Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Det blir allt vanligare med modedokumentärer, men regissören Emil Klang tar det filmade modet ett steg längre. I en följetong i 52 delar berättar han historien om 19-åriga Dasha Romanova och hennes första år i Stockholm med hjälp av olika kreationer. Jag bad Emil Klang beskriva ”The Weeks of Dasha”.

Allt föddes under sommaren 2009. Jag hade tidigare jobbat en del med mode på film, bland annat i kortfilmen ”Disappearing” som gick på SVT och Stockholm Filmfestival -08, men nu villa jag ta det ett steg längre. Att stycka upp projektet som en följetong i 52 delar handlade mest om att kunna bryta form och estetik för varje film, att aldrig bli låst i en berättarteknik. Projektet är ju på flera sätt ett experiment i narrativ och estetik, hur kan man förmedla en känsla och berätta en historia med bara bilder och ljud. När idén till projektet var klar var det bara att sätta igång med att hitta medverkande, vilket gick lättare än jag hade trott. Generellt är människor så vana vid att alla projekt och sidogrejer har en ekonomisk baktanke, att det samtidigt är en kampanj för Diesel eller liknande, så när jag berättade för människor att ”The Weeks of Dasha” kommer vara totalt fritt från intäkter, sponsring och reklam så var det många som intresserade sig. Kanske inte lika mycket ideologiskt som av känslan att för en gångs skull kunna göra något helt fritt, utan uppdragsgivare.

Varför blanda mode och kortfilmer?

Jag är i grunden filmfotograf och mitt filmskapande handlar om ett visuellt berättande. Jag drivs av att förmedla känslor och berättelser utan att behöva fokusera på dialog. Mode är ju i grunden också något visuellt, men som i en kontext kan berätta så mycket mer. Jag vill att mode ska väcka känslor, förvåna och beröra, precis så som jag vill att min filmer ska göra. En klänning på en galge kan vara jättesnygg, men först i rörelse, på en person och med musik till kan den börja leva och verkligen uttrycka något.

Hur kommer modet fram?

Det handlar oftast om att karaktärerna bär plagg som tillsammans med stylingen hjälper till att berätta någon historia. Mår Dasha dåligt så kan man ju visa det genom hennes klädval och hur hon är stylad, då förstår man hur hon mår utan att hon bokstavligen uttrycker det. Första gången Dasha var på klubb 2.35:1 i Stockholm hade hon på sig ett par stora solglasögon från Prada, vilket sannerligen berättade en del om hennes obekväma tillstånd.

Vilka modeskapare har ni fört fram?

Oj, det är ju väldigt många. Eftersom projektet är helt ideellt och intäktslöst så har vi ju lyxen att kunna använda precis vad som helst, och därför blandar vi också mellan internationella stordesigners som Chloé och Stella McCartney till ungt svenskt avant-garde som Kim Hagelind och Emilia Engblad. Speciellt roligt är det att lyfta fram unga svenska designers som vågar gå sin väg. Andra mycket lyckande konstellationer har varit i filmerna med Fifth Avenue Shoe Repair, Noir et Blanc och smyckesdesignern Sophie by Sophie. Inför en ny inspelning sitter jag och projektets stylist Gorjan Lauseger och ger varandra uppslag, och det är så sjukt kul att i det läget vara så fri att man kan välja precis det man tycker skulle passa bäst, från Prada till Beckmansstudent.

Emil Klang

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här