Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Jag hann tyvärr inte uppdatera bloggen igår eftersom jag spenderade största delen av dagen i ett flygplan på väg hem från herrmodeveckan i Milano. Modeveckans höjdpunkt var att träffa Vivienne Westwood som är övertygad om att jordens undergång är nära. ”Jag vill inte verka negativ, men om två generationer kanske det inte finns några människor kvar”, var bara ett av många dramatiska citat under intervjun. Kläder i all ära, men Vivienne Westwood verkar mest av allt gilla att filosofera och att hon fokuserar sin kreativitet på att få ut Active Resistance to Propagandas budskap märks. Bland annat syntes organisationens namn lite här och där i kollektionen och dessutom fanns en helsida om miljökämpen David de Rothschild tryckt på baksidan av programmet. Komiska peruker, killar på skateboards och knästrumpor i reggiefärger fanns med som underhållande element i den vid första anblicken bekymmerslösa kollektionen, men kläder med glänsande tryck av vintergatan dominerade och påminde om Viviennes dystra tankar om framtiden. ”Jag tänkte på lysande stjärnor som är på väg att explodera. Jag ser oss människor som en stjärnras som är på väg att gå under på grund av våra egna handlingar”.Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här