Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Jag kom igår hem till New York och ett brevfack fullt av tidningar, bland annat senaste numret av Time som innehöll en intressant artikel om fotbollskläderna under årets VM. Nio av de trettiotvå lagen bär nämligen spelartröjor som är gjorda av återvunna petflaskor, däribland Brasilien, USA och Australien. Vi vet alla hur viktiga färgerna är under en match, men hur giftiga de kan vara och det är därför imponerande att höra att Nike, som designat tröjorna, varken kompromissat med färgerna eller miljön. Självklart är spelartröjorna bara en liten del av Nikes produktion, men projektet ger oss en fingervisning om var sportmodet är på väg.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här