Lam’s runway, she opened her mouth and said, “Croak.” Oh, dear. -Eric Wilson (On the Runway:Derek Lam)

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här